Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019 στη Βελίκα Αγιάς και τη Μαγνησία
Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019 στη Βελίκα Αγιάς και τη Μαγνησία

Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019 στη Βελίκα Αγιάς και τη Μαγνησία

Συνεχίζονται και φέτος οι « 2019», που αποτελούν θεσμό  της Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και του φορέα Πολιτισμού της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», για έκτη συνεχή χρονιά, σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας και της ς.

Πλησιάζοντας προς το «Πάσχα του Καλοκαιριού» όπως ο λαός αποκαλεί τον Δεκαπενταύγουστο, αυτή την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, η παράκληση προς την Παναγία θα εκπεμπευθεί από τον ναό του Αγίου Στεφάνου στον Οικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων (Σωρός), στις 19.30 από τον μητροπολίτη Ιγνάτιο.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Λιαμής και ο Δημήτρης Καραβασίλης θα συνοδεύσουν με  κείμενα από την Ελληνική Λογοτεχνία  την ορχήστρα «Ραστωδία», που θα παρουσιάσει ένα έντεχνο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του λαού , αφιερωμένα την Παναγιά, που απέσπασε  κολακευτικά σχόλια στην Βελίκα της ς και στην αυλή του Αγίου Δημητρίου στον Αλμυρό, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Κυριακή 4 Αυγούστου, από τον Άγιο Βλάσιο, στο Πήλιο ξεκίνησε η φετινή  πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του π. Στεφάνου Κολυνδρίνη, τη συνεργασία του  Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου και την συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας με τον  ίκο Κερασιώτη – κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα τραγούδι, Χρήστο Δασκαλόπουλο – βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο – λαούτο & τραγούδι και Αναστασία Λύτρα Κρουστά.

Στον πανηγυρίζοντα  . της , στον Βόλο, την Τρίτη 6 Αυγούστου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη,  παρουσίασαν   την  Ελληνική ποίηση με αναφορά στην Παναγιά  , στη Μάνα του λαού .

Η συνέχεια ήταν στον ναό   και στο ανοιχτό θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου  καταχειροκροτήθηκε ορχήστρα «Ραστωδία».

Ο μητροπολίτης Ιγνάτιος χοροστάτησε στον παρακλητικό κανόνα προς την Θεοτόκο, στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  και στη συνέχεια στο ανοιχτό θέατρο της Βελίκας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση, συνέχεια τηςπαράκλησης, όπως αρέσκεται να αναφέρει στην παρέμβασή του ο επίσκοπος.

Ακόμη μια εκδήλωση, η πέμπτη στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν  επιθυμίας των κατοίκων και των φορέων της περιοχής,  με την συνεργασία  της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», Αντωνίας Χατζοπούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για να ακολουθήσει την αμέσως επόμενη μέρα στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού, με την ίδια ορχήστρα  και την επιμέλεια από τον Κώστα Γκουντάρα και τους ιερείς  του ναού.

Η περίπτωση   της Αγιάς είναι τελείως διαφορετική, με δεδομένο ότι ανήκει στην Μητρόπολη Δημητριάδος, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανάλογη εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βελίκα όμως με την συμμετοχή της, την συάσταση κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και των υποδομών της, προκρίνεται κάθε χρονιά.

Η Ορχήστρα «Ραστωδία»,  που την αποτελούσαν οι εξαίρετοι και διακεκριμένοι μουσικοί,  Θανάσης Δραγάνης, Ούτι-Λαούτο,  Ελεάνα Βαρελά – τραγούδι, Ζήσης Γεωργαλιός- κανονάκι, Στράτος Μεγκές – κρουστά & τραγούδι, Αχιλλέας Τίγκας – πλαγίαυλος/νέυ και Βασίλης Λεμονιάς – βιολοντσέλο, παρουσίασε μουσικές και  τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, ενθουσίασε το κοινό, που κατέκλυσε το Ανοιχτό Θέατρο μέσα στα δροσόλουστα πλατάνια.

Ο Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, θεολόγος και  ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, που κατέχει και  την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος  και ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτριος Καραβασίλης, αναφέρθηκαν στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους,  καταγράφοντας και παρέχοντας πληροφορίες για τα αφιερωμένα στην Παναγιά τραγούδια κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι και οι  επισκέπτες της περιοχής του παραλιακού μετώπου της γείτονος Λάρισας, κατέκλυσαν το θέατρο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει αυτή τη συναυλία.

Οι θεατές έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκδήλωση, συμμετέχοντας με το συγκρότημα στα παραδοσιακά τραγούδια.

Στο τέλος της συναυλίας, οι -μέλη του «Φιλοκτήτη» μοίρασαν παραδοσιακές νηστίσιμες , που τις γεύτηκαν οι παριστάμενοι, παρατείνοντας την παρουσία τους στον ευρύτερο δροσόλουστο χώρο με τα  αιωνόβια πλατάνια.

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει και στις επόμενες μέρες σε διαφορετικές περιοχές της Μαγνησίας, στον μοναστηριακό αύλειο χώρο του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας, την Δευτέρα 12 Αυγούστου και στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 τη σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων πολιτισμού,  με στόχο  να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση