Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Η Ξένη Δημητρίου διαδέχεται την Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Η Ξένη Δημητρίου διαδέχεται την Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Η Ξένη Δημητρίου διαδέχεται την Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Η Ξένη Δημητρίου ως σήμερ ντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επελέγη από την κυβέρνηση ως νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα διαδεχθεί την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σαράντα ετών από τη θέση της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου της χς.

Η επιλογή της Ξένης Δημητρίου για την κορυφαία και πλέον νευραλγική θέση της δικαστικής ιεραρχίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει την ακολουθούμενη τα τελευταία χρόνια , επιλογής της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, μια και υπάρχει από το σύνταγμα η δυνατότητα επιλογής και από τους ανώτατους δικαστικούς του Αρείου Πάγου (αντιπροέδρους και αρεοπαγίτες).

Η κυρία Δημητρίου έμπειρη εισαγγελική λειτουργός έχει χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της και τελευταία ήταν η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η επιλογή της αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τους εισαγγελείς, οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Δημητρίου η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα, οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η κυρία Κουτζαμάνη, πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρέμεινε στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου επί τρία χρόνια και επί των ημερών της κινήθηκαν διαδικασίες για μείζονος σημασίας υποθέσεις μεταξύ των οποίων και οι για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν άλλωστε και η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975 καταγράφοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη .

Η αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η ταλανίζεται από παθογένειες ετών και δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την γρήγορη εκκαθάριση χιλιάδων υποθέσεων, ενώ υποθέσεις για καταχρήσεις σε βάρος του δημοσίου και οικονομικά σκάνδαλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η νέα Εισαγγελέας πάντως φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία.

Η επιλογή της νέας Εισαγγελέως έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Ξένης Δημητρίου υπήρξε η κατάληξη διεργασιών που κράτησαν, όπως ήταν φυσικό, καιρό καθώς και άλλοι ανώτατοι συζητήθηκαν για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας.

Μεταξύ αυτών η σημερινή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου- Πετρουλάκη αλλά και άλλοι. Αλλωστε από τη διάσκεψη των Προέδρων της ς πέρασαν από ακρόαση για την επιλογή νέου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέσσερις αντεισαγγελείς του  ανωτάτου δικαστηρίου, οι Αθανάσιος Κατσιρώδης, Νίκος Παντελής, Ξένη Δημητρίου και Δημήτρης Δασούλας, όπως και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Γιαννακόπουλος, και  Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη.

H νέα Εισαγγελέας κατάγεται από το , έχει γεννηθεί το 1952 και θα παραμείνει στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τρία χρόνια ως το 2019.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση