Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Η γιορτή λήξης του Βρεφονηπιακού Σταθμού της ΙΜΔ
Η γιορτή λήξης του Βρεφονηπιακού Σταθμού της ΙΜΔ

Η γιορτή λήξης του Βρεφονηπιακού Σταθμού της ΙΜΔ

Πραγματοποιήθηκε χθες, 14/6, η γιορτή λήξης του Βρεφονηπιακού Σταθμού, για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, ήταν η κορύφωση μιας ολόκληρης χρονιάς. Από αρχές Οκτωβρίου τα παιδιά έβαλαν την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου στην καθημερινότητά τους, μέσα από το ετήσιο project «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε χθες με την καταληκτήρια γιορτή. Απευθυνόμενο σε όλα τα παιδιά, εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κάθε τάξης και συνδέθηκε με τους τομείς αγωγής του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών για το Νηπιαγωγείο: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη περιβάλλοντος, Δημιουργία & Έκφραση, Πληροφορική.

Πρώτος σταθμός το σκάκι. Οι μικροί φίλοι γνώρισαν το συγκεκριμένο άθλημα, εξαιτίας του ζατρικίου το οποίο ήταν το βυζαντινό σκάκι. Οι εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια του Αθλητικού Ομίλου Αγριάς «ΑΘΛΟΣ»/Τμήμα Σκακιού «ΤΟ ΠΙΟΝΑΚΙ» και τον Αντώνη Σουλικιά, κατάφεραν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο σκάκι και να μεταλαμπαδεύσουν, μέσα από την προγραφή, τις κινήσεις των πιονιών στα παιδιά μας. Είναι αλήθεια συγκινητικό να βλέπεις ένα μικρό παιδί να στήνει τα πιόνια στη σκακιέρα και να ξεκινά την παρτίδα με το συνομήλικο φίλο του.

Δεύτερος σταθμός ο αργαλειός… Τάκου τάκου, όλη τη χρονιά, τα παιδιά, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, δημιούργησαν, με τα νήματα, είτε στον αργαλειό, είτε στο κέντημα, βοηθώντας έτσι τη λεπτή των μαθητών και κατ’ επέκταση τη γραφή τους.

Τρίτος σταθμός το Βυζαντινό σχολείο… και η αστρονομία. Οι φίλοι γνώρισαν τις εναλλαγές της ημέρας και της νύχτας, αναφέρθηκαν στους πλανήτες κι επικεντρώθηκαν στον ήλιο και το φεγγάρι. Τα οποία θα μας απασχολήσουν και του χρόνου.
Επόμενη στάση η Βυζαντινή κουζίνα… Ο Βρεφονηπιακός μας Σταθμός ζήτησε συνεργασία με το τμήμα της Γεωπονικής Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», του επίκουρου καθηγητή κ. Χρήστου Λύκα και των φοιτητών του. Η σκέψη ήταν να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τα αρωματικά φυτά που οι Βυζαντινοί τοποθετούσαν στα φαγητά και τα γλυκά τους, αλλά και την αξία των θεραπευτικών δράσεων των βοτάνων τους.

Η Βυζαντινή δε θα μπορούσε να λείψει από το ταξίδι μας… Οι αγιογραφίες, οι βίοι των αγίων ήταν καθημερινή ασχολία των μαθητών και φυσικά η βυζαντινή μουσική, με τη βοήθεια του κυρίου Στάθη Γραμμένου, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Βόλου και Πρόεδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών. Νη-πα-βου-γα-δι-κε-ζω-νη έμαθαν τα παιδάκια στη στιγμή, αλλά και ύμνους για τα Χριστούγεννα, την 25η Μαρτίου, το Πάσχα κ.ά.

Οι Βυζαντινοί στρατιώτες έδωσαν το ερέθισμα να ξεκινήσουμε φέτος την ιππασία. Σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο στον ιππικό όμιλο ΚΙΣ, η υπεύθυνη Μαρία Σπυροπούλου ξενάγησε τους θαρραλέους ιππείς μας στην χαρά της ιππασίας και της φροντίδας ενός τόσου αγαπητού ζώου, όπως είναι το άλογο.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ όχι μόνο στη χθεσινή τους παρουσία στη γιορτή, αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια της Μαρίας Βαστάρδη, η οποία ακούραστη και με μόνο όφελός της την χαρά να βλέπει τόσο μικρά παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, βοήθησε στην γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Το βιβλίο, «Μια βόλτα στα Βυζαντινά χρόνια», της Εύης Τσιτιρίδου και με εικονογράφο τη Λέλα Στρούτση έχει κερδίσει το Βραβείο: Ορθοδόξου Χριστιανικού Παιδικού Βιβλίου: Α’ βραβείο Εικονογράφησης, Γ’ βραβείο Παιδικού-Εφηβικού Βιβλίου, έκδοσης 2014-2015 και ήταν εκείνο που μας έκανε να μην φοβηθούμε να αγγίξουμε την εποχή του Βυζαντίου. Ταξίδεψε τους μικρούς μαθητές, που δεν έχουν ακόμα εμπλακεί ουσιαστικά στο γρανάζι της “αναγκαστικής” ενασχόλησης, μέσω των σχολικών βιβλίων του δημοτικού, σε ιστορικά θέματα και περιόδους που αποτέλεσαν σταθμούς της ελληνικής ιστορίας.

Την έκλεισε ο αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, που ευχαρίστησε το προσωπικό του Σταθμού, απένειμε στους τελειόφοιτους του Νηπιαγωγείου τα ενδεικτικά τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλή συνέχεια στη ζωή τους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βίντεο από τα επεισόδια στην #ΑΣΟΕΕ #ΑΣΟΕΕ - https://t.co/gHj7tsqhQW -

  • Νέα ηλεκτρονική απάτη με θύμα Βολιώτη #ηλεκτρονικήαπάτη - https://t.co/goMa8VHFKP -

  • Συνελήφθη μητέρα στη Ν. Ιωνία γιατί δεν στέλνει τα παιδιά της σχολείο - https://t.co/OPPRrfLwTH -

"Αλιεύοντας" την είδηση