Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Δράσεις υπέρβασης για την ένταξη των Ρομά σε μία κοινωνία αγάπης
Δράσεις υπέρβασης για την ένταξη των Ρομά σε μία κοινωνία αγάπης

Δράσεις υπέρβασης για την ένταξη των Ρομά σε μία κοινωνία αγάπης

Του  Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

 
 

 

 

 

Σε περιόδους κοινωνικής έντασης και ραγδαίων αλλαγών στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αυξάνεται πάντα ο φόβος και η καχυποψία, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται στερεότυπα, προκειμένου να βρεθούν οι εξηγήσεις για πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνει σήμερα η Ελληνική κοινωνία.

Αυτή η αντίδραση έχει πάντοτε ως πρώτο θύμα της την αξία και τη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι άνθρωποι ομαδοποιούνται, κατατάσσονται ανάλογα με πολιτισμικά, θρησκευτικά, ακόμη και φυλετικά χαρακτηριστικά Αμέσως μετά ακολουθούν γενικές ενοχοποιήσεις, μαζική απόδοση ευθυνών και, μοιραία, ενεργοποίηση ανακλαστικών με βάση τις προκαταλήψεις, την ελλιπή , αλλά και την τάση των κοινωνιών να επιζητούν λύσεις άμεσες και σχεδόν αυτόματες.

Δυστυχώς, τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα κοινωνικά προβλήματα δεν αποτελούν γεγονότα της στιγμής, αλλά συνέπειες μακρόχρονων διαδικασιών, πολλών λανθασμένων επιλογών και  απαξίωσης ριζικών παρεμβάσεων, που απαιτούν συνέπεια και επιμονή, όπως η Παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια. Χωρίς αυτά, δεν αλλάζουν τα στερεότυπα και μοιραία δεν ανανεώνονται οι δράσεις.

Ακριβώς αυτήν την ανανέωση σε νοοτροπία και δράσεις θέλησε να ενισχύσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Καταρχάς, με δική της πρωτοβουλία, ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ, αποτελούμενη αποκλειστικά από Ρομά. Η ομάδα, της οποίας τα έξοδα καλύφθηκαν από τη Μητρόπολη, συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνον όσον αφορά τις αθλητικές της επιδόσεις, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά της μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.  Κατόπιν, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου , η κοινωφελής επιχείρηση ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου και το Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού τμήματος του Θεσσαλίας, δημιούργησαν από κοινού ένα τοπικό δίκτυο υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πόλη του Βόλου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κυρίως των εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών Ρομά στην πόλη του Βόλου.  Η συλλογική αυτή προσπάθεια θέλησε να καλύψει τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος και των θεσμικών φορέων της Πολιτείας και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινότητα των Ρομά, οδηγώντας τα μέλη της στην περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα.

Πρώτιστο μέλημα υπήρξε η ενθάρρυνση της ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών, ενισχύοντας παράλληλα και άλλες ανάγκες, όπως εκείνη της διατροφής, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της δημιουργικής ς. Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014, είχε ως αποτέλεσμα τη μιας δεκαπενταμελούς ομάδας έφηβων Ρομά, των ΡΟΜΑΛΕΩΝ, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα ευρύτατο πλέγμα δράσεων, όπως αθλητικές δραστηριότητες, επαφή με τον Συνήγορο του παιδιού, για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, επικοινωνία με άλλες κοινότητες Ρομά κ.ά.

Κοινός στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι η ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην κοινωνία του Βόλου, ώστε να αποτελέσουν θετικό πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας παράλληλα στοιχεία πολιτισμού και καλλιτεχνικής ς, μέσω θεατρικών παραστάσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και συμμετοχής σε καλλιτεχνικούς θεσμούς.

Κοινή ελπίδα όλων είναι, τέτοιες δράσεις να καταπολεμήσουν νοοτροπίες ρατσισμού και ξενοφοβίας, οι οποίες, όταν αφέθηκαν ανεξέλεγκτες, χωρίς πνευματικές, αλλά και πολιτικές αντιστάσεις, δηλητηρίασαν ολόκληρες κοινωνίες και οδήγησαν σε απίστευτα εγκλήματα.

Ένα τέτοιο έγκλημα θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα σε εκδήλωση με θέμα: «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ: Η ΑΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Πρόκειται για παρουσίαση στοιχείων, σχετικά με την γενοκτονία των Τσιγγάνων από το ΄ Ράιχ. Διακεκριμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν σε ένα ακόμη Ολοκαύτωμα, αν όχι τόσο προβεβλημένο, όπως εκείνο των Εβραίων, εξίσου όμως τραγικό και εξίσου διδακτικό για το πού μπορεί να φτάσει μια κοινωνία, όταν εκτοπίσει τον Θεό της ειρήνης και της αγάπης, αντικαθιστώντας Τον από τον θεοποιημένο εγωισμό και την αλαζονική ισχύ. Στην εκδήλωση αυτή μάλιστα θα συμμετάσχουν και οι ΡΟΜΑΛΕΟΙ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ιστορικές μαρτυρίες της εποχής εκείνης, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του παιδαγωγού και συγγραφέα Δρ. Στέλιου Πελασγού.

 

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, εκτός από καινοτομία, αποτελούν και ελπίδα για ευρύτερη και ποιοτικότερη κοινωνική συνοχή. Οι καιροί που ζούμε, μέσα από τις μεγάλες δυσκολίες τους, στέλνουν και ένα ηχηρό μήνυμα: Οι λύσεις βρίσκονται στην επικοινωνία, στην αλληλογνωριμία, στην συνεργασία, στην αγάπη, στο «εμείς». Το μήνυμα αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε φορείς. Απευθύνεται στον καθέναν από μας και μας καλεί σε υπέρβαση της αδράνειας, της αποχής και του εγκλωβισμού στον μικρόκοσμό μας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση