Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Το έργο στους ΡΟΜΑ του Δενδροποτάμου παρουσιάστηκε στην Ιερατική Σύναξη της Μ. Δημητριάδος
Το έργο στους ΡΟΜΑ του Δενδροποτάμου παρουσιάστηκε στην Ιερατική Σύναξη της Μ. Δημητριάδος

Το έργο στους ΡΟΜΑ του Δενδροποτάμου παρουσιάστηκε στην Ιερατική Σύναξη της Μ. Δημητριάδος

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας η 5η Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο ιεραποστολικό έτος. Ομιλητής της Συνάξεως ήταν ο αρχιμ. Αθηναγόρας Λουκατάρης, υπεύθυνος Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «ΡΟΜ» Θεσσαλονίκης «Φάρος του κόσμου», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ιστορία του «Φάρου του κόσμου», ο οποίος λειτουργεί από το 2004, υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου Μενεμένης και αφορά στην κοινωνικοποίηση των ανηλίκων της περιοχής. Επισήμανε ότι «δημιουργήθηκε για να προσφέρει λύσεις που απαντούν στον πυρήνα των προβλημάτων των ανηλίκων του Δενδροποτάμου.

Ειδικότερα, ο «Φάρος του Κόσμου» δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ανηλίκων, οι οποίοι στερούνται οικογενειακής μέριμνας, με την παροχή σε αυτούς ς μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, με έντονα οικογενειακά χαρακτηριστικά, όπου η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσωπική τους ανάπτυξη, την εσωτερική τους καλλιέργεια και την κατάλληλη εκπαίδευση για την επαγγελματική τους κατάρτιση».

Αρχικά, στην δομή, που λειτούργησε στο υπόγειο του Ναού, ομάδα εθελοντών της περιοχής δραστηριοποιήθηκε για την «στέγαση και σίτιση απροστάτευτων ανηλίκων της περιοχής, ιατροφαρμακευτική , τακτικοί ομαδικοί έλεγχοι υγείας, μαζικοί εμβολιασμοί σε ανασφάλιστα παιδιά, συλλογή προσφερόμενων αγαθών από ομάδες εθελοντών, διάθεση προσφερόμενων αγαθών σε οικογένειες παιδιών του συνοικισμού,  παρασκευή και διανομή φαγητού από το ενοριακό συσσίτιο, μέσω του οποίου δημιουργούνται προσβάσεις στον τοπικό πληθυσμό και στις οικογένειες των παιδιών της περιοχής…».

Ο π. Αθηναγόρας τόνισε ότι «ο «Φάρος του Κόσμου» έχει λειτουργήσει έως σήμερα ως Οικοτροφείο και ως Κέντρο Ημέρας: Στο οικοτροφείο διαμένουν παιδιά μετά από εισαγγελική εντολή που μας αναθέτει το σύνολο της γονικής μέριμνας ή την επιμέλειά τους (στις περιπτώσεις που οι των παιδιών δεν ζουν ή βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν κριθεί ακατάλληλοι) ή μετά από γονική συναίνεση, όταν συνήθως η μητέρα, που μεγαλώνει τα παιδιά της μόνη της στον Δενδροπόταμο, που βρίθει κινδύνων, χωρίς την παρουσία του πατέρα στο , δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τον ατίθασο έφηβο γιο της και ζητάει τη μας…

Στους ανηλίκους αυτούς, που προέρχονται από ανύπαρκτο ή ακατάλληλο ή αδύναμο οικογενειακό περιβάλλον, ο «Φάρος» παρέχει τροφή και στέγη, ένδυση και υπόδηση, ενισχυτική διδασκαλία, σχολικά είδη και  παιχνίδια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ακόμα, δυνατότητα για επιλεγμένη και εξατομικευμένη δημιουργική και ευκαιρίες για οργανωμένες ψυχαγωγικές αποδράσεις από το ghetto του Δενδροποτάμου, όπως παρακολούθηση συναυλιών, αθλητικών αγώνων, εκθέσεων φωτογραφίας ή ζωγραφικής και βιβλιοπαρουσιάσεων, ακόμα επισκέψεις σε διάφορα μουσεία με διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως φυσικής ιστορίας, λαογραφικό, αρχαιολογικό, ιστορικό, τεχνολογικό, και γενικά προϋποθέσεις για συμμετοχή και αλληλεπίδραση με άλλους συμμετέχοντες σε άτυπα μαθησιακά περιβάλλοντα, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν τη γνώση αβίαστα, εύκολα, παραστατικά και κυρίως εμπειρικά».    

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις επιτυχίες των παιδιών του «Φάρου» στη τους ζωή, αλλά και στην φοιτητική, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου στηρίζονται σημαντικά με υποτροφίες που εξασφαλίζει η ομογένεια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε «στην ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που δημιουργήθηκε από α ΡΟΜΑ του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», που κατάφερε τον Απρίλιο του 2014, χάρη στην παγκόσμια τιμητική διάκριση που απέσπασε μαζί με το βραβείο στην κατηγορία CORE VALUES στο πλαίσιο του FIRST LEGO LEAGUE GREECE, να ταξιδέψει στο St. Louis του Missouri, όπου φιλοξενήθηκε από την ελληνική ομογένεια».

Ο π. Αθηναγόρας κυριολεκτικά καθήλωσε τους μας με το πρωτότυπο και ευλογημένο έργο του, που ξεπερνά τα συνηθισμένα και συνιστά εφαρμοσμένη ποιμαντική, σε μια εποχή που έχει μεγάλη ανάγκη από έργα αγάπης και προσφοράς στο όνομα του Ιησού Χριστού, χωρίς διακρίσεις πολιτιστικές, φυλετικές ή εθνικές.

Ακολούθησε συζήτηση και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον επίσκοπο Ιγνάτιο, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή για το  έργο του.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση