Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Νέα έρευνα σε Μανιαδάκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Νέα έρευνα σε Μανιαδάκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Νέα έρευνα σε Μανιαδάκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νικόλαο Μανιαδάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς πλέον ελέγχεται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την ώρα που μέσω του συνηγόρου του κατέθεσε αιτήσεις τόσο για την ακύρωση της κατηγορίας που του αποδόθηκε αιφνιδιαστικά την παραμονή της ς για παθητική δωροδοκία, όσο και για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα από ανώτατη εισαγγελική πηγή υπήρξε κατηγορηματική δημοσιεύματος, το οποίο έφερε τους εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμιση μήνα, να αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα.

Η ίδια πηγή σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοιο περιστατικό ούτε υπήρξε προσφορά στοιχείων», για να προσθέσει με νόημα «Μακάρι να μας έδιναν. Τί θα αρνιόμασταν να τα πάρουμε;».

Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχε εκτός της κυρίας Ελένης , επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας συνεργάτης της αλλά και ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντ του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο εν λόγω ταξίδι, πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, ότι ο αντ του Αρείου Πάγου κ. ιάννης Αγγελής, ο οποίος εποπτεύει τελευταία των ερευνών, έχει ήδη υποβάλλει αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενώ από το περιβάλλον της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου έγινε γνωστό, ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να ζητήσει τη δικογραφία και να ελέγξει τυχόν παραλείψεις των εισαγγελέων Διαφθοράς, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να λάβει τη δικογραφία και ως εκ τούτου να καθυστερήσει η έρευνα.

Ομως οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ελέγχου σε περίπτωση καταγγελίας, ενώ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ελεγχθούν οι καταγγελίες Μανιαδάκη, που έγιναν δημόσια, ότι εκβιάστηκε για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, ανώτατη εισαγγελική πηγή, ανέφερε, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα της δίωξης σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, ότι ο ίδιος, ενδεχομένως, αναφερόμενος σε «εκβίαση, εννοεί πιέσεις η ζόρισμα κατά την ανακριτική διαδικασία».

Την ίδια ώρα που η έρευνα για τα 10 πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται σε εξέλιξη με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν, πως ακόμα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνηγορούν σε ροή μαύρου χρήματος, καθώς η έρευνα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αλλάζει και ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis.

Ήδη ο νέος εποπτεύων των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο των Αμερικανών στη Βιέννη ζήτησε η ανταλλαγή των όποιων στοιχείων ή πληροφοριών να γίνεται στο εξής μέσω Eurojust, κάτι που έγινε δεκτό και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στη Χάγη, ενώ παραμένει άγνωστο αν η αλλαγή αυτή έγινε για διευκόλυνση της ανταλλαγής των όποιων δεδομένων ή αν υπαγορευθηκε από την αμερικανική πλευρά.

Πάντως σε ό,τι αφορά τον όγκο των δεδομένων που σχετίζονται με την έρευνα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνον για την εκτύπωση των στοιχείων που έχουν κατασχεθεί θα απαιτείτο χρονικό διάστημα 14 χρόνων (!), όπως δήλωνε δικαστική πηγή και πλέον των εκατό εμπειρογνωμόνων, ενώ κάθε λίγο και λιγάκι προστίθενται και νέα στοιχεία προς αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα προ μηνών, όταν ανευρέθηκε το «μπάκ άπ» της Novartis, σε γραφεία εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον προκαλεί η εκτίμηση ανώτατης εισαγγελικής πηγής, ότι λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού, η έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί εν μέρει, θα αφορά την περίοδο 2010-2012 και όχι το σύνολο του χρόνου της ερευνώμενης υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπό έρευνα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όλα δείχνουν πως για κάποια η έρευνα θα οδηγηθεί σε αρχειοθέτηση καθώς δεν υπάρχουν προσδοκίες για κάποια στοιχεία, ενώ για άλλα θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να καταλήξει σε δίωξη, με βάση καταθέσεις μαρτύρων και αξιο εγγράφων (από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα και ιδιόχειρες σημειώσεις).

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες επιβεβαιωμένες από αρμόδιες πηγές για την ύπαρξη στοιχείων για ροή μαύρου χρήματος για κάποιον από τους ελεγχόμενους πολιτικούς, ωστόσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη για συγγενικά πρόσωπα ή για συνερ.

Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατη εισαγγελική πηγή «για την άσκηση των ποινικών διώξεων απαιτούνται ενδείξεις» σε αυτή τη φάση, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της ίδιας πηγής πώς η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς, πάντως όχι άμεσα.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση