Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Προκαταρκτική της Εισαγγελίας Βόλου για κοπή δέντρων στην Άνω Κερασιά
Προκαταρκτική της Εισαγγελίας Βόλου για κοπή δέντρων στην Άνω Κερασιά

Προκαταρκτική της Εισαγγελίας Βόλου για κοπή δέντρων στην Άνω Κερασιά

Προκαταρκτική διέταξε η Εισαγγελία του Βόλου για την κοπή τριών ιστορικών δέντρων (λεύκες) στην Άνω , μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν μέλη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών, για να διαπιστωθεί εάν οι υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, προέβησαν σε κάποιο αμα.

Η Εισαγγελία του Βόλου ξεκίνησε προκαταρκτική με σκοπό να διερευνηθεί η περίπτωση παράβασης του νόμου 3028/02 περί προστασίας αρχαιοτήτων, αφού οι λεύκες ήταν περίπου 100 ετών και θεωρούνταν μνημεία.

Επίσης θα εξεταστεί εάν οι υπηρεσίες του Δήμου απευθύνθηκαν στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να εξασφαλίσουν την προβλεπόμενη .

Σημειώνεται πως μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου υποστήριζαν ότι ο δήμος πήρε άδεια μόνο για το κλάδεμα των δέντρων και όχι το ολοκληρωτικό κόψιμο τους, αφού για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρει έγκριση από την παραπάνω υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι λεύκες που είχαν φυτευτεί το 1936 κόπηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, με τη Δημοτική Αρχή του Ρήγα Φεραίου να αναφέρει πως το 2017 μια λεύκα είχε πέσει πάνω στη σκεπή της οικίας Λεφούση προκαλώντας ζημιές.

Οι υπηρεσίες του Δήμου ενεργοποιήθηκαν άμεσα κατόπιν ενημέρωσής τους για το συμβάν και έσπευσαν να απομακρύνουν τα κλαδιά και να τα κόψουν, ως όφειλαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Τότε τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα της επικινδυνότητας των άλλων δύο δέντρων, καθώς και άλλων δύο δέντρων (λεύκες) στην άκρη της πλατείας δίπλα στη βρύση.

Τα δέντρα κρίθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία, μετά από επιτόπιο έλεγχο, επικίνδυνα.

Επρόκειτο για δέντρα πολύ με σε ηλικία, είχαν φυτευτεί το 1936, και είχαν αρχίζει να δείχνουν σημάδια γήρατος.

Ο Δήμος ανέφερε επίσης ότι στον κορμό τους εμφάνιζαν σημάδια ασθένειας.

Παρόλα αυτά ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε να προταθεί το πολύ αυστηρό κλάδεμα των δέντρων και όχι η κοπή τους.

Στη συνέχεια κατατέθηκε στο δήμο αίτημα και για τα υπόλοιπα δέντρα αφού ήταν επικίνδυνα, και για ακόμη ένα σπίτι της κεντρικής πλατείας.

Ο δήμος επισήμανε πως ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και συγκεκριμένα απευθύνθηκε στους αρμόδιους , Δασαρχείο και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους, όπως και έγινε.

Η εργασία όμως δεν ήταν εύκολο να προχωρήσει γιατί δεν υπήρχε εύκολη στην πλατεία για το κατάλληλο μηχάνημα και το όλο εγχείρημα ριψοκίνδυνο για τα υπάρχοντα και το πλακόστρωτο της πλατείας, και έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει χωρίς επιπλέον ζημιές, κάτι το οποίο συνέβη περίπου ένα χρόνο μετά.

Όταν έφτασε η ώρα για να προχωρήσουν στο κλάδεμα, συνειδητοποιήσαν, ότι οι λεύκες στο κέντρο της πλατείας ήταν σαθρές και γι' αυτό προχώρησαν στην κοπή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες και τα γύρω .

Σε αντίθεση, όμως, τις λεύκες δίπλα στη βρύση, επειδή δεν ήταν τόσο κακή η κατάστασή τους τις κλαδέψαμε αυστηρά, ελπίζοντας να σωθούν.

Η δημοτική αρχή της περιοχής σε σχετική της μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα σημείωνε μεταξύ άλλων: “Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο. Έχουμε και εμείς αναμνήσεις από τις λεύκες της πλατείας μας σύμβολο για μας, προφανώς, όμως, και αυτές όπως και πολύ δικοί μας αγαπημένοι άνθρωποι δεν είχαν άλλη ζωή .

Από το να μοιρολατρούμε και να προσπαθούμε να συγκινήσουμε τους αναγνώστες ας κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό, ας προσφέρουμε πραγματικά για τον τόπο μας” .

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση