Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Αναβίωσε το μοναστήρι της Παναγίας στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς
Αναβίωσε το μοναστήρι της Παναγίας στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς

Αναβίωσε το μοναστήρι της Παναγίας στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς

 

Ιστορικές και συγκινητικές στιγμές έζησε σήμερα η τοπική   Εκκλησία, καθώς λειτούργησε, μετά από πολλές δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης, η παλαίφατη  μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοβρύσου Αγιάς.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Δημητριάδος  Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από κληρικούς της Περιφέρειας Αγιάς, αντιπροσωπίες μοναστικών αδελφοτήτων της περιοχής και   προσκυνητών.

Η ιστορική αυτή ημέρα προέκυψε μετά από πολύμηνες και εργώδεις προσπάθειες του ιεροκήρυκος της Επαρχίας Αγιάς αρχιμ. Αθανασίου Παραβάντσου, ο οποίος ανέλαβε το έργο της υλικής και πνευματικής ανοικοδόμησης της μονής, η της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Αθανάσιος, ο οποίος αναλαμβάνει την ηγουμενία της μονής, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός της λειτουργίας περί των 20 ιερών μονών στην τοπική  Εκκλησία και το απέδωσε τόσο στην Χάρη του Θεού, όσο και στην μέριμνα του επισκόπου . Επεσήμανε ότι στο καθολικό της μονής, το οποίο κοσμείται από εξαιρετικές τοιχογραφίες, και χρονολογείται περί τον 13ο αιώνα, προσευχήθηκαν και αγρύπνησαν δεκάδες αγιασμένοι μοναχοί, ακολουθώντας την οδό της ασκήσεως.

Στην αντιφώνησή του, ο επίσκοπος χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική, για το ίδιο το μοναστήρι, στο οποίο ασκήτεψαν άγιες ψυχές, που καθαγίασαν τον τόπο και σήμερα ευφραίνονται. Σήμερα ανατέλλει μια μεγάλη ελπίδα για την ανασυγκρότηση της μονής. Είναι, όμως, ιστορική και για τον νέο ηγούμενο, καθώς μια νέα σελίδα ανοίγεται στην του. Ο μοναχισμός πάντοτε αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας , την μαρτυρία της ζωντανής Εκκλησίας…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στα μορφωτικά και ποιμαντικά προσόντα του π. Αθανασίου και ευχήθηκε στον νέο ηγούμενο, με την Χάρη του Θεού, να συγκροτήσει μια νέα αδελφότητα, που θα γίνει φάρος πνευματικής ζωής και μαρτυρίας για την επαρχία της Αγιάς και όλη την τοπική  Εκκλησία.

Αναφέρθηκε στην αναβίωση τριών εγκαταλειμμένωνμονών στην επαρχία της Αγιάς και τόνισε ότι «ο επίσκοπος έχει ως αποστολή να προστατεύει τα μοναστήρια, όχι να καταδυναστεύει, ούτε να παρεμβαίνει στην εσωτερική τους κι έτσι αυτά μπορούν να αναπτύσσονται, να προοδεύουν και να γίνονται καταφύγιο ελπίδας και πνευματικής αναφοράς των ανθρώπων της εποχής . Το μυστικό, όμως, για όλα αυτά είναι ενότητα ηγουμένου και επισκόπου, μοναχών και ηγουμένου, αλλά και μεταξύ των μελών της αδελφότητας. Και είναι σπουδαίο το γεγονός ότι έχετε επιτύχει την ενότητα με τους κληρικούς και τις άλλες μονές της περιοχής, που αντανακλά στον λαό , ο οποίος έρχεται βοηθός και συναντιλήπτωρ στο έργο των μοναστηριών, όταν διαπιστώνει την ενότητα».

Τέλος, ευχήθηκε να επανέλθει σύντομα για τα εγκαίνια του πρώτου μοναστηριακού κτίσματος, συνεχάρη τους προσκυνητές για την παρουσία τους και τους κάλεσε να συντρέξουν στον αγώνα του νέου ηγουμένου για την αναβίωση και επαναλειτουργία της μονής.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση