Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ
Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ

Κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του ΣτΕ

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Τη δυνατότητα στους να προβαίνουν σε κατασχέσεις χρημάτων του Δημοσίου, ακόμα και από τα Ταμεία των εφοριών, παρέχει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη δυνατότητα αυτή αποτελεί να μην τίθεται σε κίνδυνο η του προϋπολογισμού του κράτους.

Η επταμελής σύνθεση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ δικαίωσε πολίτη που άσκησε ένδικα μέσα προκειμένου να κατασχέσει από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών το ποσό των 22.800 , το οποίο του είχε επιδικαστεί από δικαστήριο λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, ο πολίτης κοινοποίησε αρμοδίως τη δικαστική , ωστόσο το Δημόσιο δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να κατασχέσει μέσω δικαστικού επιμελητή το ποσό των 22.800 από το ταμείο της ΔΟΥ. Στο σκεπτικό της απόφασης (819/2015) που εξέδωσαν, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται το Σύνταγμα, που επιτάσσει τη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις, και επισημαίνουν ότι «ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεώς του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του Δημοσίου και ειδικότερα να προβεί στην αναγκαστική ταμειακών διαθεσίμων, δηλαδή χρημάτων του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Οπως, μάλιστα, διευκρινίζουν οι σύμβουλοι, «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνο επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική , περιλαμβάνονται και τα χρηματικά του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».
Μοναδική περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια , να υπερκαμφθεί το συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας είναι «να δημιουργείται κίνδυνος ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως προς την εκπλήρωση των δαπανών».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ακινητοποιημένο το "Ερατώ" στην Αλόννησο λόγω μηχανικής βλάβης #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/nhkmojdzSX -

  • Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου στη Νέα Ιωνία #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/RBFyki7io6 -

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

"Αλιεύοντας" την είδηση