Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Eκδήλωση τιμής για τους εκπαιδευτικούς της ενορίας του Αγίου Νικολάου
Eκδήλωση τιμής για τους εκπαιδευτικούς της ενορίας του Αγίου Νικολάου

Eκδήλωση τιμής για τους εκπαιδευτικούς της ενορίας του Αγίου Νικολάου

Eκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της ενορίας του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην «Κατακόμβη» του Μητροπολιτικού Ναού, παρουσία του μητροπολίτου Δημητριάδος  γνατίου, των ιερέων του Ναού και του δ/ντού Α'/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεωργίου Πολύζου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί από το 19ο και 29ο , οι δάσκαλοι από το 3ο,6ο,8ο και 20ό και την Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ», καθώς και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ναού πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δ/ντού της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γεωργίου Πολύζου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την ευγνωμοσύνη του προς την Τοπική Εκκλησία για την αμέριστη συάσταση και συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο  δ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ  Νικόλαος Κατσαβριάς, ο οποίος εξήρε την συμβολή της Τοπικής Εκκλησίας στην παροχή πρωινού γεύματος στους άπορους μαθητές.

Τέλος, την εκδήλωση χαιρέτησε και ο δ/ντής του 20ού Δημοτικού   Φίλιππος νσταντινίδης, εκφράζοντας, εκ μέρους των συναδέλφων του, τις θερμές ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση και φιλοξενία.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του  Αντωνίου Σμυρναίου, επίκουρου καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Ο Παιδαγωγός και το αίνιγμα του παιδαγωγούμενου».

Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο παιδαγωγός που κρύβουμε μέσα μας και ο παιδαγωγός που ασκούμε καθημερινά στο σχολείο και στην κοινωνία μας είναι καιρός να συντονιστούν, να συνοδοιπορήσουν. Ο παιδαγωγός των ερωτημάτων και ο παιδαγωγός των τεχνικών, των δεξιοτήτων και των γνώσεων πρέπει να βρουν χώρο ο ένας για τον άλλο. Γιατί υπηρετούν την πολυτιμότερη σχέση στον κόσμο, το τζιβαέρι της παγκόσμιας ς και γιατί έχουν απέναντί τους το αίνιγμα του παιδαγωγούμενου… ο μαθητής μας, η μαθήτριά μας είναι ένα αίνιγμα και έτσι πρέπει καθημερινά να τον βλέπουμε. Είναι φορέας ενός ανεξερεύνητου κόσμου, όπου η κληρονομικότητα, το περιβάλλον, οι προσδοκίες. Αλλά και η βούλησή του συμπλέκονται άρρηκτα σε ένα μείγμα με απρόοπτο πάντοτε αποτέλεσμα, που ευχόμαστε μόνο να είναι καλό. Και είναι και μυστήριο, γιατί δεν υπάρχει   – μηχανή, ο – κράμα χημικών εκκρίσεων και ρομποτικών προθέσεων.., γιατί ο άνθρωπος – μηχανή είναι το αντίθετο του ανθρώπου – αίνιγμα.

Ο πρώτος προγραμματίζεται, κατασκευάζεται και εκτοξεύεται, στον δεύτερο μυούμαστε, με δέος και αγάπη, βραδυπορώντας, αφήνοντάς του ελευθερία, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να παραμένει μυστηριώδης έτερος».

Υπό την έννοια αυτή, «αν είναι αίνιγμα ο μαθητής μας, η πρωταρχική αποστολή μας είναι να του προσφέρουμε όχι μόνο γνώσεις και τεχνικές, αλλά κυρίως σιωπηλή αγάπη και ουράνια έγνοια, να περιποιηθούμε τον λογισμό του, τον χαλασμένο κάποτε από την οικογένεια ή το περιβάλλον… να αναρωτιόμαστε τί περιμένει ο Θεός από τους μαθητές μου, πόσο τους ετοίμασα, όσο τους έχω στα χέρια μου;».

Την εκδήλωση έκλεισε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις λαμπρές εμπειρίες του από τους δασκάλους των παιδικών το χρόνων. Επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να μπορεί ο εκπαιδευτικός να μην απελπίζει ένα παιδί και να κρατά ζωντανή μέσα του την ελπίδα και την αισιοδοξία για το αύριο. Παρατήρησε, επίσης, πόσο σημαντική είναι η πίστη στον Θεό και η δύναμη που αντλείται απ' αυτήν για να φέρει ο εκπαιδευτικός εις πέρας το έργο του. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον καθηγητή Αντ. Σμυρναίο για την εξαιρετική εισήγηση και την πολύπτυχη συνεργασία, καθώς και τους Δ/ντές της Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς για την εμπιστοσύνη και την καρποφόρα συνεργασία.

Στη συνέχεια, παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων εκπαιδευτικών.

 

?

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση