Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Aπονομή Βεβαιώσεων παρακολούθησης στο Σεμινάριο Μικρασιατικής Ιστορίας στον Πειραιά
Aπονομή  Βεβαιώσεων παρακολούθησης στο Σεμινάριο Μικρασιατικής Ιστορίας στον Πειραιά

Aπονομή Βεβαιώσεων παρακολούθησης στο Σεμινάριο Μικρασιατικής Ιστορίας στον Πειραιά

Με μια εορταστική εκδήλωση πλούσια σε περιεχόμενο και μνήμες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες της καθ' ημας Ανατολής, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευμ. Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σεμινάριο Μικρασιατικής Ιστορίας. Το σεμινάριο οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, η Ένωση Μ. Ασίας και το Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ενω δίδαξε η φιλόλογος-ιστορικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου,πρόεδρος της Ενώσεως Μ. Ασίας.

Tο πρόγραμμα της εκδηλώσεως άνοιξε με παραδοσιακά τραγούδια της Μ. Ασίας, από τον αμύθητο πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής ς, που πάντα δημιουργούν ρίγη συγκίνησης, όταν μάλιστα αποδίδονται με εξαιρετική τέχνη και τεχνική από ερμηνευτές όπως ο Πρωτ. π. Γρηγόριος , συνοδευόμενος από τριμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων αποτελούμενη απο τους Στέφανο Δορμπαράκη, Νίκο Αυγουστίδη και Στάθη Κουτούζο.

Τη εισαγωγή των παραδοσιακών τραγουδιών ακολούθησε προσφώνηση απο τον πρόεδρο του Συνδ. Επιστημόνων Πειραιώς κ. Παναγιώτη Χαρατζόπουλο, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “……και εδω φίλες και φίλοι, αγαπημένη μας κα Παπαδοπούλου, ένα υπέροχο δι φθάνει στο τέλος του. Ήταν ένα δι στο πέλαγος της ιστορίας και ειδικότερα σε μια σημαντική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή της, αυτή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Το ταξίδι μας από τις 19 Ιανουαρίου που ξεκινήσαμε μέχρι και σήμερα ήταν υπέροχο, γιατί ήταν εξαιρετική η καπετάνισσα, η φιλόλογος – ιστορικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, η οποία με μαεστρία, και διδακτική τέχνη και τεχνική, που καθιστούσε κάθε άκρως ενδιαφέρουσα, μας μετέδωσε τις σημαντικές ιστορικές της γνώσεις, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των δικών μας ιστορικών γνώσεων γι αυτή την περίοδο, καλύπτοντας σ' ένα βαθμό το έλλειμμα γνώσεών μας και δίνοντάς μας εναύσματα για περαιτέρω μελέτη. Ήταν υπέροχο το ταξίδι γιατί είσασταν εξαιρετικοί, απόλυτα συνεργάσιμοι, συνεπείς και υπεύθυνοι ως προς τη συμμετοχή σας και την έκφραση του ενδιαφέροντός σας και όλοι εσείς που συμμετείχατε.

Και να επισημάνω εδω κάτι το οποίο έχει νομίζω ιδαίτερη σημασία. Το ποσοστό συμμετοχής, όσων έκαναν αίτηση για το σεμινάριο, έφθασε σχεδόν το 100%. Δηλαδή μπορούμε να πούμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και περηφάνεια, ότι σχέδον όλοι, όσοι ξεκινήσατε αυτό το ταξείδι στις 19 Ιανουαρίου, φθάσατε ανελλιπώς μέχρι το τέλος του. Ήταν υπέροχο το ταξίδι γιατί και οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο, στους συνεργάτες του και ειδικότερα στην κα Αθηνά Παπαγιάννη, οι οποίοι οργανωτικά στήριξαν το όλο εγχείρημα και φρόντισαν με επιμέλεια και εξαιρετικό ζήλο, υπευθυνότητα και συνέπεια να λειτουργούν όλα άψογα και να έχουμε ότι χρειαζόμαστε σε κάθε μία από τις 10 αυτές συναντήσεις.
Εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ο οποίος ήταν ένας απο τους οργανωτικούς αυτού του Σεμιναρίου, μαζί με την ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑΣ και το ΠΝΕΥΜ. ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, θέλω κατ' αρχάς να ευχαριστήσω την φιλόλογο-ιστορικό κα Αρχοντία Παπαδοπούλου ψυχή και βασικό συντελεστή και αυτού του σεμιναρίου για τα όσα μας προσέφερε όλ' αυτό το διάστημα, τον π. Γεώργιο και την κα Αθηνά Παπαγιάννη, αλλά και τους αφανείς συνεργάτες τους, όπως οι κυρίες που ετοίμαζαν κάθε φορά αλλά και σήμερα ετοίμασαν και μας προσέφεραν, τα υπέροχα κεράσματα, για την άριστη όπως σε κάθε ευκαιρία άλλωστε συνεργασία μας και την πολύτιμη οργανωτική υποστήριξή τους. Τέλος ευχαριστώ όλους σας, που συμμετείχατε στο σεμινάριο για την συνέπεια, το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα που χαρακτήρισαν τη συμμετοχή σας αυτή”.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Σ.Ε.Π. προσέφερε στην κα Αρχοντία Παπαδοπούλου ως αναμηνηστικό δώρο το ομοίωμα μιας αρχαίας τριήρους για να θυμίζει σε όλους, όπως είπε χαρακτηριστικά, πόσες χιλιάδες χρόνια πίσω στην ιστορία ξεκινά η ιστορία του ελληνισμού στη γη της Ιωνίας. Εκ μέρους της ενορίας Ευγγελιστρίας προσφέρθηκε στην κα Παπαδοπούλου ένας ξυλόγλυπτος χειροποίητος σταυρός, από το εργαστήριο ξυλος της Ενορίας, ως σύμβολο θυσίας, στη μνήμη όλων εκείνων που ολοκλήρωσαν την επίγεια ζωή τους στη γη της Ιωνίας και μάλιστα αρκετοί απο αυτούς με μαρτυρικό τρόπο, αλλά και ως προοπτική ανάστασης μέσα από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η κα Αρχοντία Παπαδοπούλου, εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του Σεμιναρίου. Επεσήμανε επίσης, ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης της μνήμης για την ιστορική πορεία του μικρασιατικού ελληνισμού πρέπει να συνεχίζονται και να εντείνονται ολοένα και περισσότερο, ως φόρος τιμής στις γενηές των προγόνων μας, που μεγαλούργησαν εκεί στην Ιωνική γη, δημιουργώντας και καλλιεργώντας παραδόσεις και έναν λαμπρό ελληνικό πολιτισμό.

Ο π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος του Ι. Ναού και του Πνευμ. Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ευχαρίστησε και κείνος με τη σειρά του όλους, όσους συνετέλεσαν στην άψογη οργάνωση, την διεξαγωγή και οργανωτική υποστήριξη του συγκεκριμένου Σεμιναρίου για να επισημάνει, ότι το Σεμινάριο αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ανακοίνωσε την συνέχεια του θεσμού των Σεμιναρίων και τον εμπλουτισμό της θεματολογίας τους με θέματα οικογένειας, σχέσεων γονέων παιδιών, προστασίας περιβάλοντος, λειτουργικής γλώσσας κ.α.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης στους 62 συμμετέχοντες, η οποίοι παρηκολούθησαν ανελλιπώς το Σεμινάριο Μικρασιατικής Ιστορίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση