Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών
Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών για τους δύο τελευταίους από τους οκτώ ς αξιωματικούς, εκδίδοντας απόφαση σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέως εφετών κ. Γεωργίου Βούλγαρου, που είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη – τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αιτημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.

 Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.

Άγνωστο προς το αν έφεση θα ασκηθεί και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.

 

Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση:

Εισαγγελέας Γεώργιος Βούλγαρης: «Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χ τους ζητάει;  Χ με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει;  Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο  κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουνχώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ;  Τότε γιατί σταμάτησαν οι ; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά  τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαςτές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε  να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική . Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ' υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε  το αίτημα της Τουρκίας.

Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς . Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

Οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για τη συμπαράστασή τους»

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί ευχαριστούν με την δήλωσή τους, τους Έλληνες «για την συμπάθεια και την συμπαράστασή τους» ενώ αναφέρουν πως είναι χαρούμενοι με την σημερινή, τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που απέρριψε το αίτημα της χώρας τους.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν:

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους».

 

Να σημειωθεί ότι με τρεις διαδοχικές αποφάσεις του, το Συμβούλιο Εφετών -υπό άλλη σύνθεση κάθε φορά- απέρριψε την έκδοση για τους πέντε στρατιωτικούς, ενώ την αποδέχθηκε για τρεις.

Και στις τρεις συνεδριάσεις οι εισαγγελείς πρότειναν να μην εκδοθούν οι αξιωματικοί.

Κατά της απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση για τρεις, έχει ήδη ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας και η υπόθεση θα κριθεί στον Άρειο Πάγο.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση