Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης
Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Ικανοποίηση του Δ.Σ.Βόλου για τη μη εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης

Την ικανοποίηση του για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, μετά από απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρξει βαθύτερος και εκτενέστερος διάλογος με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς, ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του θεσμού.

Παράλληλα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά ζητημάτων, που έχουν να κάνουν και με την του κόστους που απαιτείται για έναν οικονομικά αδύναμο πολίτη, ο οποίος θα δυσκολεύεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι η αναστολή εφαρμογής της ισχύος της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης που επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 17η Οκτωβρίου 2018, είναι ενέργεια της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κινείται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθύμισε ότι μετά την έκδοση της γνωμοδότησης της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, σύμφωνα με πρόβλεψη του νόμου 4512/18, η Πολιτεία όφειλε να επανεξετάσει της θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό έγινε προκειμένου η διαδικασία διαμεσολάβησης, ως προστάδιο δικαστικών διαδικασιών (αστικών) να μην έχει τις νομικές πλημμέλειες που χαρακτηρίζουν τις σχετικές διατάξεις του ν.4512/18, εγείροντας σοβαρά δογματικά ζητήματα και επιφέροντας κατ’ ασφαλή πρόβλεψη σημαντική του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη, κυρίως σε βάρος των πλέον αδύναμων οικονομικά διαδίκων.

Σημείωσε ότι η νέα προθεσμία έναρξης ισχύος του θεσμού (16 Σεπτεμβρίου 2019), θα επιτρέψει ουσιαστική διαβούλευση της Πολιτείας με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που καλούνται να εμπλακούν στη διαδικασία διαμεσολάβησης, ως προστάδιο των δικαστικών διαδικασιών.

“Ευελπιστώ ότι θα άρει τις εγγενείς αδυναμίες της ανασταλείσας νομικής διάταξης, εξασφαλίζοντας πολύ καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας του θεσμού ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης διαφορών” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαιρέτισε αυτή την απόφαση του Υπουργείου για τη “διατήρηση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη στο φυσικό του δικαστή”, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε τους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση