Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Νέες ποινικές διώξεις για τα εξοπλιστικά
Νέες ποινικές διώξεις για τα εξοπλιστικά

Νέες ποινικές διώξεις για τα εξοπλιστικά

Ποινική δίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει η ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται τις δικογραφίες για τα προγράμματα, που υπεγράφησαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, και για νέα , μεταξύ των οποίων για δωροδοκία και από εγκληματική δραστηριότητα ( ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ειδική ανακρίτρια αλλά και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου από την αξιολόγηση πληθώρας στοιχείων μεταξύ των οποίων και η πρόσφατη κατάθεση του επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρου Θεοδωράκη, θα ζητήσουν με έγγραφό τους συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για δωροδοκία και για την περίοδο μετά το 2002 και έως σήμερα, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων που καλύπτουν και την περίοδο της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, ενδέχεται να αγγίξουν τόσο τον ίδιο η συγγενικά του πρόσωπα καθώς και άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Από την ανακριτική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές αξιολογούν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε α εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Παράλληλα οι εισαγγελείς Διαφθοράς και οι αρμόδιοι ανακριτές συνεκτιμούν και τα στοιχεία από την έρευνα για τους λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου που έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν έχουν μέχρι σήμερα πεισθεί ότι τα χρήματα των λογαριασμών Κουράκου, προέρχονται όπως η ίδια ισχυρίζεται, από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους. Σημειωτέον ότι η Σταυρούλα Κουράκου και ο έχουν καταδικαστεί για παραλείψεις στη δήλωση του πόθεν έσχες των συγκεκριμένων λογαριασμών σε ποινές φυλάκισης.

Οι ισχυρισμοί Κουράκου ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν το 2000 σε λογαριασμό στην Ελβετία αφορούσαν σε καταπίστευμα ( νομική ομολογία) για τα της από τον προηγούμενο γάμο, δεν έχουν ως σήμερα αποδειχθεί και οι έρευνες των δικαστικών αρχών συνεχίζονται.

Παράλληλα στην Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν φθάσει νεότερες ενημερώσεις από τις ελβετικές αρχές, προ δεκαπενθημέρου, για τον εντοπισμό δύο ακόμα λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου ενώ εκκρεμεί και αίτημα δικαστικής συνδρομής για την αποστολή όλων των στοιχείων για τους λογαριασμούς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Σε ότι αφορά την αναμενόμενη καινούργια δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος δικαστικές πηγές, εκτιμούν ,ότι μπορεί να καταστεί καταλυτική για την των ανακρίσεων καθώς τα συγκεκριμένα δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και μπορούν να απαγγελθούν και κατά πολιτικών προσώπων, όπως συνέβη και με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Για αυτό η άσκηση της δίωξης για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών, και κυρίως της σύμβασης για τις φρεγάτες, θεωρείται αναγκαία προκειμένου να λυθούν τα χέρια των δικαστικών αρχών και να προχωρήσουν σε έλεγχο συγκεκριμένων λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση