Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων
Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων

Η εμπειρία της ευτυχίας σε εκδήλωση της Μητροπόλεως για τα μέλη των Σχολών Γονέων

 

Με την συμμετοχή 180 νέων συζύγων και γονέων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/11, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ανοικτή – συζήτηση για τα μέλη των ενοριακών Σχολών Γονέων της Τοπικής μας Εκκλησίας. Στην μίλησε ο  Νικήτας Καυκάκιος, κλινικός ψυχολόγος – , με θέμα: «Η έννοια και η εμπειρία της ευτυχίας στην Εκκλησία και την Ψυχοθεραπεία».

Ο ομιλητής προσέγγισε την έννοια και την εμπειρία της ευτυχίας ως ευδαιμονία και ως μακαριότητα.

Η ευδαιμονία, με την αριστοτελική έννοια, προϋποθέτει τον προσωπικό αγώνα για την επίτευξη των αρετών.

Η μακαριότητα είναι ο εσωτερικός ησυχασμός, ο οποίος προκύπτει ως καρπός της υπακοής στο θέλημα του Θεού και της μετοχής στη Χάρη του Θεού.

Στην ψυχοθεραπεία ως ευτυχία θεωρείται η ευδαιμονία. Ο θεραπευόμενος, μέσα από μια προσωπική αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, υπερβαίνει, με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή, αρνητικά και εμπειρίες και καλλιεργεί οι οποίες του επιτρέπουν να είναι ευδαίμων. Να διαθέτει δηλαδή την ικανότητα να αντιμετωπίζει με δυναμισμό, σταθερότητα, ισορροπία και εσωτερική αρμονία τις δυσκολίες της καθημερινότητας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Στην Εκκλησία ως ευτυχία θεωρείται η μακαριότητα. Ο πιστός, εντάσσοντας τον εαυτό του στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, αγωνίζεται, με την βοήθεια του πνευματικού, να υπερβεί εγωκεντρικές σκέψεις, αισθήματα και συμπεριφορές. Ακολουθώντας την προσωπική σταυρο-αναστάσιμη του μέσα στην Εκκλησία, μετέχει, μέσα από την υπομονή και την νήψη, στην δωρεά της Χάριτος του Θεού, η οποία του προσφέρει βαθιά καρδιακή και υπαρξιακή ανάπαυση, την οποία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ευλογημένη μακαριότητα.

Και στην ψυχοθεραπεία και στην Εκκλησία ο πόνος και η οδύνη δεν καταργούνται, αλλά σε κάποιες περιόδους της ζωής ή σε συγκεκριμένες στιγμές αντιμετωπίζονται δημιουργικά ή υπερβαίνονται.

Στην ψυχοθεραπεία η ευδαιμονία είναι στόχος.

Στην Εκκλησία ο στόχος δεν είναι μακαριότητα, αλλά η άνευ όρων αγάπη του Θεού.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος, τον οποίον διηύθυνε ο μητροπολίτης και η ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση