Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η εορτή των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά
Η εορτή των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά

Η εορτή των Αγίων Αντωνίων στην Αγιά

Στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίων Αντωνίων Αγιάς λειτούργησε σήμερα ο  Δημητριάδος  Ιγνάτιος, ημέρα κατά την οποία  η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Αγίων Αντωνίου του ΜεγάλουΑντωνίου του έου και του Νεομάρτυρος εωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και μεταδόθηκε απ' ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό Astra.

Στο κήρυγμά του  αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες της πανηγύρεως και ευχήθηκε για την ομαλο της κατάστασης στους Ναούς μας, δεδομένου ότι από την Δευτέρα 18/1 επιτρέπεται, με όρους και προϋποθέσεις, η παρουσία των πιστών στις λατρευτικές μας συνάξεις. Σημείωσε ότι η μνήμη των τριών Αγίων «φανερώνει πώς διαχρονικά λειτουργεί στην Εκκλησία το Άγιο Πνεύμα και αναδεικνύει τους Αγίους, για να φανερώνεται το έργο του Θεού στη ζωή των ανθρώπων». Αναφερόμενος στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, μίλησε για το θαύμα του Κυρίου στους δέκα λεπρούς, ανθρώπους αποκομμένους από την κοινωνία, για να μη μεταδοθεί η τρομακτική ασθένειά τους: «Οι άνθρωποι αυτοί τόλμησαν να πλησιάσουν τον Χριστό και να ζητήσουν το έλεός Του. Εκείνος αμέσως ανταποκρίθηκε και τους υπέδειξε να εμφανιστούν στους ιερείς, καθότι, εκείνη την εποχή, η λέπρα θεωρούταν συνέπεια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό. Οι Πατέρες της Εκκλησίας παρομοιάζουν την ασθένεια της λέπρας με την λέπρα της ψυχής, που είναι η αμαρτία… Οι δέκα θεραπεύτηκαν με τον λόγο του Κυρίου, όμως, μόνον ένας ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει, για να ευχαριστήσει τον Χριστό για την μεγάλη θεραπεία, που του χάρισε την υγεία του σώματος και τη χαρά να κοινωνήσει πάλι με τους ανθρώπους, να επιστρέψει στην κοινωνία. Στο πρόσωπο του Χριστού αναγνώρισε τον Μεσσία. Ο Χριστός αναρωτήθηκε για την απουσία των υπολοίπων, ενώ τόνισε ότι ο ευγνώμων ήταν αλλοεθνής, γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Ο Κύριος δεν αρνήθηκε να θεραπεύσει και αυτόν, τον εχθρό στα μ των πολλών, γιατί ο Θεός δεν εξαιρεί κανένα από την αγάπη Του και εργάζεται για την σωτηρία όλων…».

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «και για τους ανθρώπους της εποχής μας η σημερινή Ευαγγελική διήγηση έχει μεγάλη σημασία. Όλοι νιώσαμε, τούτο τον καιρό, ότι ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος. Ο άγνωστος επιδρομέας της ζωής μας στέρησε την κοινωνία μεταξύ μας, μάς έκανε να αναλογιστούμε την αδυναμία μας. Όμως, η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Όπως νικήθηκαν τόσες αρρώστιες σαν και τη λέπρα, χάρη στην επιστήμη, στην ιατρική, στα , έτσι πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε και αυτό το κακό. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι τί θα μείνει μέσα μας. Πόσοι θα νιώσουμε την ευεργεσία του Θεού και θα επιστρέψουμε για να Τον ευχαριστήσουμε, για την παιδαγωγία που μας χάρισε; Ποιο πολύ κινδυνεύουμε από τη λέπρα της ψυχής μας. Παρά το γεγονός ότι ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας, χάσαμε την κοινωνία της αγάπης, που ο Θεός μας καλεί να ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία, μαζί Του και με τους άλλους… Είναι ώρα να ιαθούμε, πλέον, επιστρέφοντας, όμως, σε μια κοινωνία αγάπης, προσφοράς, ς. Ευχή μας είναι τούτη η χρονιά να είναι χρονιά ς, με ευγνωμοσύνη, στους οικείους, στους φίλους μας και κυρίως στον Λυτρωτή μας Χριστό. Οι μας δείχνουν τον δρόμο…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας  ευχαρίστησε τους ιερείς που τον πλαισίωσαν και ευχήθηκε πατρικώς για την νέα χρονιά. Συνεχάρη τους νέους ιεροψάλτες του ναού και ευχήθηκε στον απουσιάζοντα, λόγω των συνθηκών και εορτάζοντα δήμαρχο Αγιάς, καθώς και τηλεοπτικό σταθμό, για την απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση