Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Εγκαινιάστηκε το «Μικρό Καθολικό» της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς
Εγκαινιάστηκε το «Μικρό Καθολικό» της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς

Εγκαινιάστηκε το «Μικρό Καθολικό» της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς

Ένα όραμα χρόνων και μια προσδοκία που από καιρό καλλιεργούνταν, έφτασε στη στιγμή της πραγματοποίησης για την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ανατολής Αγιάς, με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του λεγομένου και «Μικρού Καθολικού» της Μονής, που τελέσθηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια (28/5) από τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο.

Το απόγευμα της Παρασκευής είχαν προηγηθεί, στο παλαιό καθολικό της μονής, η ακολουθία καταθέσεως των ιερών λειψάνων και ο εσπερινός των εγκαινίων, που ενέπνευσαν στο χριστεπώνυμο πλήρωμα αισθήματα χαράς, αγαλλίασης και πνευματικής ανάβασης, ίδια ασφαλώς με αυτά που εκπορεύτηκαν και από το λαμπρό τελετουργικό των εγκαινίων.

Η αρχή έγινε με τον πανηγυρικό όρθρο και τις προκαθαρτικές ευχές που ο σεβασμιότατος ανάπεμψε γονατιστός στον σολέα του παλαιού καθολικού, ενώ ακολούθησε η λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από τον νέο ναό, η είσοδος σ’ αυτόν με το «Άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών» και ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης με τα στάδιά του. Δηλ. την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης, τη σφράγισή του με κηρομαστίχη, την έκπλυση της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια, το σκούπισμά της, το μύρωμα με Άγιο Μύρο, το σκούπισμά της με καινούργια αντιμήνσια, την ένδυση με το κατασάρκιο επάνω στο οποίο ενεγράφη από τον σεβασμιότατο η των εγκαινίων, το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης και τον καθαγιασμό του ναού στις τέσσερις πλευρές του με το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού.

Ακολούθησε η πρώτη θεία λειτουργία στο εγκαινιασμένο Θυσιαστήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διαδικασία των εγκαινίων εξηγούνταν στο εκκλησίασμα τί γινόταν σε κάθε στιγμή της ακολουθίας.

Στην ομιλία του ο κ. αναφέρθηκε στην πράξη των εγκαινίων και στη σπουδαιότητά τους, μίλησε για τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης και τη σημασία του, ενώ με θερμά λόγια εξήρε την αποφασιστική στάση των αδελφών και της ηγουμένης γερόντισσας Θεοδέκτης που με την ευχή του μακαριστού γέροντά τους π. Δοσιθέου, με αξιοθαύμαστο τρόπο και σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να ανοικοδομήσουν τον εν λόγω ναό. Τις συνεχάρη, επίσης, για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν αναστήλωσης του παλαιού καθολικού, αλλά και για το ότι με τις δράσεις και το έργο τους έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και έχουν κάνει γνωστή τη μονή σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Μετά το πέρας των εγκαινίων, η ηγουμένη, εξέφρασε «απέραντη ευγνωμοσύνη στον δωρεοδότη Χριστό, εγκάρδιες ευχαριστίες στον σεβασμιότατο για την προσευχή, το ποικίλο ενδιαφέρον του προς τη μονή και τις ευχές του. Ειλικρινείς ευχαριστίες προς όλους τους πατέρες της περιοχής που διακονούν και εξυπηρετούν το μοναστήρι στις λειτουργικές του ανάγκες, άπειρη ευγνωμοσύνη προς τον πνευματικό π. Αθανάσιο Μακρή, ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους ευεργέτες, διακονητές, συμπαραστάτες, φίλους και προσκυνητές του μοναστηριού».

Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εδώ και 16 χρόνια το γυναικείο κοινόβιο που επέλεξε να αφιερωθεί στη διακονία του ιστορικού αυτού μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου, κτίσματος του 15ου αιώνα και έργο του κτήτορος Αγίου Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Κισσάβω, στου οποίου το όνομα αφιερώθηκε και εγκαινιάστηκε το μικρό καθολικό. Χαρακτήρισε ως υπεράνθρωπη τη δουλειά που έχει γίνει «με κόπο και μόχθο ασύλληπτα». «Τα πάντα συντελέσθηκαν», είπε, «με τη βοήθεια του Θεού, τη συνεχή προτροπή του σεβαστού γέροντά μας και την εύλαλη σιωπηλή παρουσία του Αγίου Δαμιανού».

Στα εγκαίνια, η Δημοτική Αρχή Αγιάς εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο Χριστίνα Γιαννουλέα.

agia_7agia_1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στη Ν.Ιωνία #κάδοςαπορριμμάτων - https://t.co/s4u6KJpi9Y -

  • Έκδοση διηγήματος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον Δήμο Σκιάθου #ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - https://t.co/h0rUxNP2uL -

  • Αλλάζει η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο #ΠλατείαΠανεπιστημίου - https://t.co/tlflENxplQ -

"Αλιεύοντας" την είδηση