Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως Δημητριάδος στον τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Μαγνησίας
Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως Δημητριάδος στον τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Μαγνησίας

Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως Δημητριάδος στον τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Μαγνησίας

          Στον ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, την 2η ημέρα των Χριστουγέννων.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από τους κληρικούς του ναού και  πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, στον  Ιγνάτιο Γελαγώτη, τ. Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Μαγνησίας, για την αξεπέραστη προσφορά του στο ευαίσθητο, κοινωνικώς, πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας, στο οποίο διακόνησε αόκνως, επί 30 έτη. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμηθέντος μίλησε ο προϊστάμενος του ναού αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος, αναφερόμενος και στην πολυετή διακονία του στην ενορία της Ευαγγελιστρίας, της οποίας είναι ενεργό και πολύτιμο μέλος.

Από την μεριά του, ο κ. Γελαγώτης ευχαρίστησε τον  μητροπολίτη για την προσγενομένη τιμή και αναφέρθηκε, με ευγνωμοσύνη, στα στελέχη της Ευαγγελιστρίας, κληρικούς και λαϊκούς και στην σπουδαία συνεργασία που ανέπτυξε μαζί τους, τα προηγούμενα χρόνια, για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Τέλος, ο επίσκοπος αναφέρθηκε στον κ. Γελαγώτη «ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, καθώς είχε πρωτοστατήσει στον καίριο τομέα της αιμοδοσίας, που είναι έργο σωτηρίας ανθρώπων» και  εξήρε το ήθος και την ανιδιοτέλεια του τιμηθέντος, το ταπεινό φρόνημα και το πνεύμα διακονίας που τον διακρίνει, ενώ ευχήθηκε να βρεθούν άξιοι διάδοχοί του, για να συνεχίσουν το υπέρ πολύτιμο έργο του.

Κλείνοντας, ο κ. ευχαρίστησε την ενορία της Ευαγγελιστρίας και τα Μικρασιατικά Σωματεία της Νέας Ιωνίας για την άρτια διεξαγωγή των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και ζήτησε από τους απογόνους των προσφύγων να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση των προγόνων τους, την ενότητα, την Ορθόδοξη πίστη και τον πολιτισμό.

Απονομή τιμητικής διάκρισης στο παλαίμαχο Ιεροψάλτη Δημήτριο Μανώλη

13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών στον Βόλο

 

          Με διεξήχθη, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, η 13η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Τοπικής μας Εκκλησίας «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της  Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η Χορωδιακή Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία του μητροπολίτη Ιγνατίου και  φιλόμουσων  πολιτών.

Στην 13η Συνάντηση συμμετείχαν:

Η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της  Μητροπόλεως , με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του ν. Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου Βασίλειο Αγροκώστα, Μουσικολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.

Η χορωδία ψαλτριών «Αι Άδουσαι», με χοράρχη την Δομεστίκαινα δόκτωρα Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Βυζαντινολόγο.

Ο χορός Ψαλτών του ν. Αγίου Γεωργίου Νίκαιας Λαρίσης, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του ομωνύμου ναού, ιατρό  Θεόδωρο Ξιώνη.

Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου Δημήτριο Χατζηγεωργίου, Θεολόγο, Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής μουσικής και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της  Μ. Δημητριάδος.

Όλες οι Χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά το πρόγραμμά τους, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εορτή των Χριστουγέννων, και απέσπασαν το δίκαιο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος ακολούθησε η απόδοση τιμής σε έναν παλαίμαχο ιεροψάλτη της τοπικής  Εκκλησίας, τον Δημήτριο Μανώλη, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε πρωτοψάλτης του  ναού Προφήτου Αλυκών και λαμπαδάριος του ναού Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας, Γραμματέας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, ενώ διακονεί επί δεκαετίες, ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή της  Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Τιμητικό Δίπλωμα στον κ. Μανώλη απένειμε ο μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «στο πρόσωπό του γνώρισα έναν άνθρωπο με ήθος, με σεμνότητα, που επέλεξε εγκαίρως να παραιτηθεί από την ιεροψαλτική του θέση, γεγονός που ιδιαιτέρως τον τιμά. Εξακολουθεί να ψάλει και να διδάσκει, έδειξε, όμως, το ήθος που πρέπει να διακρίνει όλους». Από την μεριά του, ο τιμηθείς κ. Μανώλης ευχαρίστησε τον επίσκοπο για την προσγενομένη τιμή, ενώ μνημόνευσε όλους όσοι συνέβαλαν στην ιεροψαλτική του κατάρτιση και ολοκλήρωση, τους αείμνηστους γονείς του, τους μακαριστούς Δασκάλους Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας κ. Ζάχο Νικολέρη. Ο κ. Μανώλης επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να εμφυσήσω την μου για την Βυζ. Μουσική στους πολυπληθείς μαθητές μου. Θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα, με το μικρό λιθαράκι μου, στο μεγάλο οικοδόμημα της Ψαλτικής τέχνης». Κάλεσε δε τους φιλόμουσους να στείλουν τα παιδιά τους στην Σχολή Βυζ. Μουσικής: «θα μάθουν πολλά και το κυριότερο θα μάθουν καλά Ελληνικά. Η σπουδή της χρειάζεται έφεση, επιμονή, υπομονή, διαρκή μελέτη και πρακτική εξάσκηση».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, τιμητική πλακέτα στον κ. Μανώλη απένειμε ο Πρόεδρός του πρωτοψάλτης  Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο οποίος ακροθιγώς αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στην προσφορά του τιμηθέντος στα ιεροψαλτικά πράγματα της  τοπικής   Εκκλησίας.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση