Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Συνάντηση Ζέττας Μακρή με προέδρους και εκπροσώπους συμβολαιογραφικών συλλόγων
Συνάντηση Ζέττας Μακρή με προέδρους και εκπροσώπους συμβολαιογραφικών συλλόγων

Συνάντηση Ζέττας Μακρή με προέδρους και εκπροσώπους συμβολαιογραφικών συλλόγων

Ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβολαιογράφικού συλλόγου του Εφετείου Λάρισας   Γιάννη Κόνσουλα, είχε σήμερα, στη Βουλή, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και ς . Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή.

Εκτός από τον κ. Κόνσουλα στη συνάντηση συμμετείχαν: ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Αθηνών Γεώργιος Ρούσκας και η του συμβολαιογράφικού συλλόγου Εφετείου Αθηνών Ευτυχία Καραστάθη.

Οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων ενημέρωσαν την κ. Μακρή ότι ο νόμος περί ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων ( . 4174/2013) έχει επιβάλλει στους Συμβολαιογράφους υποχρεώσεις και ευθύνες, που ούτε οι ίδιοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έχουν και μεταλλάσσουν την ιδιότητα του Έλληνα συμβολαιογράφου απ' αυτή του άμισθου δημόσιου λειτουργού σ' αυτή του άμισθου δημοσίου υπαλλήλου με δημοσιονομικά κυρίως καθήκοντα, αλλά ταυτόχρονα επισείουν σε βάρος τους δυσβάστακτες κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την επιβολή προστίμων, πέρα από κάθε έννοια ς. Τόνισαν δε ότι με την ψήφιση, πρόσφατα, του Ν. 4646/2019 ο Συμβολαιογράφος καλείται, με απειλή προστίμου, να ερμηνεύσει και εφαρμόσει τις ασαφείς, στρεβλές και πολλαπλά άδικες για τον φορολογούμενο διατάξεις και εγκυκλίους, μέσω του εντύπου και διά του οποίου η Πολιτεία ορίζει πλέον την «ταυτότητα του ακινήτου».

Οι συμβολαιογράφοι Ενημέρωσαν την κ.  Μακρή ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση τους με τον διοικητή ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, όσο και κατά την σημερινή τους συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, ζήτησαν να καταργηθούν τα πρόστιμα σε βάρος των συμβολαιογράφων σε όλες τις περιπτώσεις και να να ευθύνονται όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή για κάθε ζημία που επέρχεται στο δημόσιο από δόλο ή αμέλεια τους.

Σε σχέση με την πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κεφαλαίου οι συμβολαιογράφοι δήλωσαν ότι μπορούν να σταθούν άμεσα και υπεύθυνα δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε αλλαγή του συστήματος φορολογίας ακινήτων, εφόσον αυτή είναι συνυφασμένη με το ρόλο τους και εφόσον η Πολιτεία προτείνει ένα σύστημα δίκαιο και αποτελεσματικό στη λειτουργία του, τόσο για τους όσο και για τους καλούμενους, να το εφαρμόσουν συμβολαιογράφους, σε ένα που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητα.

Η κ. Μακρή ενημερώθηκε από τους συμβολαιογράφους για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με τον υφυπουργό οικονομικών, τον διοικητή ΑΑΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι δηλαδή διεξήχθη σε καλό κλίμα και ο υπουργός δήλωσε ότι θα φροντίσει για την επίλυση των προβλημάτων, που οδήγησαν τους συμβολαιογράφους στην απόφασή τους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Η ς Μαγνησίας δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των συμβολαιογράφων τόσο στον υφυπουργό οικονομικών όσο και στον διοικητή ΑΑΔΕ και ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθούν τα προτα του κλάδου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση