Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Έκθεση αγιογραφίας , βυζαντινής ζωγραφικής, Θρησκευτικής τέχνης και μοναστηριακής διατροφής «Χρώμα και γεύση»
Έκθεση αγιογραφίας , βυζαντινής ζωγραφικής,  Θρησκευτικής τέχνης  και μοναστηριακής διατροφής  «Χρώμα και γεύση»

Έκθεση αγιογραφίας , βυζαντινής ζωγραφικής, Θρησκευτικής τέχνης και μοναστηριακής διατροφής «Χρώμα και γεύση»

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Έκθεση Αγιογραφίας , Βυζαντινής Ζωγραφικής και Θρησκευτικής Τέχνης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού με θέμα, «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των γεύσεων» και είναι μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Προσαρμοσμένη λοιπόν στο Έτος του πολιτισμού των γεύσεων, δεν θα μπορούσε παρά να έχει στοιχεία από το θέμα το οποίο παρουσιάζετε εφέτος.

Για τον λόγο αυτό και στα έργα που θα παρουσιαστούν υπάρχει αναφορά τις γεύσεις, όπως αναφέρονται στα Ιερά κείμενα και την παράδοσή μας. Επιπλέον η αναφορά στη Μοναστηριακή διατροφή , αλλά και η παράθεση στο κοινό ειδών πού παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τίς αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προ Ανατολής Αγιάς.

Τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδος και της Ρουμανίας από το χώρο της αγιογραφίας και της θρησκευτικής ζωγραφικής πρόκειται να βρεθούν καλλιτεχνικά στον Βόλο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 σέ μία μεγάλη ζωγραφικής, αγιογραφίας και ς μοναστηριακών διατροφικών προϊόντων, πού οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με δύο από τούς φορείς πολιτισμού πού διαθέτει, τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός», σέ συνεργασία με την Ιερά Μονή Τιμίου Προ Ανατολής Αγιάς. Ἡ θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας για δέκα ημέρες. Οργανώνεται στα πλαίσια του φετινού θεματικού έτους «Μάγνητες και ὁ πολιτισμός των γεύσεων» και θα έχει ως θέμα: «Χρώμα και Γεύση». Θα περιλαμβάνει έργα πού έχουν αναφορά κατά κυριολεξία ἤ μεταφορικά στις γεύσεις.

Η γεύση με τρόπο συμβολικό έχει έντονη παρουσία στη βυζαντινή τέχνη, αφού τα πάντα μέσα στη θεία λατρεία κινούνται γύρω από το Μεγάλο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού, πού είναι ἡ Θεία Λειτουργία. Ὁ ίδιος ὁ Χριστός αυτοπροσδιορίζεται ως ὁ «ἄρτος τῆς ζωῆς» καί ὡς «ζῶν ὕδωρ». Με τα λόγια Του «λάβετε φάγετε…» και «πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντοτε…» παραδίδει το πρόσωπό Του σ' όλους εκείνους πού ποθούν την ένωση μαζί Του, διότι ἡ αληθινή τροφή του πιστού είναι αυτός ὁ ίδιος ὁ Θεός. Ως εκ τούτου ἡ υλική τροφή έχει πεπερασμένη, αφού πρόκειται στην αιωνιότητα να μεταμορφωθεί σέ πνευματική απόλαυση της θεϊκής ατελεύτητης παρουσίας. Ἡ παροχή της τροφής είναι εικόνα της φροντίδας του Θεού για τον άνθρωπο. Γύρω της αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός, πού έχει διαφορετική ταυτότητα σέ κάθε λαό. Η ελληνική πολιτιστική ταυτότητα θέλει την τροφή λιτή, καθαρή και έντονη. Δυνατή σαν το καθαρό φως πού λούζει την Ελλάδα.

Η αυθεντική ελληνική τέχνη της αγιογραφίας βγάζει αυτό το φως, την καθαρότητα, τη δύναμη και το μέτρο, με τα οποία τρέφονται εδώ και αιώνες οι γενιές των Ελλήνων. Η Εκκλησία εισάγει στη διατροφή τη . Αφαιρεί έτσι όλα τα περιττά διατροφικά στοιχεία πού βλάπτουν τον άνθρωπο και τον απομακρύνουν από το Θεό. Μετατρέπει το φαγητό σέ εργαλείο πνευματικής ωριμότητας και σωτηρίας. Αυτό βγαίνει ζωγραφικά μέσα από τίς ορθόδοξες εικόνες, οι οποίες εκφράζουν νηστευτικά, χωρίς περιττά «καρυκεύματα», τίς μεγάλες αλήθειες της πίστεως και της ανθρώπινης ζωής. Ἡ ορθόδοξη εικόνα είναι «χορταστική» του πνεύματος, χωρίς να είναι «παχυντική» και ανούσια περίπλοκη για το ανθρώπινο μυαλό.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00 το απόγευμα μαζί με τα εγκαίνια της εκθέσεως θα πραγματοποιηθεί και εσπερίδα, στην οποία έχουν προσκληθεί δύο εκλεκτοί ομιλητές. Ὁ πρώτος είναι ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, ὁ οποίος θα ομιλήσει με θέμα την εικόνα της φιλοξενίας του Αβραάμ ως αποτύπωση της Αγίας Τριάδος, και ὁ δεύτερος είναι ὁ καταξιωμένος και ιδιαιτέρως αγαπητός στον Βόλο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης από το χώρο των Αθηνών π. Αντρέας Κονάνος, ὁ οποίος θα ομιλήσει με θέμα: «Πείνα και δίψα Χριστού». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρατίθενται βιολογικά εδώδιμα είδη πού παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τίς αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Μετά το τέλος των ομιλιών οι αδελφές της Ιεράς Μονής θα έχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν μικρό μοναστηριακό κέρασμα σέ όλους τούς παρευρισκόμενους.

Με την εκδήλωση αυτή η πόλη γίνεται για άλλη μία φορά και πάλι τόπος συνάντησης και πνευματικής συμπόρευσης ανθρώπων από πολλά και διαφορετικά μέρη. Όσοι βρεθούν εκεί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα μεγάλων μαστόρων της εικονογραφίας, τον εποικοδομητικό λόγο των δύο καταξιωμένων ομιλητών και τίς νοστιμιές της μοναστηριακής αγάπης.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση ακόμη μιας ιδέας του επικεφαλής της Σχολής Αγιογραφίας π. Δημητρίου Κατούνη , την οποία με ικανοποίηση δέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Θεματικού Έτους πολιτισμού 2016» , που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός» από την αρχή της χρονιάς.

Καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη για το στήσιμο της εκθέσεως θα είναι ἡ εκλεκτή εθελόντρια συν της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ζωγράφος κ. Έλενα Νικηφόρου.

Η εκδήλωση, πέραν των παραπάνω αναφερομένων, πραγματοποιείται και με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα ιεραποστολική χρονιά στη Σχολή Αγιογραφίας , εντάσσεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και συνδιοργανώνεται από τους φορείς πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού , «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός».

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 7.00 το βράδυ, θα συντονίσει ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Μαρτυρίας», δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 14:00 έως 21:00 καθημερινά και Σάββατο 11.00 έως 15.00. Κυριακή κλειστά. Διάρκεια μέχρι Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016.

apo-tin-persyni-ekthesi-tis-scholis

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση