Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Οίκοθεν και αζημίως επαναφορά ματαιωθέντων δικαστικών υποθέσων λόγω COVID-19
Οίκοθεν και αζημίως επαναφορά ματαιωθέντων δικαστικών υποθέσων λόγω COVID-19

Οίκοθεν και αζημίως επαναφορά ματαιωθέντων δικαστικών υποθέσων λόγω COVID-19

Ζητά με ερώτησή του ο  Ν. Αθανάσιος Λιούπης

Την οίκοθεν και αζημίως επαναφορά από τις Γραμματείες των Δικαστηρίων όλων των δικαστικών υποθέσεων, η εκδίκαση των οποίων ματαιώθηκε κατά την περίοδο ς εργασιών των Δικαστηρίων της χς λόγω της πανδημίας του COVID-19, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο Ν.   Αθανάσιος Λιούπης.

Αναλυτικά, ο ς επισημαίνει στην ερώτησή του:

«Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 ήταν η λειτουργίας των Δικαστηρίων όλης της χς από την 13η Μαρτίου 2020, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί στο σύνολο η λειτουργία τους.

Συνέπεια του αναγκαίου αυτού μέτρου – το οποίο εξάλλου είχαν ζητήσει και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, αλλά και οι εκπρόσωποι των Δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων – είναι να έχουν ματαιωθεί χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσδιοριστούν εκ νέου για συζήτηση μετά το πέρας της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, με κλήσης για επαναφορά και επίδοση του σχετικού δικογράφου.

Επειδή η πανδημία έχει προκαλέσει στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών οικονομική ζημία και η υποχρέωση κατάθεσης κλήσης και επίδοσης θα επιβαρύνει περαιτέρω οικονομικά τους πολίτες.

Επειδή μετά το άνοιγμα των Γραμματειών των Δικαστηρίων θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού και δεν πρέπει να δημιουργηθεί συνωστισμός, ο οποίος είναι αναπόφευκτος στην περίπτωση που οι διάδικοι με επιμέλειά τους θα επαναφέρουν με κλήση τις ματαιωθείσες υποθέσεις τους.

Επειδή είναι εύλογο οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν να προσδιοριστούν κατά τη χρονική σειρά της ματαίωσής τους σε κενές δικασίμους, αλλά και κατά το χρονικό διάστημα παράτασης του δικαστικού έτους, όπως εξαγγείλατε.

Επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανάρτηση των νέων δικασίμων των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Εάν προτίθεσθε να προβείτε σε ρύθμιση για οίκοθεν και αζημίως επαναφορά από τις Γραμματείες των Δικαστηρίων όλων των δικαστικών υποθέσεων, η εκδίκαση των οποίων ματαιώθηκε κατά την περίοδο αναστολής εργασιών των Δικαστηρίων της χώρας λόγω της πανδημίας του COVID-19».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση