Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Aνώτατη τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Χρήστο Ξενάκη
Aνώτατη τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Χρήστο Ξενάκη

Aνώτατη τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Χρήστο Ξενάκη

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, τίμησε σήμερα η τοπική Εκκλησία.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ιερουργούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου, παρουσία των διευθυντών Εκπαιδεύσεως Μαγνησίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο επισκοπος τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών.

Ακολούθησε, στο Πν. Κέντρο, η ετήσια εορταστική εκδήλωση, προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο παλαίμαχος εκπαιδευτικός, φιλόλογος και τ. λυκειάρχης Χρήστος Ξενάκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο δ/ντής 2θμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος εκπαιδευτικών, συναδέλφων του τιμωμένου και μαθητών του.

Για τον κ. Ξενάκη μίλησε, καταρχάς, η Καλλιόπη Μπαχαριά Καραθανάση, φιλόλογος, τ. γυμνασιάρχης, με θέμα «Λόγος επαινετικός για τον Χρήστο Ξενάκη, δείγμα φιλικής και συναδελφικής εκτίμησης». Η ομιλήτρια, μεταξύ των άλλων, χαρακτήρισε τον τιμώμενο «εκπαιδευτικό με εκκλ/κό ήθος, με αγάπη για την πατρίδα, άριστο γνώστη και χειριστή της Ελληνικής γλώσσας».

Ακολούθησε η ομιλία του Γεωργίου Κοντομήτρου, δρ. Παιδαγωγικών, τ. σχολικού συμβούλου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας, με θέμα «Η παιδαγωγική σχέση και η διάρκειά της. Η περίπτωση του φιλολόγου Χρήστου Ξενάκη». Ο κ. Κοντομήτρος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις μεγάλες αρετές του δασκάλου του: «Γερά καταρτισμένος, με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την πορεία των μαθητών του, με διαρκή πνευματικό αγώνα, δεξιοτέχνης στην διαχείριση της τάξης, προσωπικότητα, ηθική, που εξέπεμπε αγάπη και χαρά για την πρόοδο των μαθητών του».

Στην συνέχεια, ο μητροπολίτης Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Ξενάκη την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την πολύχρονη και καλλίκαρπη εκπαιδευτική του προσφορά. Ακολούθησε η αντιφώνηση του τιμηθέντος, ο οποίος ευχαρίστησε τον επίσκοπο για την εξαιρετική τιμή και τόνισε ότι η τιμητική διάκριση, που του απονεμήθηκε, τιμά το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αναγκαιότητα των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας και επεσήμανε ότι «χρειάζονται, για να βοηθούν τον νέο άνθρωπο να ολοκληρώνεται, να γίνεται σωστός πολίτης, να μάθει να συμβιώνει, να συνεργάζεται, να αγαπά, να σκέπτεται, να κρίνει σωστά…»

Την εκδήλωση, έκλεισε ο κ Ιγνάτιος λέγοντας ότι «παραμένουμε πιστοί στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, γιατί οι Έλληνες έχουμε το μεγάλο προνόμιο της Ελληνικής γλώσσας, της συνάντησης του Χριστιανισμού με τον Ελληνισμό, της Ορθόδοξης παράδοσής μας, που αν απεμπολήσουμε, τότε θα έρθουν τα δεινά, που προγευόμαστε, όταν ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Μια Παιδεία χωρίς ερείσματα πνευματικά, που οι Τρεις Ιεράρχες μας διδάσκουν, μπορεί να ονομάζεται εκπαιδευτικό σύστημα, όχι, όμως, Παιδεία». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε με συγκίνηση για τον κ. Ξενάκη, λέγοντας ότι «είναι παράδειγμα προς μίμησιν για τους νέους εκπαιδευτικούς». Δεδομένου ότι ο κ. Ξενάκης, τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική Εκκλησία, ως γραμματεύς του ιδιαιτέρου γραφείου του μητροπολίτου, ο τελευταίος εξήρε την μεταξύ τους συνεργασία και εμπιστοσύνη και τόνισε την ασφάλεια, που νιώθει, γνωρίζοντας ότι έξω από τον γραφείο του βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν τον τιμηθέντα. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «στο πρόσωπό του τιμούμε τους εκπαιδευτικούς, τους άξιους ανθρώπους της εμπιστοσύνης, αυτούς που συνεχίζουν να νοηματοδοτούν την ζωή μας».

Βιογραφικό σημείωμα Χρήστου Ξενάκη

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1937 και φοίτησε στο 13ο Δημοτικό και στο 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο αρρένων Βόλου, ενώ είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε ως φιλόλογος στην Μέση Εκπαίδευση, στο Φανάρι Καρδίτσης, στο 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσης, στο Νυκτερινό και στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, καθώς και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζούμπου, στην Καρδίτσα και Αποστόλου στον Βόλο.

Διετέλεσε υπδ/ντής του Πολυκλαδικού Λυκείου Βόλου και δ/ντής στο Λύκειο Καναλίων, στο 4ο και στο 2ο Λύκειο Βόλου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε.

Υπήρξε μέλος του Δ/Σ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.

Επί σειρά ετών διακονεί ως λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Βόλου, ενώ την τελευταία 20ετία υπηρετεί ως γραμματέας του Ιδιαιτέρου Γραφείου του μητροπολίτη.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση