Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Το θέμα κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο επαναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου
Το θέμα κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο επαναφέρει  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Το θέμα κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο επαναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

Με επιστολή του προς το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή

Το θέμα κατασκευής νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο επαναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και μέλος της Επιτροπής Εργασίας για το Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης με επιστολή του προς το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στ. Κοντονή.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γαϊτάνης αναφέρει: “Κύριε Υπουργέ,εκφράζοντας τις ευχές μου για επιτυχία στο έργο σας θα ήθελα παράλληλα να θέσω υπόψη σας τα εξής: Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 29-6-2016 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την παρουσία της τότε Υφυπουργού Υποδομών κ.Μαρίνας Χρυσοβελώνη, των βουλευτών της Μαγνησίας κ.κ.Αλεξάνδρου Μεϊκόπουλου, Κατερίνας , Μάκη Μπαλή , της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, της Προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου κ.Ιωάννας Παπαδημητρίου κι εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου αποτελεί  η επίλυση με άμεσες ενέργειες του κτιριολογικού προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Παράλληλα τόνισε ότι δεν εκφράζει την ηγεσία του Υπουργείου η από 20-4-2016 κτιριολογική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται επαρκείς για τις ανάγκες του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου  οι του συνολικού εμβαδού 2400 τμ, αφού κατά την  κτιριολογική μελέτη απαιτούνται μόλις 1976,88 τμ.!!! Σημειώνω ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά από συνέντευξη  Τύπου, στην οποία ο υπογράφων και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Νίκος Χατζησταματίου καταγγείλαμε τη συγκεκριμένη κτιριολογική μελέτη ως αποτελούσα εμπαιγμό για τους φορείς της πόλης και καλέσαμε την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει θέση.

Για τη δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος ο κ. Υπουργός προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Εργασίας, αποτελούμενης από 4 προϊσταμέ των Υπηρεσιών του Υπουργείου , την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου, τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Β. και την Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων. Η πρώτη της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 27-7-2016, ύστερα από πρόσκληση του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Κοσμάτου. Στη ο ίδιος, μετέφερε τη δέσμευση ηγεσίας του Υπουργείου ότι η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου για το 2017, κάτι που θεωρώ επιβεβλημένο να υιοθετηθεί με δημόσια δήλωση και από εσάς. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η μεταστέγαση υπηρεσιών  του Ειρηνοδικείου, ύστερα από αναζήτηση κτιρίου μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ας σημειωθεί ότι στις του Υπουργείου έχει παραδοθεί μελέτη του 2014 επιτροπής του Δήμου Βόλου, που παρουσιάζει προς αξιολόγηση 7 οικόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, για  την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Κι ενώ ο χρόνος για την προώθηση των λύσεων πιέζει, η παραίτηση του κ. Κοσμάτου, η ανάληψη καθηκόντων νέου Γενικού Γραμματέα από τον κ. Σάρλη, η αλλαγή Υπουργού και ο χρόνος ενημέρωσής σας, οδήγησε αναγκαστικά  στην απώλεια πλέον των τριών μηνών ήδη, χωρίς να έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος στο θέμα.

Ελπίζω να γίνεται από μέρους σας κατανοητό ότι: α)Μετά τη δρομολόγηση λύσης για το Πειραιά , από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δικαστικά τους μέγαρα,  ο Βόλος είναι η μεγαλύτερη, μετά τον Πειραιά, πόλη. β) Οι φορείς του Βόλου της τελευταίας εικοσαετίας, έχοντας αντιμετωπίσει τον εμπαιγμό ή την αδιαφορία των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμη έναν. Η Κέρκυρα , η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η , η Βέροια , ο Πολύγυρος, τα Καλάβρυτα, πόλεις με σαφώς μικρότερο πληθυσμό από αυτό του Βόλου, έχουν αποκτήσει πρόσφατα σύγχρονα δικαστικά μέγαρα. Οι κάτοικοι του Βόλου, δικαιούνται ίσης μεταχείρισης.

Εύλογα λοιπόν, μετά την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου προκύπτει το ερώτημα: Αποτελεί ή όχι δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο, με την ένταξή του στο πρόγραμμα του Υπουργείου για το 2017;

Παρακαλώ, λοιπόν, αφού ενημερωθείτε από τις Υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου όσο και από εμάς, σε μία συνάντηση που θεωρώ επιβεβλημένη να προηγηθεί, να μεριμνήσετε,  μαζί με τον κ. Γενικό Γραμματέα, για τη σύγκληση της Επιτροπής Εργασίας, ώστε μετά και τη δεύτερη συνεδρίασή της οι διαδικασίες να προχωρήσουν. Πρέπει πάντως να γίνει κατανοητό ότι η συμμετοχή μου σε μία επιτροπή, που ούτως ή άλλως επιβάλλεται  να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων με πρώτο το , δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα νομιμοποίησης της όποιας απραξίας. Αν άμεσα δεν δρομολογηθούν λύσεις, με λύπη μου,  θα είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ από την Επιτροπή Εργασίας, όχι όμως χωρίς να αποδώσω ευθύνες, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ελπίζω ότι με τη βοήθειά σας δεν θα παραστεί ανάγκη να το πράξω.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση