Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να κρατήσουμε την υπομονή και την ενότητά μας»
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να κρατήσουμε την υπομονή και την ενότητά μας»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να κρατήσουμε την υπομονή και την ενότητά μας»

 

Στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου λειτούργησε σήμερα ο μητροπολίτης   Ιγνάτιος, κεκλεισμένων των θυρών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας ς.

Τον πλαισίωσαν δύο ιερείς και δύο διάκονοι, ενώ η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στο κήρυγμά του , λαμβάνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή, τόνισε ότι το ερώτημα του πλουσίου για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κερδίσει την Βασιλεία των ουρανών εκφράζει τον διαχρονικό πόθο του ανθρώπου να κατακτήσει την αιωνιότητα: «Έχουμε μέσα μας την φύτρα της αιωνιότητας. Είναι δυνατόν η εμπειρία της ς και η πορεία μας σ' αυτόν τον κόσμο, να τελειώνει την ώρα του θανάτου; Η απάντηση του Χριστού ήταν απλή: α τηρείς τις εντολές. Και ενώ ήταν ευσεβής και τηρούσε τον όμο, εντούτοις δεν μπορούσε να απαλλαγεί από αυτό που τον κρατούσε τόσο δεμένο με τη γη, τον πλούτο και τα υλικά αγαθά του. Δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι στην αιωνιότητα τίποτα απ' αυτά δεν ακολουθεί, τίποτα δεν ωφελεί. Ο Χριστός δίδαξε ότι αυτός που είναι δεσμευμένος με τα γήινα είναι δύσκολο να εισέλθει στην Βασιλεία των ουρανών».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Πατερική ερμηνεία της περικοπής, σύμφωνα με την οποία «ο Χριστός δεν είχε πρόβλημα με τον πλούτο. Γνώριζε, βέβαια, ότι ο πλούτος γίνεται αφορμή ο άνθρωπος να μείνει δεμένος στη γη, να μη μπορεί να δει τον ουρανό. Αποκάλυψε, όμως, πότε ο άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος, για να κερδίσει την αιωνιότητα, όταν τίποτα δεν τον δεσμεύει με τη γη και με τον παλαιό εαυτό του, που στερεί την της αιωνιότητας, ακόμα κι αν τηρεί τις εντολές. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος του κρυφού εγωισμού, της αυτάρκειας, της αίσθησης ότι η Βασιλεία Ουρανών είναι εξασφαλισμένη απλώς επειδή τηρούνται οι εντολές. Έτσι, νομίζουμε ότι μπορεί να κρίνει και να κατακρίνει όλους τους άλλους, επειδή δεν είναι σαν και αυτούς».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «τούτην την περίοδο, που προετοιμαζόμαστε για τα , βιώνοντας την τραγική εμπειρία της πανδημίας, ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί μόνο αν αντιμετωπίσουμε ό,τι μας κρατά δεμένους με τη γη, θα γευτούμε τη εμπειρία της αιωνιότητας, απ' αυτήν ακόμα την , με ταπεινό φρόνημα, με την αληθινή και ουσιαστική υπακοή, με την ενότητα και την υπομονή».

Κάλεσε όλους «να κρατήσουμε την υπομονή αυτόν τον καιρό, να τηρήσουμε τα μέτρα, έστω κι αν είναι επώδυνα και κοπιαστικά. Όμως, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Να προσευχηθούμε για εκείνους που δίνουν την μάχη στα Νοσοκομεία, για να κρατήσουν στην ζωή τους αδελφούς μας. Να κρατήσουμε την ενότητα. Τούτη την ώρα αυτό πρέπει να κάνουμε. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε εν ονόματι της ς για τον κάθε άλλο, και αυτή η είναι αιώνια, γιατί δεν έχει τέλος. Όσα υπομένουμε, όσες θυσίες κάνουμε, να μας παρηγορεί πως τις κάνουμε από αγάπη στον ελάχιστο αδελφό».

"Αλιεύοντας" την είδηση