Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Κύκλωμα πουλά… ξένα σπίτια
Κύκλωμα πουλά… ξένα σπίτια

Κύκλωμα πουλά… ξένα σπίτια

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της «Κ»  για τις παράνομες πωλήσεις πολυτελών κατοικιών, δεχθήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής μια γυναίκα η οποία είχε διαβάσει το ρεπορτάζ, φοβούμενη πως ως υποψήφια αγοράστρια μιας μεζονέτας στο Παλαιό Ψυχικό, «έπεφτε θύμα» του ίδιου κυκλώματος.

Αυτό λοιπόν που διάβασε και την έβαλε σε υποψίες ήταν το εξής: Από τον Απρίλιο του 2009 έως και τον Αύγουστο του 2014 τουλάχιστον πέντε ακίνητα σε ακριβές περιοχές της Αττικής (Παλαιό Ψυχικό, Μαρούσι, Βούλα και ) είχαν πωληθεί εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Ολα τα ακίνητα είχαν κάποιο «ευαίσθητο χαρακτηριστικό»: στο ένα ο ιδιοκτήτης νοσηλευόταν στο ψυχ των φυλακών, στο άλλο η ιδιοκτήτρια βρισκόταν σε κώμα στην εντατική ύστερα από τροχαίο , στο τρίτο ο ιδιοκτήτης εργαζόταν εδώ και χρόνια στην Αμερική κ.λπ.

Η δε μεθοδολογία σε όλες τις υποθέσεις, ίδια: το «κύκλωμα», μια ομάδα μεσιτών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων –κάποιοι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο– που προφανώς ήταν σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ακίνητα αλλά και τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών, είχε στήσει έναν ιδιαίτερα «αποτελεσματικό» μηχανισμό.

«Εμφάνιζαν» έναν ψευδο-ιδιοκτήτη (συνήθως έμοιαζε με τον πραγματικό, που είχε πλαστή αστυνομική ταυτότητα με τα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη). Εδειχναν το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές και στη συνέχεια προχωρούσαν στην πώλησή του, εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών, οι οποίοι κάποτε, ξαφνικά, μάθαιναν πως το ακίνητό τους είχε πωληθεί.

Η αναγνώστρια εξήγησε πως το ρεπορτάζ είχε πολλά κοινά με τη δική της ιστορία.  Οπως μου εξιστόρησε, μαζί με τον σύζυγό της αναζητούσαν εδώ και χρόνια ένα σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό.
Το τελευταίο διάστημα είχαν κατεβάσει αρκετά το διαθέσιμο (380.000 ευρώ), γνωρίζοντας πως με αυτά τα χρήματα το σπίτι που θα έβρισκαν θα έχριζε ανακαίνισης ή θα είχε κάποια μειονετα.

ι' αυτό και όταν μια μεσίτρια της μίλησε για ένα «ξεχωριστό» ακίνητο στην οδό Αμαρυλλίδος, 330 τ.μ. με κήπο, «ακριβώς» στα χρήματα που διέθεταν, σκέφτηκε πως ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Συμφώνησε, όμως, να το δει.

Εκεί την περίμενε η μεσίτρια και ένας ασπρομάλλης κύριος που της συστήθηκε ως «καλός φίλος» του ιδιοκτήτη.
Μάλιστα, στις 7 Οκτωβρίου τους έστειλαν τους τίτλους για να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο: «Σου προωθώ το συμβόλαιο του ακινήτου στο Ψυχικό. Χαίρομαι που άρεσε και στους δύο! (…) Μιλήστε με τους δικούς σας συμβούλους και το συντομότερο ή πρωτίστως και παράλληλα θα έλεγα να κλείσουμε την τιμή και να συναντήσουμε τον ιδιοκτήτη», γράφει μία από τις μεσίτριες στο mail.
Εχοντας δει το ίδιο σπίτι στην αγορά σε σχεδόν διπλάσια τιμή και έχοντας διαβάσει το ρεπορτάζ της «Κ», αποφάσισαν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Δύο ημέρες αργότερα τηλεφώνησαν στην «Κ», η οποία επικοινώνησε με τον πραγματικό ιδιοκτήτη του ακινήτου. Πράγματι, είχε βάλει πέρυσι το σπίτι του προς πώληση, αλλά δεν γνώριζε τις συγκεκριμένες μεσίτριες, πόσο μάλλον ότι κάποιος φερόμενος ως ιδιοκτήτης είχε εμφανιστεί και παρίστανε τον ίδιο!

Οπως προκύπτει από την , το πιθανότερο είναι πως «συνδετικός κρίκος» κυκλώματος και αγοραστή ήταν ο ασπρομάλλης «φίλος» που είχε δείξει το σπίτι στους υποψήφιους αγοραστές: πρόκειται για άνδρα που στα της δεκαετίας του '90 συμβούλευε το ΥΠΕΧΩΔΕ στη δημιουργία του Κτηματολογίου!

Λίγο μετά το περασμένο καλοκαίρι, είχε προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη και του είχε συστηθεί ως με πολλές επαφές που θα μπορούσε να πουλήσει εύκολα το σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε να του δώσει τα κλειδιά για να το δείξει σε κάποιους αγοραστές. Τα κλειδιά τα επέστρεψε την ίδια κιόλας ημέρα, αλλά προφανώς είχε βγάλει αντικλείδι, καθώς ξέρουμε σήμερα πως έδειξε το σπίτι τουλάχιστον άλλες τρεις φορές…

Το συγκεκριμένο κύκλωμα συνεχίζει  την παράνομη δράση του, θέτοντας σε κίνδυνο την περιουσία ανυποψίαστων πολιτών.Κι αυτό τη στιγμή που πέντε από τις έξι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη του κυκλώματος ήδη εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη (μία υπόθεση σε προανάκριση, δύο στην ανάκριση και άλλες δύο αναμένουν δικάσιμο). Το πρόβλημα είναι ότι η κάθε δικογραφία εξετάζεται ως μεμονωμένο περιστατικό, με οι εμπλεκόμενοι να ισχυρίζονται πως και αυτοί βρέθηκαν κατά κάποιον τρόπο εξαπατημένοι.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση