Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης
Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Την ικανοποίηση του για την εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, μετά από απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου .

Όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρξει βαθύτερος και εκτενέστερος διάλογος με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς , ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του θεσμού.

Παράλληλα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά ζητημάτων, που έχουν να κάνουν και με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για έναν οικονομικά αδύναμο πολίτη, ο οποίος θα δυσκολεύεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι η εφαρμογής της ισχύος της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης που επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 17η Οκτωβρίου 2018, είναι της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κινείται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθύμισε ότι μετά την έκδοση της γνωμοδότησης της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, σύμφωνα με πρόβλεψη του νόμου 4512/18, η όφειλε να επανεξετάσει της θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό έγινε προκειμένου η διαδικασία διαμεσολάβησης, ως προστάδιο δικαστικών διαδικασιών (αστικών) να μην έχει τις νομικές πλημμέλειες που χαρακτηρίζουν τις σχετικές διατάξεις του ν.4512/18, εγείροντας σοβαρά δογματικά ζητήματα και επιφέροντας κατ' ασφαλή πρόβλεψη σημαντική αύξηση του κόστους ς στη δικαιοσύνη, κυρίως σε βάρος των πλέον αδύναμων οικονομικά διαδίκων.

Σημείωσε ότι η νέα προθεσμία έναρξης ισχύος του θεσμού (16 Σεπτεμβρίου 2019), θα επιτρέψει ουσιαστική διαβούλευση της ς με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που καλούνται να εμπλακούν στη διαδικασία διαμεσολάβησης, ως προστάδιο των δικαστικών διαδικασιών.

“Ευελπιστώ ότι θα άρει τις εγγενείς αδυναμίες της ανασταλείσας νομικής διάταξης, εξασφαλίζοντας πολύ καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας του θεσμού ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης διαφορών” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι και η χαιρέτισε αυτή την απόφαση του Υπουργείου για τη “διατήρηση της ελεύθερης και ακώλυτης ς του πολίτη στο φυσικό του δικαστή”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε ανακοίνωση τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση