Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης»
Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης»

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης»

Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ Ορθοδοξίας και Δημοκρατίας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο του θεολογικού και όχι μόνο, προβληματισμού. Γίνεται γενικώς αποδεκτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία Εκκλησία της παράδοσης, της οποίας η ταυτότητα διαμορφώθηκε τελεσίδικα στην προνεωτερική εποχή, όμως οι που θέτουν σήμερα η μετα-νεωτερικότητα, η εκκοσμίκευση και η παγκοσμιοποίηση καλούν σε έναν επείγοντα αναστοχασμό.

Στο πλαίσιο αυτό γεννιέται το ερώτημα, εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογία της είναι συμβατές με τα σύγχρονα ήθη και αξίες και αν η φιλελεύθερη δημοκρατία, με τη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία.

Συχνά, η αντιμετωπίζει με δυσπιστία, αν όχι αμφιθυμία, τέτοια ερωτήματα, αδυνατώντας να αρθρώσει λόγο απέναντι στις της μετα-νεωτερικότητας. Με αφετηρία τις θεολογικές προϋποθέσεις και τις ιστορικές συνιστώσες του ήθους της, ο λόγος αυτός της Εκκλησίας χρειάζεται να ενσαρκωθεί και να εμπεδωθεί μέσα στο σημερινό πλαίσιο, όπου κυριαρχούν ο δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης του ανθρώπινου βίου και το φιλελεύθερο πνεύμα.

Στην προοπτική αυτή, το συνέδριο με τίτλο «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», που διοργανώνεται από την Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία) και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τη του Οικουμενικού Ινστιτούτου Χάφινγκτον (Καλιφόρνια, ), θα επιχειρήσει να εξετάσει κριτικά από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης ποικίλες ιστορικές όψεις του ζητήματος (βυζαντινή «συμφωνία», τσαρικό μοντέλο, υπό διωγμό κ.λπ.), τα σημερινά θέματα ( και ανθρώπινα δικαιώματα, πλουραλιστικές κοινωνίες κ.λπ.) αλλά και τις θεολογικές παραμέτρους μιας ενδεχόμενης σύγκλισης.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, στα και η ώρα έναρξης είναι 6.00 μ.μ. Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και θα λήξει την 9 Φεβρουαρίου μετά τη . Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δήλωση συμμετοχής στο Info@cadimia.org

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωνοϊός: 2.845 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, 165 διασωληνωμένοι #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/kb5CD2pvDw -

  • Τελετή για το ολοκαύτωμα της 30ης Ιουλίου 1906 στη Νέα Αγχίαλο #ΝέαΑγχίαλος - https://t.co/uFpy7q2Knj -

  • #RapidTests - https://t.co/KYKBArARzT -

"Αλιεύοντας" την είδηση