Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκανδάμης – Ιωαννίδης: Aπαγόρευση της μεταπήδησης δικαστικών στην εκτελεστική εξουσία
Σκανδάμης – Ιωαννίδης: Aπαγόρευση της μεταπήδησης δικαστικών στην εκτελεστική εξουσία

Σκανδάμης – Ιωαννίδης: Aπαγόρευση της μεταπήδησης δικαστικών στην εκτελεστική εξουσία

Τη λήψη νομοθετικών μέτρων, έτσι ώστε από κάποιο χρονικό διάστημα κι έπειτα (π.χ. πενταετία), οι ανώτατοι δικαστές να μπορούν να μεταπηδούν σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, προτείνουν με κοινή τους δήλωση οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης.

Αφορμή για τη δήλωση των κκ Σκανδάμη και Ιωαννίδη αποτέλεσε η κατάληψη της θέσης του επικεφαλής του Νομικού Γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Θάνου.

 Ολόκληρη η δήλωση των δύο πρώην γγ του υπ. Δικαιοσύνης:

«Η κατάληψη της θέσης της Προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Βεβαίως, αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά, αποτελεί μια οικεία της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν αλλά ως με πάθος ευνοούν.

Δηλαδή, ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win – win παίγνιο, όπου μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν και η αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν εκκινούσε από πολιτικές ιδιοτέλειες, αλλά από την ανάγκη των κυβερνήσεων να δίδουν κύρος στους θεσμούς τοποθετώντας ως επικεφαλής τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι προφανές ότι εκτροχιάστηκε, παράγοντας όλο και περισσότερες προσδοκίες σε κάποιους από το δικαστικό σώμα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν μετά τη συνταξιοδότησή τους και φυσικά, όλο και μεγαλύτερη χρήση εκ μέρους των κυβερνήσεων εύκολων υποσχέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς για μελλοντική κυβερνητική αξιοποίησή τους, με αντάλλαγμα την ευαρέσκειά τους.

Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αν θέλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε το δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους για την των δικαιωμάτων τους, πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα βέβαιο χρονικό όριο μετά τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδηση τους σε θέσεις της Εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αθήνα, 11-7-2017

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης,     Πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μαρίνος Σκανδάμης, Πρώην Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής»

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τελευταίο κολύμπι  για 72χρονο στον Άναυρο #τελευταίοκολύμπι - https://t.co/Hqi909iFEh -

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

"Αλιεύοντας" την είδηση