Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ
Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ

Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ

ΕΥΑ ΚΑΡΝΩΛΗ

Τη δυντότητ στους πολίτες να προβαίνουν σε κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, ακόμα και από τα Ταμεία των εφοριών, παρέχει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη δυνατότητα αυτή αποτελεί να μην τίθεται σε κίνδυνο η του προϋπολογισμού του κράτους.

Η επταμελής σύνθεση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ δικαίωσε πολίτη που άσκησε ένδικα μέσα προκειμένου να κατασχέσει από το ταμείο της Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 ευρώ, το οποίο του είχε επιδικαστεί από λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, ο πολίτης κοινοποίησε αρμοδίως τη , ωστόσο το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να κατασχέσει μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 ευρώ από το ταμείο της . Στο σκεπτικό της απόφασης (819/2015) που εξέδωσαν, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το Σύνταγμα, που επιτάσσει τη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις, και επισημαίνουν ότι «ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεώς του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής ς κατά του Δημοσίου και ειδικότερα να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, δηλαδή χρημάτων του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Οπως, μάλιστα, διευκρινίζουν οι σύμβουλοι, «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνο επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».
Μοναδική περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, να υπερκαμφθεί το συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα της δικαστικής ς είναι «να δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως προς την εκπλήρωση των δαπανών».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση