Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση στον Πρωτοψάλτη Πέτρο Μπλάνα
Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση στον Πρωτοψάλτη Πέτρο Μπλάνα

Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση στον Πρωτοψάλτη Πέτρο Μπλάνα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/5 καλλιτεχνική εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπο του επί 27 συναπτά έτη (1986-2013) προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας, Π. Μπλάνα.

Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, στο πρόσωπο του Πέτρου Μπλάνα αναφέρθηκε ο επί σειρά ετών επιστήθιος φίλος του, πολύτιμος συνεργάτης και λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Νέας Ιωνίας Δημ. Μανώλης, ο οποίος περιέγραψε την και το ιεροψαλτικό έργο του τιμωμένου, ενώ εξειδίκευσε στην προσφορά του στον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών, στον οποίο άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του, εργαζόμενος για την ενότητα του ιεροψαλτικού κόσμου και την προ του ιεροψαλτικού λειτουργήματος, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό Βυζαντινής Μουσικής από την χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Ιάκωβος Ναυπλιώτης», υπό τη δ/νση του πρωτοψάλτου Σωτ. Αρίτη και την χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση των πρωτοψαλτών Μιχ. Μελέτη, Κυρ. Νικολέρη και Ι. Σχώρη.

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Τοπικής Εκκλησίας Ευστ. Γραμμένος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον προκάτοχό του Πέτρο Μπλάνα, εξήρε το πολύτιμο έργο του, ενώ προέβαλε ως παράδειγμα προς μίμησιν την για την ομαλή διαδοχή του.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. απένειμε στον πρωτοψάλτη Πέτρο Μπλάνα την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος και ο πρόεδρος των Ιεροψαλτών Ευστ. Γραμμένος Τιμητική Πλακέτα, μετά Διπλώματος.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. αναφέρθηκε στην επί 17 χρόνια συν του με τον τ. πρόεδρο των Ιεροψαλτών, στο πρόσωπο του οποίου, όπως τόνισε, είδε «την καθαρότητα, την ειλικρίνεια, το πνεύμα της ενότητας και της μαθητείας. Μαζί σφυρηλατήσαμε την ενότητα του Ιερού Κλήρου και των Ιεροψαλτών και των Ιεροψαλτών μεταξύ τους…

Σήμερα ο Πέτρος Μπλάνας λαμβάνει αυτό που του αξίζει, όχι συμβολικά ή εθιμικά, αλλά αυθεντικά και αληθινά, γιατί τίμησε την Τοπική μας Εκκλησία και ολόκληρο τον Ιεροψαλτικό κόσμο…». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ιγνάτιος εξήρε τον τρόπο και τον χρόνο της διαδοχής του Τιμηθέντος, που είναι ίδιον «μεγάλου ανδρός».

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο τιμηθείς αναφέρθηκε στην της ς του, στην πρώτη γνωριμία και επαφή του με την ψαλτική τέχνη και παράδοση, απένειμε τα οφειλόμενα στην μητέρα, στη σύζυγό του, καθώς και στους σπουδαίους δασκάλους του, ενώ κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του σε πρόσωπα του Ιεροψαλτικού κόσμου, που δε βρίσκονται στη ζωή, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην ιεροψαλτική εξέλιξή του. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολυετή διακονία του στον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών, ένα χώρο που υπηρέτησε με πιστότητα, ταπείνωση, ζηλευτή εργατικότητα και εντιμότητα για 27 ολόκληρα χρόνια.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Τοπική Εκκλησία και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών, εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης για το πολυσχιδές και καρποφόρο έργο του, ενώ παρέστησαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος Γ. Ναούμ, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Αρχών και πλήθος συναδέλφων Ιεροψαλτών του τιμωμένου. width=

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση