Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα
Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα

Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα

Aνοίγει τις πύλες τους την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου το στη Μακρινίτσα για τη δημιουργία του οποίου απαιτήθηκαν τρία χρόνια .

Πρόκειται για το πρώτο   στη Μαγνησία  που ονομάζεται «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις».

Στο μουσείο φιλοξενούνται 270 αξιόλογα εκθέματα, που υπήρχαν σε εκκλησίες και ξωκκλήσια της Μακρινίτσας, χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, παράλληλα με διήμερο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, που οργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τίτλο «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση στη μουσειακή προβολή».

Στο θέμα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος Δαμασκηνός Κιαμέτης και η Μαρία άνου, θεολόγος και ιστορικός Βυζαντινής τέχνης.

Ευχή του Μητροπολίτη είναι το εκθετήριο της Μακρινίτσας να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιοχές του Πηλίου, όπου επίσης υπάρχουν εκκλησιαστικοί θησαυροί, ενώ τόνισε ότι με το μουσείο, αναβαθμίζεται το της Μακρινίτσας, που διαθέτει ακόμη Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου μπορεί να περιηγηθεί η επισκέπτης, αλλά και οι μαθητές σχολείων.«Αποτελεί σημαντική πηγή πολιτισμού και ιστορίας», κατέληξε ο μητροπολίτης Δημητριάδος.

Ο πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του μουσείου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο θρησκευτικής περιήγησης, με έμφαση σε μαθητές, αλλά και τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της ορθόδοξης παράδοσης.

Το μουσείο θα στεγαστεί σε χώρο 300 τ.μ. κοντά στην πλατεία, στον πρώτο όροφο του κτιρίου με τις καμάρες, ενώ θα λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο.

Επίσης στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, πανελλήνιο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση, στη μουσειακή προβολή»;»

Το Συνέδριο, όπως ανέφερε η διευθύντρια του τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μαρία άνου θα επιχειρήσει να διερευνήσει την πολιτισμική, αισθητική και ποιμαντική προσφορά του εκθεσιακού χώρου, ενώ παράλληλα σκοπεύει να συμβάλλει στο διάλογο που αφορά στα ζητήματα λειτουργικής χρήσης και μουσειακής προβολής των εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Στο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι 20 Μητροπόλεων, αλλά και εκπρόσωποι Μουσείων της χώρας.

Όπως ανέφερε η κ. Νάνου: «Σε συνδυασμό με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τρίπολο έλξης για μαθητές και τουρίστες».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση