Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Γιορτάστηκε στον Βόλο η Γέννηση της Θεοτόκου  
Γιορτάστηκε στον Βόλο η Γέννηση της Θεοτόκου   

Γιορτάστηκε στον Βόλο η Γέννηση της Θεοτόκου  

Παρουσία προσκυνητών, τηρουμένων των μέτρων για την της δημόσιας ς, πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις του προσκυνηματικού ναού Παναγίας Γορίτσας (Τρύπα) , επί τη εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου , ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, τονίζοντας  ότι «σήμερα, ο υμνωδός μάς καλεί σε μία παγκόσμια , γιατί η Γέννηση της Παναγίας σηματοδοτεί την έλευση του Σωτήρα στον κόσμο.

Μάς καλεί να διώξουμε κάθε απελπισίας, γιατί η Γέννηση της Παναγίας προήλθε ενώ δεν υπήρχε ελπίδα, λόγω της στειρότητας των γονέων Της κι έτσι προέκυψε ό,τι πολυτιμότερο γνώρισε η ανθρωπότητα, Αυτή που ένωσε τον ουρανό με την γη. Μάς καλεί, επίσης, να ζήσουμε την νέα εκκλησιαστική χρονιά με , ελπίδα και βεβαιότητα σωτηρίας και σωφροσύνης και δυνάμεως…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι, «στην εποχή μας χρειαζόμαστε αυτή την εορτή όσο ποτέ άλλοτε, γιατί περισσεύει η θλίψη. Όλοι μας επηρεαζόμαστε από την πανδημία, που θέλει να μάς αφαιρέσει την χαρά. Δεν πρέπει να συμβεί, όμως, αυτό, γιατί τότε θα έχουμε πέσει στην παγίδα της απελπισίας, στην πνευματική στειρότητα, αυτή την οποία νίκησε η Παναγία μας, με την Γέννησή της. Η Παναγία μάς βεβαιώνει ότι η πνευματική στειρότητα νικιέται μέσα στην Εκκλησία, όπου βιώνεται η μυστική χαρά της ψυχής, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του  παρατήρησε ότι «την πνευματική στειρότητα του Ιωακείμ και της Άννας νίκησε η ενότητά τους, που ήταν καρπός της ζωντανής πίστης και προσευχής τους στον Θεό, αλλά και της μεταξύ τους ς και εμπιστοσύνης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο απάντησε ο , λύοντας την στειρότητα, δίδοντας την χαρά και φέροντας στην ζωή την Μητέρα του αναμενόμενου Μεσσία. Και ο κάθε πιστός καλείται να πραγματώσει την ενότητα και την αγάπη μέσα στην Εκκλησία. Εδώ πραγματώνεται η υπακοή στο θέλημα του Θεού, κρατώντας την ενότητα και την υπακοή στην Εκκλησία, που είναι η ταμειούχος της Χάριτος και εκφράζεται διαχρονικά μέσα από το Συνοδικό Της σύστημα.

Μέσα στην Εκκλησία ο καθένας έχει τον ρόλο του. Δεν μπορεί, όμως, ο καθείς να αποφαίνεται και να πράττει ό,τι θέλει. Οφείλουμε ταπείνωση και υπακοή, που εγγυώνται την ενότητα και καταλύουν την πνευματική στειρότητα.

Οφείλουμε να επιδείξουμε σωφροσύνη και σύνεση, γιατί ο ζηλωτισμός, η αίσθηση της παντογνωσίας, είναι καταστάσεις καταστροφικές.

Η Εκκλησία γνωρίζει και όλοι μας μέσα Της μαθαίνουμε και παιδαγωγούμαστε».

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του, παρατήρησε ότι «η Εκκλησία μάς καλεί να ξεκινήσουμε το νέο εκκλησιαστικό έτος με χαρά και . Μην αφήσουμε τη θλίψη να μάς καταβάλει. Παιδαγωγούμαστε, υπομένοντας, εμπιστευόμενοι το θέλημα του Θεού, εργαζόμενοι στην ενότητα και στην υπακοή, που είναι οι προϋποθέσεις της αυθεντικής πνευματικής ζωής…».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος μίλησε επικαίρως.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση