Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ποινική διαμεσολάβηση για 50χρονο που “έπαιξε” ξύλο με την οικογένεια του
Ποινική διαμεσολάβηση για 50χρονο που “έπαιξε” ξύλο με την οικογένεια του

Ποινική διαμεσολάβηση για 50χρονο που “έπαιξε” ξύλο με την οικογένεια του

Αναβλήθηκε προκειμένου να γίνει ποινική διαμεσολάβηση μεταξύ του 50χρονου Αλβανού και της οικογένειας του, η υπόθεση του άνδρα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, ο οποίος είχε συλληφθεί τα ξημερώματα της παραμονής των Χριστουγέννων στο Βόλο από αστυνομικούς για και απειλή, κατά της 45χρονης συζύγου του, που είχε γρονθοκοπήσει στο .

Συγκεκριμένα ήταν γύρω στις 5 τα ξημερώματα όταν ο 50χρονος από την Αλβανία δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι, διότι είχε ξεχάσει η γυναίκα του το κλειδί στην κλειδαριά, μπήκε από το παράθυρο και τους χτύπησε.

Ο δράστης, που είχε πιεί και γύρισε από ξενύχτι, διαπιστώνοντας ότι η πόρτα είχε το κλειδί πάνω, μπήκε από ένα παραθυράκι και ξέσπασε κατά της συζύγου του και των δύο παιδιών του ηλικίας 13 και 20 χρονών, με αποτέλεσμα να τους χτυπήσει και να δεχτεί και ο ίδιος χτυπήματα από τα παιδιά του, που μπήκαν στη για να προστατέψουν την τους, που πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον.

Ο 50χρονος τελικά δεν δικάστηκε, καθώς έλειπαν τα ιατρικά έγγραφα, διότι η γυναίκα πήγε στο Νοσοκομείο Βόλου και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η του για χθες.

Όλο αυτό το διάστημα, στον κατηγορούμενο απαγορεύτηκε να διαμείνει στο σπίτι της οικογένειας, όπως και να έχει επαφή με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Τι είναι η ποινική διαμεσολάβηση 

Στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης, είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο να υποσχεθεί σωρευτικά ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε παρόμοια πράξη και ότι σε περίπτωση ήδη υφιστάμενης συνοίκησης δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα.

Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει επιπλέον τη δέσμευση παρακολούθησης ειδικού συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα (εφόσον το ζητήσει το θύμα), την άμεση άρση ή αποκατάσταση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την παράνομη πράξη και εν τέλει την καταβολή εύλογης χρηματικής ικανος στον παθόντα, κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 , εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.

Αν σε βάρος του υπαιτίου κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, όπως την παραπάνω περίπτωση ποινική διαμεσολάβηση επιτρέπεται μόνον εφόσον το αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης εξετάζοντας αυτεπαγγέλτως αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο .

Επίσης, σε περίπτωση που σε βάρος του φερόμενου ως δράστη ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης του θύματος, να εξετάσει κάθε μάρτυρα που προτείνεται και να καλέσει τον ύποπτο για την τέλεση της πράξης να παράσχει εξηγήσεις.

Εφόσον ο φερόμενος ως δράστης δεν υποβάλλει με τις εξηγήσεις του δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται για τον σκοπό αυτό από τον αρμόδιο εισαγγελέα, οπότε και λαμβάνει προθεσμία μέχρι τριών ημερών για να απαντήσει.

Αν η απάντηση του είναι ρητώς ή σιωπηρώς αρνητική κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας ενημερώνει σχετικώς τον παθόντα, παρέχοντάς του αντίστοιχη προθεσμία για να δηλώσει αν δέχεται ή όχι τη διαμεσολάβηση.

Εφόσον η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή δεν επέλθει τελικά , κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης ο εισαγγελέας θέτει τη δικογραφία με διάταξή του σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας.

Αν ο υπαίτιος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα τριών ετών, τότε η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται και εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας για το έγκλημα που αφορά.

Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί ότι η διαμεσολάβηση δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του φερόμενου ως δράστη, ο αρμόδιος εισαγγελέας διακόπτει τη διαδικασία και ενεργοποιεί εκ νέου την ποινική διαδικασία.

Επιπλέον, σε περίπτωση διάπραξης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ο περιοριστικός όρος της απομάκρυνσής του από την οικογενειακή κατοικία, της μετοίκησής του, ή της απαγόρευσης προσέγγισης των χώρων κατοικίας ή εργασίας του θύματος, των κατοικιών στενών συγγενών του και των εκπαιδευτήριων των παιδιών.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση