Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο
Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας- ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στην επιλογή του αροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προχώρησε σήμερα το με ομόφωνη απόφασή του.

Ακόμη, αποφασίστηκε η επιλογή του Βασίλειου Πλιώτα για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το με την απόφασή του, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Η επιλογή Τσαλαγανίδη για την Προεδρία του Αρείου Πάγου εντάσσεται στα κριτήρια που έχει καθορίσει ο πρωθυπουργός για αξιοκρατικές επιλογές με παράλληλη τήρηση και της επετηρίδας του δικαστικού σώματος. Ο κ. Τσαλαγανίδης είχε παραλειφθεί αρχικά από τις προαγωγές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για να γίνει τελικά αρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου γεννήθηκε το 1953. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και είχε προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018. Ο κ. Τσαλαγανίδης, κατέχει την 4η θέση στην επετηρίδα και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο κ. Πλιώτας εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012. Ο νέος εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου διαθέτει επιστημονική , είναι γενικής αποδοχής και κύρους και όπως και ήρθε πρώτος, όπως και ο κ. Τσαλαγανίδης, σε ψήφους κατά τη διαδικασία προεπιλογής της Βουλής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Σε δήλωσή του, ο κ. Πλιώτας ανέφερε: «Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης  αλλά και της ίδιας της ς και των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνης έγινε από την αρχή μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα και να επικυρώσει  την εσπευσμένη επιλογή ηγεσίας, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης.

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου που θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης που προϋπήρχαν, αλλά μεγιστοποιήθηκαν  από την  προηγούμενη κυβέρνηση με τις επιλογές προσώπων σε ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης που προκάλεσαν πρόσθετα προτα, όπως η επιλογή της επιτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου που επικρίνεται για και για αναίτιες διώξεις δικαστικών.

Επίσης η νέα ηγεσία, πέραν των άλλων έχει να διαχειριστεί σειρά σοβαρότατων υποθέσεων μεταξύ των οποίων τις καταγγελίες για τη της Novartis που έχουν γίνει τόσο από δικαστικούς όσο και από τους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν χωρίς στοιχεία στο σκάνδαλο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις εωργιάδης και άλλοι πολιτικοί που βρέθηκαν στη δίνη της ενοχοποίησης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση