Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Για 2η χρονιά το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά ΡΟΜΑ
Για 2η χρονιά το  πρόγραμμα  εκπαίδευσης για τα παιδιά ΡΟΜΑ

Για 2η χρονιά το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά ΡΟΜΑ

Από τον Οκτώβριο του 2014 η Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου και το πρόγραμμα Εκπαίδευση παιδιών Ρομά του Θεσσαλίας, έχουν συστήσει ένα τοπικό δίκτυο υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά. Στο Δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης και σχολεία της πόλης όπου φοιτούν παιδιά Ρομά.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε να καλύψει τις εκπαιδευτικές κυρίως ανάγκες των μαθητών Ρομά, με τα κενά που παρατηρούνται στην κάλυψη των αναγκών αυτών από τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας.

Το Δίκτυο, με τις δικές του δυνάμεις, προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην φοίτηση των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην κάλυψη βασικών αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους, στην ανάγκη των παιδιών για δημιουργική απασχόληση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου καθώς και στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες νέων ανθρώπων που ζουν στον οικισμό.

H Μητρόπολη Δημητριάδος, όμως, στο πλαίσιο της ποιμαντικής της μέριμνας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες των πολιτών, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και επικεντρώνει σημαντικές δράσεις της στον πληθυσμό των Ρομά, και όχι μόνο, της συνοικίας του Αλιβερίου.

Για τον σκοπό αυτόν, από τον Ιανουάριο του 2017, άρχισε τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης στις δύο συνοικίες. Ο τίτλος του είναι «Ἅγιος Ἀπόστολος Θαδδαῖος – τριετές πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στο και την Αγία Παρασκευή», και σκοπός του είναι η συστηματικότερη παρέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και σε Ενήλικες.

Πραγματοποιήθηκε εχθές, 8/10/2018, στα παλαιά εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως, ο αγιασμός για την δεύτερη χρονιά του ως άνω προγράμματος της Μητροπόλεως.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, λειτουργεί για δεύτερη χρονιά με μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή από τις τοπικές δομές. Η δράση του εκτείνεται σε τέσσερις τομείς : Ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά γυμνασίου πέρυσι και στα παιδιά δημοτικού φέτος, μουσική, επαγγελματικός προσανατολισμός για μεγαλύτερες ηλικίες και αθλητισμός, με την υποστήριξη του αθλητικού συλλόγου και της ομάδας ποδοσφαίρου «Δημητριάς». Σε αυτό διδάσκουν: Τζίκα Ε. (δασκάλα), ενισχυτική διδασκαλία, Μουταφίδου Α. αγγλικά, π. Η. Φούκης Γερμανικά, Δεμελής Ν. τουμπελέκι – κρουστά, Κουσκουρίδας Στ. κλαρίνο, Κωστόπουλος Στ. κιθάρα – λαούτο, Χατζηγεωργίου Χρ. Αρμόνιο, Μπαντελάς Ε. χορωδία «Η Δημητριάς», Κουκουμβρή Α. αφήγηση – θέατρο, Καλτσογιάννης Ε. μαθηματικά – φυσική, Ντότη Α. παραδοσιακοί χοροί, Στάϊκου Α. , Δάγγουρα Ε. καλλωπισμό – , Θεοχαρίδου Τ. Μαγειρική.

Προβλέπεται δε να λειτουργήσουν επίσης και τμήματα μοντέρνου χορού και σχολή καμαριέρας.

Προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι οι Χατζής Ε. και Σδρόλιας Κων. , συντονιστής του προγράμματος είναι ο Στάθης Γραμμένος, ενώ υπεύθυνος ο γεν. αρχιερατικός επίτροπος αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου. Οργανωτικός υπεύθυνος είναι ο Βαγγέλης Μπαντελάς. Στις δράσεις του προγράμματος συμμετέχουν 150 και πλέον μικροί και μεγάλοι.

Κατά την διάρκεια του χθεσινού Αγιασμού, ο μητροπολίτης Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του, γιατί «αυτό που ξεκινήσαμε πριν έξι χρόνια στην κοινότητα ΡΟΜΑ, με την Χάρη του Θεού και την τόσων φορέων και ανθρώπων, συνεχίζεται. Θέλουμε το καλύτερο για ολόκληρη την περιοχή και όλους του κατοίκους, μηδενός εξαιρουμένου». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην κεντρική μέριμνα του Προγράμματος, που είναι η εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και η αξιοποίηση των ποικίλων χαρισμάτων τους, μέσα από την Μουσική, τον αθλητισμό κ. άλ.

Μάλιστα κάλεσε τους και τους παππούδες να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, προκειμένου να παρακολουθούν το Πρόγραμμα, με επιμέλεια και συνέπεια: «Μπορεί το να γίνει πρότυπο. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα, με την βοήθεια του Θεού».

Ευχαρίστησε, τέλος, τους υπεύθυνους και τους καθηγητές του Προγράμματος, για το καρδιάς που επιτελούν, που είναι δώρο για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βελτιώνονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου Σούρπης, Ευξεινούπολης, Πλατάνου και Άνω Γατζέας - https://t.co/5q5KDJB7aA… -

  • Φωτιά σε #σκάφος στα Πευκάκια #σκάφος - https://t.co/MpNGO0pYNb -

  • Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου #ΑγίουΙωάννουτουΘεολόγου - https://t.co/kq5Z0IxfUg -

"Αλιεύοντας" την είδηση