Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Ανοικτή επιστολή μητροπολίτη στους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας
Ανοικτή επιστολή μητροπολίτη στους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας

Ανοικτή επιστολή μητροπολίτη στους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας

Ανοικτή επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς Λειτουργούς της Μαγνησίας απέστειλε σήμερα ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην επιστολή του εκθειάζει την σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού λειτουργήματος και επαναλαμβάνει την σταθερή διάθεση της τοπικής Εκκλησίας, να συμβάλλει σ' αυτό, ερχόμενη αρωγός κάθε καλής εκπαιδευτικής προσπάθειας. Εξήρε την άριστη συνεργασία με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης στην Μαγνησία και προανήγγειλε δράσεις για την πνευματική ενίσχυση των μαθητών, όσο και την αντιμετώπιση εκτάκτων καθημερινών τους αναγκών.

Οι δράσεις αυτές είναι η συνέχιση του θεσμού των υποδειγματικών Θείων Λειτουργιών, η διανομή της Καινής Διαθήκης στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, η παροχή πρωινού γεύματος στους απόρους μαθητές, η τοποθέτηση εντεταλμένων κληρικών, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ υ και ενορίας κ.ά.

Η επιστολή Ιγνατίου έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,

Η κρίση της Ελληνικής κοινωνίας, που με διαφόρους τρόπους συνεχίζει να μας ταλανίζει, απέδειξε περίτρανα πως το , σε συνεργασία με την , αποτελεί την μεγάλη και ίσως μοναδική ελπίδα της Ελληνικής κοινωνίας. Ό,τι καλό και, δυστυχώς, ό,τι κακό συναντάμε καθημερινά, ο καθένας στον μικρόκοσμό του, διαπιστώνουμε εύκολα πως έχει τη ρίζα του στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια σας και περιμένουν ποιοτική εκπαίδευση, προσωπικό ενδιαφέρον και ζωντανό παράδειγμα.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, το έργο σας καθίσταται πολύτιμο. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, πως το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τους μειωμένους πόρους, την σύγχυση ως προς τους στόχους του, τη ρευστότητα των μεθόδων του, καθώς και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που επηρεάζουν τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους, στηρίζεται αποκλειστικά στον δικό σας ζήλο, την εμπειρία και την επιστημονική σας κατάρτιση. Γνωρίζουμε όλοι πως ο εκπαιδευτικός που διακατέχεται από αγάπη για το έργο του και αγάπη για τα παιδιά είναι σε θέση να αφήσει ανεξίτηλα και ενεργητικά σημάδια στην παιδική ψυχή, αλλά και να αποτελέσει αντίβαρο σε κάθε είδους δυσκολία και αντιξοότητα. Με αυτό το δεδομένο, ο ρόλος σας είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας, όχι στο μακρινό, αλλά στα άμεσο .

Είναι αυτονόητο πως την αγωνία για το και την διάθεση υλοποίησης υψηλών στόχων και οραματισμών συμμερίζεται απόλυτα ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία, καθώς και εγώ προσωπικά. Σε κάθε υλική και πνευματική ανάγκη, η Εκκλησία της επαρχίας μας βρέθηκε πάντα αρωγός και συνεργάτης του εκπαιδευτικού κόσμου και αφιέρωσε δυνάμεις και πόρους, πολλές φορές και πέραν των δυνάμεών της, προκειμένου η τοπική μας κοινωνία, στο πρόσωπο των μαθητών σας, να μπορεί να οραματίζεται ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Αποτελεί για όλους μας παράγοντα μεγάλης ικανοποίησης και ισχυρής ενθάρρυνσης η άψογη συνεργασία με όλα τα και τις Διευθύνσεις Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένη την τόσο καρποφόρα και αρμονική συνοδοιπορία της Εκκλησίας με τον εκπαιδευτικό κόσμο, ξεκινάμε τη νέα χρονιά, συνεχίζοντας να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που απέδωσαν καρπούς, αλλά και υλοποιώντας νέες.

Γνωρίζετε πως η πνευματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν αποτελεί θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά καρπό βιώματος, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην λατρευτική της ζωή. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τον θεσμό της υποδειγματικής Θείας Λειτουργίας, με σκοπό την εμβάθυνση σε αυτόν τον αισθητικό και πνευματικό πλούτο που προσφέρει. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πρόεκυψαν κατά τα τελευταία χρόνια από την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία, μας κάνουν να ελπίζουμε πως έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες. Θα συνεχιστεί, επίσης, η δωρεάν διανομή αντιτύπων της Καινής Διαθήκης σε μαθητές της Πρώτης Γυμνασίου.

Και φέτος θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση πρωινού γεύματος για τους απόρους μαθητές. Η Ιερά Μητρόπολις έχει καταρτίσει τον κατ των Ιερέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και με την του συλλόγου διδασκόντων, θα καταστεί δυνατή η διακριτική στήριξη των παιδιών, προερχόμενων από περιβάλλον με ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο που θα βρεθεί στο σχολείο σας είναι σε θέση να αποτελέσει ένα σύνδεσμο ανάμεσα στην σχολική κοινότητα και την τοπική Εκκλησία. Να είστε βέβαιοι πως στο πρόσωπό του θα βρείτε ένα πρόθυμο και καταρτισμένο συνεργάτη. Πέραν της δυνατότητάς του να συνδράμει, κατόπιν συνεργασίας, σε κάθε είδους ανάγκη των παιδιών, είναι διαθέσιμος και για την επιτέλεση του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως. Το Μυστήριο αυτό αποτελεί για την ζωή της Εκκλησίας πολύ σημαντικό γεγονός, ικανό να δώσει την δυνατότητα σε ένα παιδί, όχι μόνον μιας ιδιαίτερης επικοινωνίας, αλλά και της προετοιμασίας του για μια συνειδητότερη πνευματική ζωή.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η Ιερά Μητρόπολη εκπόνησε ένα εκδοτικό πρόγραμμα Κατήχησης, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, εκδίδοντας μία σειρά κατηχητικών βοηθημάτων υψηλής αισθητικής και παιδαγωγικής ποιότητας, τα οποία, όχι μόνον βρήκαν ανταπόκριση από πολλές της Ἑλλάδος, αλλά και κέρδισαν τον έπαινο της Ακαδημαϊκής παιδαγωγικής κοινότητας. Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να λάβετε γνώση αυτού του υλικού, το οποίο είναι σε θέση να συνδράμει στην διδασκαλία σας, ιδιαίτερα σε θρησκευτικά θέματα. Τα βοηθήματα αυτά αποτελούν ένα μέρος του κατηχητικού έργου, που πραγματοποιείται σε όλες τις ενορίες και προσφέρει στα παιδιά πνευματικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εμπειρίες, καθώς και ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχηθώ εκ βάθους καρδίας δύναμη, έμπνευση, υπομονή και αποφασιστικότητα, ώστε να εκπληρώσετε τους προσωπικούς σας οραματισμούς και τους παιδαγωγικούς σας στόχους. Ας συνεργαστούμε όλοι, ώστε η νέα γενιά, που ενώπιόν της ανοίγεται ένας ακόμη κύκλος μάθησης, να δεχτεί από όλους μας σπόρους ελπίδας, γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας, ώστε με ακμαίες ψυχικές δυνάμεις, υψηλή κατάρτιση και αισιοδοξία, να αγωνιστεί για το μέλλον της και το μέλλον ολόκληρης της πατρίδας μας.

Καλή δύναμη και κάθε ευλογία του Θεού στο πολύτιμο έργο σας.

Ο Μητροπολίτης

† Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση