Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Είκοσι χρόνια λαμπρής ιστορίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»
Είκοσι χρόνια λαμπρής ιστορίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»

Είκοσι χρόνια λαμπρής ιστορίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός»

 

 

Πργμτοποιήθηκαν σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο ς τα εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 ετών λειτουργίας της.

Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε  ο Ιγνάτιος, παρουσίακληρικών, των συνεργατών της Σχολής και πλήθους φιλότεχνων πολιτών.

Την χαιρέτισε ο δ/ντής της Σχολής πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, ο οποίος τόνισε :  «Η Σχολή Αγιογραφίας λειτουργεί με τις δικές της δυνάμεις, ταξιδεύει με τα δικά της κουπιά, σαν μία άλλη , στο πέλαγος της Ορθόδοξης Παράδοσης και παραμένει προσηλωμένη στη δόξα του Τριαδικού Θεού, την οποία προσπαθεί να τραγουδήσει με χρώματα και πινέλα…

Ανοιγόμαστε στα Βαλκάνια, στη Δύση, στην Ανατολή, προσκαλούμε, φιλοξενούμε, δεχόμαστε προσκλήσεις, εκθέτουμε, βλέπουμε, μελετούμε…».

Ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε στις Θεολογικές προεκτάσεις της Αγιογραφικής τέχνης, στις οποίες μυούνται οι μαθητές, επισημαίνοντας ότι «κάθε εικόνα είναι ένα μήνυμα πως ο άνθρωπος δεν είναι χώμα και στοιχεία. Είναι ένας μικρός θεός, «καταδικασμένος» να ζήσει μαζί με τον αληθινό Θεό για πάντα, είτε μέσα σε μία απόλαυση, εάν Τον αγαπάει αληθινά, είτε σε μία κόλαση, εάν Τον αρνείται πεισματικά.

Κάθε ορθόδοξη εικόνα είναι ένα μικρό ευαγγέλιο, μέσ' από το οποίο ο Θεός αποκαλύπτεται και ο πιστός σοφίζεται και αγιάζεται».

Στο τέλος της ς του, ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην λειτουργία της Σχολής στα είκοσι χρόνια της ιστορίας της, με πρώτο τον κ. Ιγνάτιο, τον πρωτοσύγκελλο τη Μητροπόλεως π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, τους διδάσκοντες και διδασκομένους και ζήτησε τις ευχές όλων για την συνέχιση του σπουδαίου, κατά γενική ομολογία, υ της.

Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια, ο  κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον π. Δημήτριο «ψυχή» του έργου της Σχολής και τον ευχαρίστησε γιατί ένα ακόμα όραμά του έγινε πραγματικότητα στα χέρια του π. Δημητρίου. Επεσήμανε, επίσης, ότι «η Σχολή δεν είναι απλώς επαγγελματική, αλλά και μια Σχολή Θεολογίας. Δεν αρκείται μόνο στην διδασκαλία μιας τέχνης, αλλά διδάσκει ότι η εικόνα λειτουργεί στην ψυχή, είναι το ευαγγέλιο των αγραμμάτων. Είναι ένα ακόμα δώρο της ς, μέσα από το οποίο η Εκκλησία, διδάσκει, κηρύττει, παιδαγωγεί. Μετέχει και συμπληρώνει την ευχαριστία. Είναι ζωή της Εκκλησίας…».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, με ώρες λειτουργίας 2.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ., κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση