Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου»
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου»

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου»

Παρουσιάστηκε στον Πειραιά το βιβλίο του «Πίσω από τα καθημερινά…»

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. . Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…», παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τίτλο «Πίσω από τα καθημερινά – Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος, Δ/ντής Ρ/Σ «Βοιωτική Εκκλησία» και ο κ. Ηλίας Λιαμής, Μουσικός – Θεολόγος.

Εκ μέρους των Εκδόσεων «Αρχονταρίκι», ο κ. ικόλαος Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στον σκοπό του προγράμματος, λέγοντας πως η «Ενορία εν δράσει…» μας καλεί να φύγουμε από αυτή τη μιζέρια, την κατάθλιψη και τη στεναχώρια που ζούμε στην εποχή μας, θυμίζοντας ταυτόχρονα τη φράση: «μην καταριέσαι το σκοτάδι αλλά άναψε ένα κερί».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη φετινή συμμετοχή του Συνδέσμου στο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…», ευχόμενος «για άλλη μια χρονιά στους καιρούς της συνεχιζόμενης, πολυδιάστατης και πολυεπίπεδης κρίσης, να ενισχύει πνευματικά ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, να προσφέρει αληθινή χαρά και μηνύματα ελπίδας».

Τόνισε πως η εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία για το Σύνδεσμο «και ο λόγος είναι γιατί έχει στο κέντρο της ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο μας ενώνουν πολύ όμορφες και ανεξίτηλες στον χρόνο μνήμες».

Μιλώντας εν συντομία για τον σκοπό και τη δράση του Συνδέσμου, ο κ. Χαρατζόπουλος υπενθύμισε ότι εμπνευστές του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς, που φέτος διανύει τον 23ο χρόνο λειτουργίας του, είναι οι Σεβ. Μητρο πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

«Ο Σεβασμιώτατος έχει την ικανότητα και το ιδιαίτερο χάρισμα από το Θεό να βλέπει πίσω από τα γεγονότα και να τα αναλύει με λόγο Ελληνορθόδοξο, καινοτόμο. Να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, να διδάσκει το λόγο της αληθείας».

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρουσία του, ο κ. Χαρατζόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Ιγνάτιο λέγοντας: «Προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ στη σημερινή ημέρα, η οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για Εσάς, καθώς είναι μια ημέρα ορόσημο στην διακονία σας μέσα στην Εκκλησία. Είναι η ημέρα της εις Επίσκοπον Χειροτονίας Σας, μετά την εκλογή Σας ως Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού. Θυμόμαστε και εμείς όλοι σήμερα αυτή τη σημαντική μέρα της ζωής σας. Συνεορτάζουμε μαζί σας και ευχόμαστε από καρδιάς ο να σας χαρίζει έτη πολλά ποιμαντορικής διακονίας…».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια αποκάλυψη της πνευματικής ταυτότητας του Σεβασμιωτάτου. Μας δείχνει τους δρόμους που έχει πορευτεί, έχει αγαπήσει». Και συμπλήρωσε: «Έχει ερωτευτεί έναν δρόμο ο οποίος έχει την φοβερότερη θέα. Ο δρόμος αυτός είναι: Αγία τράπεζα – Ωραία Πύλη, Ωραία Πύλη – Αγία Τράπεζα, δηλ. από το Χριστό στον άνθρωπο και από τον άνθρωπο στο Χριστό. Δεν είναι δυνατόν να αγγίξεις το Χριστό και να μην αγκαλιάσεις τον άνθρωπο. Αυτά ουσιαστικά είναι τα περιεχόμενα τα πνευματικά του συγκεκριμένου βιβλίου».

«Ένα βιβλίο εάν δεν σε ταξιδέψει δεν έχει αξία», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προσθέτοντας πως «αυτό το βιβλίο σε ταξιδεύει. Προσωπικά με ταξίδεψε στη ζωή ενός μεγάλου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Επεσήμανε πως «εκείνος που αγγίζει τον Χριστό δεν είναι θεατής, αλλά ενός Εσταυρωμένου Χριστού, που ξέρει να συντροφεύει και στη χαρά και στη θλίψη», σημειώνοντας πως ο Σεβασμιώτατος «ήξερε πάντα με ένα πολύ ανθρώπινο και ζεστό τρόπο να μεταδίδει στον άνθρωπο, Χριστό. Να μάθει στον άνθρωπο να αισθάνεται άνετα και να ανοίγεται και όταν ο άνθρωπος ανοίγεται, τότε είναι έτοιμος για τη σπορά».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως «ο π. Ιγνάτιος μας μάζεψε από τους δρόμους του Πειραιά και μας έδειξε το πού είμαστε μονόφθαλμοι με πολύ γλυκό τρόπο, με ποιμαντική . Πολλές φορές νοιώσαμε την αγκαλιά του, όταν φτάναμε με τον ενθουσιασμό μας στην ακρότητα και την επανατοποθέτηση μας στη μέση οδό, την Ορθόδοξη. Σας ευχαριστούμε και θα σας ευχαριστούμε πάντοτε», είπε ολοκληρώνοντας.

Ακολούθησε ο κ. Ηλίας Λιαμής , ο οποίος σημείωσε ότι «ο π. Ιγνάτιος επέλεξε στη ζωή του να μην “τσιμπήσει” την εξουσία και την δύναμη του ρόλου. Αποφάσισε να μοιράσει ρόλους. Εμπιστεύτηκε. Γι᾽ αυτό και όσοι είναι σήμερα εδώ είναι από εκτίμηση, δεν ήλθαν για να φανούν και να φύγουν κάποια στιγμή μέσα στο σκοτάδι» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αξιώνεται να δει γύρω του ανθρώπους που τον εκτιμούν. Είναι από τους προνομιούχους της ζωής. Εγώ εντόπισα στο βιβλίο αυτά που με κάνουν να γνωρίζω τον άνθρωπο».

Διαβάζοντας μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου, ο κ. Λιαμής τόνισε πως «καμιά στιγμή δεν είδα το Δεσπότη να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και πολλά σημεία από το βιβλίο του δείχνουν ακριβώς αυτό… Προβλέπει, καταλαβαίνει, είναι προικισμένος με μια έμφυτη ευγένεια και δεν προκαλεί. Δεν γίνεται στόχος και όταν γίνει, τα για κάποιο περίεργο λόγο φεύγουν. Είναι χάρισμα».

Αναλύοντας περισσότερο τα γραφόμενα του βιβλίου, σημείωσε πως «όσο και αν δεν φαίνεται στο παρουσιαστικό του είναι άνθρωπος ρήξης… Δεν θα τον έλεγα συγκρουσιακό, γιατί δεν είναι προκλητικός. Είναι, όμως, άνθρωπος ρήξης» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως «η έννοια του προσώπου είναι μια από τις προσφιλείς έννοιες του Δεσπότη. Έχει καταλάβει ακριβώς ότι το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένας θησαυρός».

Λίγο πριν το τέλος της Εκδήλωσης προσκλήθηκε στο βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω, αλλά και να συλλυπηθώ τον Νίκο Σαμπαζιώτη, ο οποίος μου στέρησε ένα προνόμιο που είχα μέχρι τ: να λέω ότι εγώ ποτέ δεν γράφω. Και αυτό είναι αλήθεια, μην ξεγελιέστε».

«Αυτό το βιβλίο δεν είναι δικό μου» ανέφερε, εξηγώντας πως «είναι το βιβλίο ενός δημοσιογράφου, που μου τηλεφώνησε μια μέρα και ζήτησε ένα κείμενο για ένα ένθετο που θα αφορά την Εκκλησία και την Ορθοδοξία».

Υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη δυσκολία είναι κάθε φορά να σκεφτείς τί πρέπει να γράψεις, γιατί η επικαιρότητα τρέχει και ταυτόχρονα δεν πρέπει να είσαι και θύμα της» και προσέθεσε: «Ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω σκέψεις πάνω σε θέματα που τρέχουν, που απασχολούν και το λαό μας και την Εκκλησία μας και την πολιτεία μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

«Ξεκίνησα με τη συμπαράσταση ανθρώπων, όχι μόνος μου», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας πως «συμβουλεύομαι, ρωτάω, αλλά κυρίως προσπαθώ να δω τί είναι αυτό που πρέπει να πούμε και να καταγράψουμε σήμερα».

Σημείωσε πως «ό,τι έχουνε πει Πατέρες της Εκκλησίας είναι καταγεγραμμένο και είναι ιστορία. Το πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τι θα έλεγαν οι Πατέρες της Εκκλησίας σήμερα για αυτά τα προβλήματα. Εδώ κρινόμαστε και εδώ θα κριθούμε» είπε, «εάν όσα καταγράφονται στο βιβλίο είναι βαπτισμένα μέσα στο πατρικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας μας, των Παραδόσεών μας».

Εξέφρασε τη άποψή πως έρχονται μέρες που θα κληθούμε να απαντήσουμε σε ακόμη πιο δύσκολα ερωτήματα «σε ό,τι αφορά τη σχέση Πολιτείας και Εκκλησίας στον τόπο μας, την παρουσία της Εκκλησίας στη ζωή των παιδιών μας, στην λειτουργία μας ως Εκκλησία σε σχέση με τον κλήρο μας, την σχέση κλήρου και λαού. Μπροστά μας είναι τα μεγάλα ερωτήματα και μακάρι να έχουμε δύναμη, σωστά να γράψουμε και κυρίως με και σωστά να τα αντιμετωπίσουμε έχοντας την ευθύνη της ποιμαίνουσας και διοικούσας Εκκλησίας».

«Στρέφοντας το βλέμμα μου πίσω, δοξάζω το Θεό για τους ανθρώπους που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στη ζωή μου», είπε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – με νοσταλγία και συγκίνηση στην γνωριμία του με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και τις εφηβικές αναζητήσεις και συζητήσεις τους για την Εκκλησία.

«Θέλω τις προσευχές σας και τις ευχές σας», επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος, ενώ αναφερόμενος στην εις Επίσκοπον Χειροτονία του, σημείωσε πως ήταν ημέρα θλίψεως, «γιατί ήξερα τί αποχωρίζομαι και είχα αγωνία για το τί με περιμένει». «Η θλίψη όμως ξεχάστηκε το πανηγύρι στο Βόλο ξεκίνησε και συνεχίζεται με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού», πρόσθεσε συγκινημένος, για να καταλήξει λέγοντας: «Ήταν μια όμορφη βραδιά που θα με συνοδέψει στο ταξίδι μου για τον Βόλο».

kathimerina_06

kathimerina_04kathimerina_02

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση