Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Τί οδήγησε την έρευνα στην οικία Σκλαβούνη
Τί οδήγησε την έρευνα στην οικία Σκλαβούνη

Τί οδήγησε την έρευνα στην οικία Σκλαβούνη

Έφοδος πραγματοποιήθηκε με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη που διετέλεσε στέλεχος στην ελβετική τράπεζα UBS, όπως αποκάλυψαν οι  Financial Times, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι.

Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής.

Οι έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς ο οποίοι είναι σε  στενή συνεργασία με τις  δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Γαλλίας  για την πάταξη της φοροδιαφυγής μετέβησαν μάλιστα  στην Ουάσιγκτον όπου πήραν κατάθεση από Αμερικανό πρώην  στέλεχος της UBS  ο οποίος τους αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα  εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας. Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συγκροτούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS, μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό.

Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας και Κώστας Καλούδης κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνα τους, μέσα από την κατάθεση-ποταμό που έδωσε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον το πρώην διευθυντικός στέλεχος της  UBS Bradley Birkenfeld. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι κ. Birkenfeld  τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η   UBS  φέρεται να αποτελεί άλλωστε  ένα σημαντικό «πληροφοριοδότη» τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις γαλλικές δικαστικές αρχές.

Ο κ. Birkenfeld ο οποίος  εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκιση του, το  2012, φαίνεται ότι πήρε  104 εκατ. δολάρια, την μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη.

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον  Ιούλιο του 2008,  τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη

Ο πρώην τραπεζίτης  ο οποίος εμφανίζεται,,  πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα έχει  δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η οριοθέτηση των οικισμών Πηλίου συζητήθηκε μεταξύ Ζέττας Μ. Μακρή και υπουργού επικρατείας - https://t.co/9xzZxDYOw9 -

  • Στ. Λημνιός: Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και πετ κωκ από οποιαδήποτε βιομηχανία μέσα στην πόλη… - https://t.co/0jF7aeJaFQ -

  • Π.Π.Μ.: Ζήτω η μιζέρια του Βόλου - https://t.co/Jk5jvpCTNE -

"Αλιεύοντας" την είδηση