Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Η εορτή της Μεταμορφώσεως σε Λάρισα και Βόλο
Η εορτή της Μεταμορφώσεως σε Λάρισα και Βόλο

Η εορτή της Μεταμορφώσεως σε Λάρισα και Βόλο

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε σε Λάρισα και Βόλο η μεγίστη Δεσποτική εορτή της του Σωτήρος, προεξάρχοντος του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, τοποτηρητή της χηρεύουσας μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Σωτήρος της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη, του Στρατηγού Δημοκρίτου Ζερβάκη, εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους στρατιωτικών και των οικογενειών τους, καθώς και του πιστού και ευσεβούς λαού.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος, παίρνοντας αφορμή από τον περικαλλή ναό, που κοσμεί την 1η Στρατιά, επεσήμανε τους διαχρονικούς και άρρηκτους δεσμούς του Ελληνικού Στρατού με την Εκκλησία μας, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, μέχρι και σήμερα.

«Πρόκειται για πραγματικότητα, που δεν την αλλάζει ο καιρός, αλλά αποτελεί διαχρονική εμπειρία του λαού μας, που θέλει αυτούς που εγγυώνται την ελευθερία του, να εδράζονται πάνω στην κοινή και ενοποιό ορθόδοξη πίστη μας και στην μητέρα Εκκλησία μας…».

Αναλύοντας το νόημα της εορτής,παρατήρησε ότι «η παρουσία του Θεού στην ζωή μας, είναι δροσιά, είναι ειρήνη και γαλήνη, είναι ομορφιά και φως. Η εορτή της είναι η εορτή του φωτός. Οι Μαθητές είχαν εμπειρία Θεώσεως. Τα μάτια τους άνοιξαν. Έφυγε για λίγο το βάρος της σαρκικότητας, ο σκοτασμός των παθών και γεύτηκαν, έστω και στο ελάχιστο, τί σημαίνει Θεότητα, η άκτιστη ενέργεια του ακτίστου φωτός, που δεν είναι μόνο προνόμιο του Θεού, αλλά χάρις στην Θεία Ενανθρώπηση γίνεται και εμπειρία του ανθρώπου. Ο Χριστός, λίγο προ του Πάθους, έδωσε στους τρεις Μαθητές μια πρόγευση της εμπειρίας όλων των Μαθητών, μετά την Πεντηκοστή, αλλά και όλων των πιστών μέσα στην Εκκλησία. Η των Μαθητών ήταν τέτοια, ώστε να θέλουν να μείνουν για πάντα εκεί, με την εμπειρία της θεώσεως. Αυτή είναι που μας περιμένει, μια ουράνια Βασιλεία, όπου θα γευόμαστε την εμπειρία της χαράς, της αγάπης και της παρουσίας του Θεού στην αιωνιότητα…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «όλοι μας καλούμαστε σήμερα να γίνουμε μάρτυρες αυτής της εμπειρίας. Το δικό μας Θαβώρ, ο δικός μας Χριστός είναι εδώ, σε κάθε Θεία Λειτουργία, όπου τελεσιουργείται το Μυστήριο του Κυρίου μας και οι άνθρωποι γινόμαστε μέτοχοι της Θεανθρωπότητός Του…».

Επίσης μίλησε για την εμπειρία του Ακτίστου Φωτός, που έχουν «οι ολυμπιονίκες της αγιότητας, που γίνονται πρότυπα ζωής για όλους μας. Είναι αυτοί που νίκησαν τα πάθη και τις αδυναμίες τους, φωτίστηκε ο νους τους και κατάλαβαν τί θέλει ο Θεός απ’ αυτούς και έφθασαν στην θέωση, όπως οι δικοί μας Άγιοι, Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος…».

Τελειώνοντας, ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε μέσα στον Αύγουστο, τον μήνα της Μεταμόρφωσης και της Παναγίας, «ο Θεός να παρηγορήσει όσους πονάμε για τα τραγικά γεγονότα της πατρίδας μας, να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και κουράγιο σε όλους μας…».

Μετά το πέρας του Εσπερινού, μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Σωτήρος Στεφανοβικείου, πλησίον του Βόλου, όπου προεξήρχε της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, παρουσία πλήθους κληρικών και λαϊκών και εκπροσώπων των Αρχών.

Ανήμερα της εορτής λειτούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτ. Δημήτριος Κατούνης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή ενδιαφερομένων στην επετειακή έκδοση με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την Καταστροφή»… - https://t.co/fbKBhCXLzI -

  • Εργατικό ατύχημα στο Γυμνάσιο Ιωλκού #εργατικόατύχημα - https://t.co/vgovMaJTZV -

  • Μνήμη Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου - https://t.co/029Gw2OSvG -

"Αλιεύοντας" την είδηση