Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων
Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων

Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων

 

Με την συμμετοχή 180 νέων συζύγων και γονέων πραγματοποιήθηκε την 4/11, στο Θεσσαλίας, ανοικτή – συζήτηση για τα μέλη των ενοριακών Σχολών Γονέων της Τοπικής μας Εκκλησίας. Στην μίλησε ο  Νικήτας Καυκάκιος, κλινικός ψυχολόγος – συγγραφέας, με θέμα: «Η έννοια και η εμπειρία της ευτυχίας στην Εκκλησία και την Ψυχοθεραπεία».

Ο ομιλητής προσέγγισε την έννοια και την εμπειρία της ευτυχίας ως ευδαιμονία και ως μακαριότητα.

Η ευδαιμονία, με την αριστοτελική έννοια, προϋποθέτει τον προσωπικό αγώνα για την επίτευξη των αρετών.

Η μακαριότητα είναι ο εσωτερικός ησυχασμός, ο οποίος προκύπτει ως καρπός της υπακοής στο θέλημα του Θεού και της μετοχής στη Χάρη του Θεού.

Στην ως ευτυχία θεωρείται η ευδαιμονία. Ο θεραπευόμενος, μέσα από μια προσωπική πορεία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, υπερβαίνει, με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή, αρνητικά συμπτώματα και εμπειρίες και καλλιεργεί οι οποίες του επιτρέπουν να είναι ευδαίμων. Να διαθέτει δηλαδή την ικανότητα να αντιμετωπίζει με δυναμισμό, σταθερότητα, ισορροπία και εσωτερική αρμονία τις δυσκολίες της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Στην Εκκλησία ως ευτυχία θεωρείται η μακαριότητα. Ο πιστός, εντάσσοντας τον εαυτό του στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, αγωνίζεται, με την βοήθεια του πνευματικού, να υπερβεί εγωκεντρικές σκέψεις, αισθήματα και συμπεριφορές. Ακολουθώντας την προσωπική σταυρο-αναστάσιμη πορεία του μέσα στην Εκκλησία, μετέχει, μέσα από την υπομονή και την νήψη, στην της Χάριτος του Θεού, η οποία του προσφέρει βαθιά καρδιακή και υπαρξιακή ανάπαυση, την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ευλογημένη μακαριότητα.

Και στην ψυχοθεραπεία και στην Εκκλησία ο πόνος και η οδύνη δεν καταργούνται, αλλά σε κάποιες περιόδους της ζωής ή σε συγκεκριμένες στιγμές αντιμετωπίζονται δημιουργικά ή υπερβαίνονται.

Στην ψυχοθεραπεία η ευδαιμονία είναι στόχος.

Στην Εκκλησία ο στόχος δεν είναι μακαριότητα, αλλά η άνευ όρων του Θεού.

Μετά το πέρας της ς, ακολούθησε ενδιαφέρων δις, τον οποίον διηύθυνε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση