Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Στο εδώλιο 11 άτομα για τα αντισταθμιστικά από την προμήθεια των Leopard
Στο εδώλιο 11 άτομα για τα αντισταθμιστικά από την προμήθεια των Leopard

Στο εδώλιο 11 άτομα για τα αντισταθμιστικά από την προμήθεια των Leopard

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κκουργημάτων πραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, συνολικά 11 κατηγορούμενοι για βαρύτατα αδικήματα που αφορούν την σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια των 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, επί υπουργίας ιάννου .

Με το βούλευμα οδηγούνται σε δίκη ο επιχειρηματίας Θωμάς , ως αντιπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρίας «Krauss Maffei Wegmann» και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, Σπύρος Τραυλός, κατηγορούμενοι ανά περίπτωση, για τα αδικήματα της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από δραστηριότητα.

Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά την σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη την ίδια ημέρα με την κύρια σύμβαση προμήθειας των όπλων, τον Μάρτιο του 2003. Το κόστος της προμήθειας των αρμάτων έφθανε τα 1,7 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει συμφωνήσει για εξοπλιστικά το Δημόσιο.

Στο ποσό αυτό προστέθηκαν και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια 180 μεταχειρισμένων αρμάτων, χωρίς πρόβλεψη ωστόσο στην αντισταθμιστική συμφωνία για εκσυγχρονισμό τους. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, αλλά και επερωτήσεις στην , η εν λόγω κύρια συμφωνία είχε χαρακτηριστεί «σκανδαλώδης» καθώς δεν προέβλεπε την προμήθεια βλημάτων για τα συγκεκριμένα άρματα.

Με την σύμβαση αντισταθμιστικών η εταιρία KMW ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει η ίδια ή να προσκαλέσει άλλα -αποδεκτά μέρη Αντισταθμιστικά Ωφελήματα συνολικής πιστωτικής αξίας ίσης με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας.

Κατά την δικογραφία η δευτερεύουσα σύμβαση είτε δεν υλοποιήθηκε κατά όρο είτε η υλοποίηση όρων έγινε ελλιπώς, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία, τόσο για την κύρια σύμβαση για τα Λέοπαρντ, όσο και αυτή που αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, περιλαμβάνονται σε αυτές που πρόκειται να εξεταστούν για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. από την Προανακριτική Επιτροπή της ς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση