Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η εισήγηση του Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο
Η εισήγηση του Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο

Η εισήγηση του Ιερώνυμου στην Ιερά Σύνοδο

Αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεδρίαση, η οποία θα αποφανθεί για το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη , για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχ, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη , σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχ και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Αποχώρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας από την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας

Νέα αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας προ ολίγου. Ο μητροπολίτης Καισαριανής έφυγε πριν την ολοκλήρωσή της, χωρίς να κάνει δηλώσεις σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε. Ο κ. Δανιήλ θεωρείται ένας από τους μητροπολίτες που τηρούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για τις θέσεις του εκτός της Ιεραρχίας. Φέρεται οτι τάχθηκε κατά της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι ο ίδιος κατά την αποχώρησή του επέπληξε δημοσιογράφο όταν τον ρωτούσε για τους λόγους της αποχώρησης λέγοντας «σας παρακαλώ, ανάκριση θα μου κάνετε;».

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο , ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Η σύνοδος της Ιεραρχίας συνεχίζεται.

Yπόμνημα κληρικών της Μητρόπολης Δημητριάδος

Σε “αναμμένα κάρβουνα ”  οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος μετά τη  συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα είναι ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας και τη έντονη ανησυχία τους εκφράζουν  σε πολυσέλιδο υπόμνημα που θα παρέδωσε σήμερα ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος στον αρχιεπίσκοπο και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που συγκαλείται εκτάκτως, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Στο υπόμνημα που  συντάχθηκε από την πενταμελή επιτροπή που εξουσιοδοτήθηκε από την έκτακτη γενική της περασμένης Παρασκευής, οι κληρικοί χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «παράλογη, άδικη και τυπικά παράνομη», αναφέρουν ότι έγινε για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους.
«Αρνούμαστε να αποδεχθούμε την αποκλειστική ευθύνη της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας που έπληξε και βασανίζει τον λαό μας. Δεν φορτώσαμε εμείς τα δημόσια ταμεία με το επαχθές χρέος που ταλανίζει τον τόπο μας. Δεν στοιχίσαμε στο δημόσιο περισσότερο απ' ό,τι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των εργαζομένων», αναφέρει ο κλήρος της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Όπως τονίζουν «η παρούσα συζήτηση και η επιχειρούμενη εξέλιξη εξυπηρετούν συγκεκριμένα μικροκομματικά συμφέροντα και ταπεινές ψηφοθηρικές επιδιώξεις. Αρνούμαστε εμείς να γίνουμε το εργαλείο της ταπεινής φιλοδοξίας κάποιων και να μεταβληθούμε σ' ένα απλό επιχείρημα ενός διαλόγου που ανέκυψε χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς τη διάθεση να λυθούν τα αληθινά προβλήματα του τόπου».

Σε άλλο σημείο επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θιγεί η δική μας μισθοδοσία, όταν αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη θρησκευτική μειονότητα της Ελλάδος. Πόσο αστείο ακούγεται να μένουν άθικτοι οι κληρικοί των θρησκευτικών μειονοτήτων και να αποβάλλονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής οι κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Οι κληρικοί χαρακτηρίζουν την εκδίωξή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, «πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας, με τον κίνδυνο να ενσκήψουν οι θύελλες της καταστροφής και του διχασμού στην ελληνική ».

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συντείνει στο να επιτευχθεί η συνταγματική κατοχύρωση και όχι να χαθούν τα ήδη κεκτημένα δικαιώματα μέχρι σήμερα και τονίζουν ότι αν η μισθοδοσία τους φύγει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και περάσει σε διφορούμενο και αγνώστους κωδικούς, αυτό θα σημάνει την οπισθοδρόμηση σε καταστάσεις ντροπιαστικές για την Εκκλησία και τους ιερείς της. «Θα σημάνει την έναρξη μιας εποχής ανασφάλειας, χριστεμπορίας, καλλιέργειας της θρησκοληψίας και γκρεμίσματος του υγιούς ορθοδόξου φρονήματος. Είναι κρίμα η δική σας θητεία και η δική μας γενιά να παραδώσουν μια τέτοιου είδους Εκκλησία στους επόμενους από εμάς», τονίζουν.

«Στον διάλογο με την Πολιτεία η κόκκινη γραμμή πρέπει να είναι η μισθοδοσία των κληρικών και η διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας, διότι μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει από κάθε κίνδυνο την αξιοπρέπειά τους», αναφέρουν οι ιερείς, που ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να μην οδηγηθεί στο ολέθριο λάθος του εξευτελισμού των κληρικών της Ελλάδος.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση