Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα
Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα

Aνοίγει τις πύλες τους το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα

Aνοίγει τις πύλες τους την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου το εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα για τη δημιουργία του οποίου απαιτήθηκαν τρία χρόνια .

Πρόκειται για το πρώτο εκθετήριο εκκλησιαστικών κειμηλίων  στη Μαγνησία  που ονομάζεται «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις».

Στο φιλοξενούνται 270 αξιόλογα εκθέματα, που υπήρχαν σε εκκλησίες και ξωκκλήσια της Μακρινίτσας, χρονολογούνται από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, παράλληλα με διήμερο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, που οργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τίτλο «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση στη μουσειακή προβολή».

Στο θέμα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος Δαμασκηνός Κιαμέτης και η Μαρία Νάνου, θεολόγος και ιστορικός Βυζαντινής τέχνης.

Ευχή του Μητροπολίτη είναι το εκθετήριο της Μακρινίτσας να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιοχές του Πηλίου, όπου επίσης υπάρχουν εκκλησιαστικοί θησαυροί, ενώ τόνισε ότι με το μουσείο, αναβαθμίζεται το πολιτιστικό απόθεμα της Μακρινίτσας, που διαθέτει ακόμη Λαογραφικό και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου μπορεί να περιηγηθεί η επισκέπτης, αλλά και οι μαθητές σχολείων.«Αποτελεί σημαντική πηγή πολιτισμού και ιστορίας», κατέληξε ο Δημητριάδος.

Ο πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του μουσείου, τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρησκευτικής περιήγησης, με έμφαση σε μαθητές, αλλά και τουρίστες που επιθυμούν να γνωρίσουν την πλούσια εκκλησιαστική της ορθόδοξης παράδοσης.

Το θα στεγαστεί σε χώρο 300 τ.μ. κοντά στην πλατεία, στον πρώτο όροφο του κτιρίου με τις καμάρες, ενώ θα λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο.

Επίσης στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια: Από τη λειτουργική χρήση, στη μουσειακή προβολή»;»

Το Συνέδριο, όπως ανέφερε η διευθύντρια του τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Μαρία Νάνου θα επιχειρήσει να διερευνήσει την πολιτισμική, αισθητική και ποιμαντική προσφορά του εκθεσιακού χώρου, ενώ παράλληλα σκοπεύει να συμβάλλει στο διάλογο που αφορά στα ζητήματα λειτουργικής χρήσης και μουσειακής προβολής των εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι 20 Μητροπόλεων, αλλά και εκπρόσωποι Μουσείων της χώρας.

Όπως ανέφερε η κ. Νάνου: «Σε συνδυασμό με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τρίπολο έλξης για μαθητές και τουρίστες».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση