Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στο  Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ

Ο φορέας Πολιτισμού της  Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε με την Agape HELLAS, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και το Σωματείο «Περιχώρησις», έχοντας ως αναφορά και διδαχή την φράση του Ιησού Χριστού, «Γιατί πείνασα, και μου δώσατε να φάω, δίψασα, και μου δώσατε να πιώ, ξένος ήμουν  και με περιμαζέψατε», όπως αναφέρετε στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο κεφ. 25, 35, διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.

Η εκδήλωση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της  Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στον Βόλο, Κ. Καρτάλη και Ανθίμου Γαζή, είναι αφιερωμένη στον ήρωα Ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 11 του περασμένου Οκτωβρίου, από ανακοπή καρδιάς.

Συμμετέχουν επίσης και το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Βόλου, Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που στεγάζεται στην Παιδόπολη “Αγία Σοφία”, στην Βόλου, καθώς και άλλες ανάλογες δομές φιλοξενίας προσφύγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη και περιλαμβάνει: επίκαιρο κείμενο του  μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου, την ανάγνωση του οποίου ευγενώς προσφέρθηκε να κάνει ο Σπύρος Μαβίδης και σύντομη ομιλία για τη μετανάστευση, από τον  ποιμένα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Βόλου, Μελέτη Μελετιάδη.

Στη συνέχεια μικροί μετανάστες θα  καταθέσουν εμπειρίες και βιώματα από την ζωή τους στην χ μας, ενώ θα τραγουδήσουν διάφορα τραγούδια των πατρίδων τους.

Αμέσως μετά θα γίνει η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4.1 Miles»  (“4,1 μίλια”).

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνάτιο, ενώ τον συντονισμό  της  εκδήλωσης θα έχει ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι.Μ.Δ. «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ»  ίκος Βαραλής.

Στο δεύτερο μέρος της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αντίστοιχη θεματική, όπου θα ακουστούν τραγούδια όπως: «Σαν τον Μετανάστη», «Σμύρνη», Χάθηκα», «Όμορφη και παράξενη Πατρίδα», «Το τραγούδι της Ξενιτιάς» κ.ά.

Συντελεστές συναυλίας:

Κώστας Γεδίκης, μπουζούκι – λαούτα

Κώστας Ζεμπίλας, φωνή

Ζαφείρης Κουκουσέλης, πιάνο- ακορντεόν

Κωστής Παλιογιάννης, κιθάρα

Φίλιππος Ρέτσιος, κοντραμπάσο

Ζωή Τζαλαβρέτα, φωνή

Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος

Ένας εμβληματικός άνθρωπος του Αιγαίου, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, από ανακοπή καρδιάς.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας ς που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τ για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάινμαν, όταν με τον ‘Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάινμαν. Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 Miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε.

“4.1 Miles”, το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη

Η δράση του Κυριάκου Παπαδόπουλου, τις μέρες στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, ενέπνευσε την τελειόφοιτη τότε στη σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Berkley στην Καλιφόρνια, Δάφνη Ματζιαράκη, η οποία ταξίδεψε μέχρι τη Μυτιλήνη όπου και πραγματοποίησε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «4.1 Miles» – «4.1 μίλια» με το οποίο καταγράφηκε η δραματική προσπάθεια διάσωσης των προσφύγων από τους άνδρες του πληρώματος του σκάφους με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Μεγάλης αξίας καταγραφές οι δραματικές στιγμές του πολύνεκρου ναυαγίου στις 28 Οκτωβρίου 2015 ανοιχτά της Εφταλούς και οι αγωνιώδεις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν ζωές.

Το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη διεκδίκησε τον Φεβρουάριο του 2017 το Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Σε αυτή η Ματζιαράκη απαθανάτισε μέσα από τον ανθρωπιστικό της φακό  τις επιχειρήσεις των λιμενικών αρχών της Λέσβου και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου καθώς παλεύουν να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Σήμερα πλέον ο ήρωας του Αιγαίου και της Ματζιαράκη, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016 δεν είναι πλέον εδώ, αλλά οι συνδιοργανωτές αυτής της μεγάλης Εκδήλωσης του την αφιερώνουν.

“4.1 Miles”, δηλαδή 4,1 μίλια είναι η απόσταση που χωρίζει τα τουρκικά παράλια από τις της Μυτιλήνης.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, ξετυλίγεται η καθημερινότητα των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά στα παράλια του νησιού, για τη διάσωση των προσφύγων που παλεύουν με τη θάλασσα, ώστε να φτάσουν ζωντανοί στις ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια.

Συγκεκριμένα, το “4.1 Miles”, καταγράφει για τρεις εβδομάδες σε καθημερινή βάση, τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων από τον κυβερνήτη του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκο Παπαδόπουλο, και το πλήρωμά του.

Επί τρεις εβδομάδες η Ματζιαράκη παρακολούθησε τον Παπαδόπουλο στο σκάφος του να δίνει καθημερινές μάχες για να σώσει αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση