Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο
Ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο

Ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο

Ανοίγει την Παρασκευή 27 Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» και για το Δημόσιο, που εγκαινιάζει το μέτρο των πλειστηριασμών, σε μια προσπάθεια να πιέσει μεγαλοοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Οι οφειλές για τις οποίες ρευστοποιούνται τα πρώτα ακίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται οικόπεδα και κτίρια, προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ξεκινούν από 970.000 και φθάνουν έως και τα 863 εκατ. ευρώ, ενώ οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ξεκινούν από τις 96.000 ευρώ και φθάνουν έως και τις 600.000 ευρώ. Ειδικότερα:

• Η Δυναμοχημική ΑΕΒΕ οφείλει 863,3 εκατ. ευρώ.

• Η επιχείρηση «Ι. Λάζαρης – Μ. Μανιάτη Ο.Ε.» οφείλει 36,9 εκατ. ευρώ.

• Η επιχείρηση Polstar enterprises corporation οφείλει 969,9 χιλ. ευρώ.

• Ο Βαλλιάνος Αθανάσιος οφείλει 2,8 εκατ. ευρώ.

• Η G.C.A. Home Ανώνυμη εμπορική και Τουριστική Εταιρεία Πωλήσεων Ειδών Οικιακής Χρήσης οφείλει 6,1 εκατ. ευρώ.

• Ο Απόστολος Γαβαλάς οφείλει 18,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στη λογική του «παγώματος» των πλειστηριασμών που υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν μόλις 11, τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

 

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυξάνονται κάθε μέρα γεωμετρικά και έχουν κατά κύριο λόγο επισπεύδουσες τις τράπεζες.

Μέχρι χθες είχαν αναγγελθεί 7.230 νέοι πλειστηριασμοί, από τους οποίους οι 400 θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. Ο ρυθμός αναγγελίας των νέων πλειστηριασμών επιβεβαιώνει την τήρηση από την πλευρά των τραπεζών της δέσμευσης που έχουν αναλάβει έναντι του SSM για 10.000 πλειστηριασμούς εντός του 2018. Παρά την επίσπευση των διαδικασιών, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούνται αποβαίνουν κατά κύριο λόγο άγονοι, καθώς το ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά στις τιμές στις οποίες πωλούνται τα εν λόγω είναι περιορισμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», από το σύνολο των 1.241 πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι 509 έχουν κηρυχθεί άγονοι, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε μόλις για 115 ακίνητα. Στο πλαίσιο της πολιτικής άσκησης πίεσης, οι τράπεζες συνεχίζουν την τακτική να αγοράζουν οι ίδιες τα που βγαίνουν «στο σφυρί» και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν αγοράσει τα μισά από τα που έχουν βγάλει σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για 617 ακίνητα στο σύνολο των 1.241 ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό από τα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών, υπό την απειλή του πλειστηριασμού, καταφεύγει στο «παρά πέντε» σε συνεννόηση με την τράπεζα, προκειμένου να αποφύγει τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι σήμερα υπήρξαν 339 αναστολές πλειστηριασμών, αριθμός που αυξάνεται γεωμετρικά μήνα με τον μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο 211 οφειλέτες, σε σύνολο 339, ήρθαν σε συνεννόηση με την τράπεζα, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά εμπεδώνεται η πεποίθηση ότι έχει λήξει η περίοδος χάριτος.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση