Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Συνάντηση Αθανάσιου Λιούπη με τη γεν. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής
Συνάντηση Αθανάσιου Λιούπη με τη γεν. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Συνάντηση Αθανάσιου Λιούπη με τη γεν. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Στο επίκεντρο τ θέμτα των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Μαγνησίας

Η λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Μαγνησίας και η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης, μεταξύ του βουλευτή . Μαγνησίας της έας ς Αθανάσιου πη και της γεν. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Σοφία Νικολάου κατά τη διάρκεια συνάντησή τους.

Ο κ. πης ενημέρωσε τη γεν. γραμματέα για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν στα τρία σωφρονιστικά ιδρύματα του Ν. Μαγνησίας, τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητές της και συγκεκριμένα για το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, το Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Νέων Κασσαβέτειας και το Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου.

Αρχικά, συζητήθηκε η απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την πανδημία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των εργαζομένων, που υπηρετούν στις δομές όσο και των κρατουμένων – τροφίμων.

Ο κ. Λιούπης έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης που παρατηρείται σε όλες τις δομές, ιδιαίτερα όμως στις υπηρεσίες ς, την ανάγκη τοποθέτησης ειδικών επιστημόνων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού.

Έθεσε το ζήτημα της αδειοδότησης των κτιρίων των δομών, τα οποία στερούνται οικοδομικής άδειας, τις ανάγκες για άμεσες επισκευές και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, βελτίωση των χώρων γραφείων των υπαλλήλων και την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κρατουμένων και προσωπικού.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της παροχής υπηρεσιακών ειδών ατομικής προστασίας, ένδυσης, υπόδησης αλλά και η αντικατάσταση των παλαιωμένων υπηρεσιακών οχημάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του κτιρίου στέγασης εξωτερικής φρουράς, της αποθήκης οπλισμού, την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, γραφείων υπαλλήλων, περιμετρικής ζώνης, των χώρων προαύλησης και των πειθαρχικών κελιών των κρατουμένων για το ΕΚΚΝ Βόλου.

Για την Κασσαβέτεια έθεσε το θέμα της αγοράς νέου ελκυστήρα και παρελκόμενων, για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας των 2900 στρεμμάτων, που αξιοποιεί το σωφρονιστικό κατάστημα, την αντικατάσταση του φούρνου και του ζυμωτηρίου, που αποτελούν κύρια πηγή εσόδων για τη δομή, από την πώληση ψωμιού σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως του Βόλου αλλά και προμήθεια των καταστημάτων Δομοκού και Λάρισας.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σύνδεσης της φυλακής με το φυσικό αέριο για εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία εκκρεμεί, παρόλο που η παροχή του είναι εγκατεστημένη μέχρι την είσοδο της φυλακής (Δυτική Πύλη) εδώ και χρόνια.
Επίσης, συζητήθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας ώστε τα Αγροτικά Σωφρονιστικά Καταστήματα, να διαθέτουν ξεχωριστό ΑΦΜ, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία (σχέδια βελτίωσης, αναπτυξιακός, προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φωτοβολταϊκά κ.ά.)

Η γενική υπογράμμισε ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, σύμφωνα με την οποία αναμένεται η πρόσληψη 550 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και η νέα προκήρυξη ειδικά για την πρόσληψη εξωτερικών φρουρών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης.

Το νέο σύστημα που σχεδιάζει η Γραμματεία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ως στόχο, τον πραγματικό σωφρονισμό των κρατουμένων, και όχι να είναι οι «ιδρύματα εγκληματικής εκπαίδευσης».

Η κ. Νικολάου ευχαρίστησε τον κ. Λιούπη για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και σημείωσε πως θα ιεραρχήσει τα προβλήματα, ενώ άμεσα θα προχωρήσει στην σταδιακή αποκατάσταση – διευθέτησή τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση