Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Νέοι κανόνες και εγγυήσεις στο σύνολο της ΕΕ για τις ποινικές διαδικασίες
Νέοι κανόνες και εγγυήσεις στο σύνολο της ΕΕ για τις ποινικές διαδικασίες

Νέοι κανόνες και εγγυήσεις στο σύνολο της ΕΕ για τις ποινικές διαδικασίες

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η οδηγία σχετικά με ειδικές εγγυήσεις για τα παιδιά. Είναι η τελευταία από μια δέσμη έξι οδηγιών της ΕΕ που εγγυώνται δικονομικά δικαιώματα για τους πολίτες σ’ ολόκληρη την ΕΕ, συμπληρώνοντας το σύνολο των δικαιωμάτων.

Εκτός από τα νέα αυτά δικαιώματα για τα παιδιά, στις 5 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η οδηγία που εγγυάται την πρόσβαση σε δικαστική αρωγή. Αυτή η δέσμη κανόνων της ΕΕ διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών για δίκαιη και ίση μεταχείριση στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και ότι εφαρμόζονται με όμοιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.
Ισχύουν τα ακόλουθα δικαιώματα:
  • Ειδικές εγγυήσεις για τα παιδιά. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες. Τα παιδιά είναι ευάλωτα και χρειάζονται ειδική προστασία σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Με τους νέους που ισχύουν από σήμερα, τα παιδιά θα πρέπει να επικουρούνται από δικηγόρο και να διαχωρίζονται από τους ενήλικες σε περίπτωση που φυλακίζονται. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή των παιδιών και οι ανακρίσεις θα πρέπει να καταγράφονται με οπτικοακουστικά μέσα ή με άλλον κατάλληλο τρόπο.
  • Το δικαίωμα σε δικαστική αρωγή.Τα πρόσωπα που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι, δικαιούνται δικαστική αρωγή, δηλαδή οικονομική στήριξη, για παράδειγμα, εάν δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας.
Οι της ΕΕ θεσπίζουν σαφή κριτήρια για τη χορήγηση δικαστικής αρωγής. Οι αποφάσεις σχετικά με τη δικαστική αρωγή πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως και με επιμέλεια και τα πρόσωπα πρέπει να ενημερώνονται εγγράφως σε περίπτωση ολικής ή μερικής απόρριψης της αίτησής τους.
Τα δικαιώματα αυτά συμπληρώνουν τα άλλα δικαιώματα που ισχύουν ήδη στην ΕΕ:
  • Το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα παράστασης στη δίκη . -Η έννοια του τεκμηρίου αθωότητας υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά οι της ΕΕ διασφαλίζουν ότι το δικαίωμα αυτό εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι αποσαφηνίζουν ότι η εισαγγελική αρχή φέρει το βάρος της απόδειξης της ενοχής ενός προσώπου και όχι ο κατηγορούμενος το βάρος της απόδειξης της αθωότητάς του.
  • Τοδικαίωμα παρουσίας δικηγόρου -Ένα πρόσωπο, αν θεωρείται ύποπτο ή είναι κατηγορούμενο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται εντός της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να λάβει συμβουλές από δικηγόρο. Δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο ισχύει και στις διαδικασίες εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, τόσο στο μέλος που εκτελεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης όσο και στο μέλος στο οποίο έχει εκδοθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
  • Το δικαίωμα ενημέρωσης  -Τα πρόσωπα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως σχετικά με την αξιόποινη πράξη για την οποία θεωρούνται ύποπτα ή κατηγορούνται. Πρέπει επίσης να ενημερώνονται αμέσως για τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, είτε προφορικώς είτε γραπτώς. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας.
  • Το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν διερμηνεία κατά τη διεξαγωγή όλων των ανακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών ανακρίσεων, όλων των ακροαματικών διαδικασιών ενώπιον δικαστηρίου και των τυχόν αναγκαίων ενδιάμεσων ακροάσεων, καθώς και κατά τη διεξαγωγή των βασικών συναντήσεών σας με τον δικηγόρο σας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το καλώδιο που προκαλεί ηλεκτροσόκ στην Τουρκία #διασύνδεσηΕλλάδαςΑιγύπτου - https://t.co/Qe8AwPiHrJ -

  • Ο Χρ. Τριαντόπουλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής - https://t.co/ikFblc6jw1… -

  • Στις αποχρώσεις του ροζ το κτίριο της ΔΑΜ για τον καρκίνο του μαστού #ΚαρκίνοςτουΜαστού - https://t.co/XtTD2JyrKj -

"Αλιεύοντας" την είδηση