Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Αίτηση ανάκλησης απόφασης ή έκδοση προσωρινής διαταγής
Αίτηση ανάκλησης απόφασης ή έκδοση προσωρινής διαταγής

Αίτηση ανάκλησης απόφασης ή έκδοση προσωρινής διαταγής

Συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στα Αστέρια Αγριάς

Τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι στα Αστέρια Αγριάς για προσβολή προσωπικότητας, όσον αφορά στην κατασκευή του αντλιοστασίου στην περιοχή, συζητήθηκαν σήμερα στο Δικαστήριο.

Οι συνηγόροι των κατοίκων, Νικ. Μόσχος και Γ. Σκαλίμης, κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης της απόφασης ανάκλησης(για συνέχιση εργασιών) που είχε εκδοθεί στις 12 Αυγούστου επί της προσωρινής διαταγής ή χορήγηση προσωρινής διαταγής, μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο, ενώ τη Δευτέρα αποφασίστηκε και οι δύο πλευρές να καταθέσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο με συμπληρωματικά στοιχεία.

Από πλευράς των κατοίκων κατέθεσε η πρόεδρος του Νάνσυ Καπούλα κι από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κ. Φαφούτης.

Η πρόεδρος του επανέλαβε ότι το έργο δεν θα απενταχθεί κι ότι ήδη έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις, προσθέτοντας ότι η διαδικασία παράτασης είναι μία σύνηθες διαδικασία. Επανέλαβε ότι η ΔΕΥΑΜΒ σε δηλώσεις της ισχυρίστηκε ότι το έργο θα απενταχθεί αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ισχυρισμός όμως που δεν ευσταθεί καθώς το έργο έχει περάσει στο νέο ΕΠΣΑ 2014 – 2020.

Επίσης ελέχθη ότι οι κάτοικοι το 2016 έμαθαν ότι το αντλιοστάσιο θα γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, στο πάρκο στα Αστέρια Αγριάς, μία περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη. Η κ. Καπούλα, σημείωσε ότι οι κάτοικοι υπέδειξαν τη δυνατότητα μετατόπισης κατά 170 μ. του αντλιοστασίου, πρόταση που δεν επιβαρύνει το έργο, καθώς ο αποχετευτικός αγωγός είναι ένας και το προτεινόμενο τμήμα είναι στον κόμβο των Αστεριών και δεν ενοχλεί τους κατοίκους.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες του αντλιοστασίου είναι χώρος πρασίνου έκτασης 300τ.μ. και το αντλιοστάσιο θα καταλάβει περί στα 50τ.μ. με απόσταση 3-4 μ. από τα σπίτια.

Ο συνήγορος της ΔΕΥΑΜΒ Αντ. Ξηρός, ζήτησε από την κα. Καπούλα να δηλώσει αν όλα αυτά που καταθέτει, τα καταθέτει ως πρόεδρος του ΤΕΕ ή ως φυσικό πρόσωπο με την κα. Καπούλα να απαντά ως πρόεδρος του ΤΕΕ και τον κ. Ξηρό να καταθέτει αίτημα ια προσκόμιση της γνωμοδότησης της Δ.Ε. του ΤΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκεκριμένες μελέτες (περιβαλλοντική, γεωτεχνική, υδραυλική και ηλεκτρομηχανολοική) από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ενώ με αφορμή κατάθεση της κας. Καπούλα ότι χρειάζεται άδεια από την ΕΠΑΕ, τόνισε ότι η άδεια αυτή χρειάζεται για υπέργεια έργα, με την πρόεδρο του ΤΕΕ να διευκρινίζει ότι για το συγκεκριμένο έργο γίνονται εκσ και τον κ. Ξηρό να συμπληρώνει ότι υπάρχει διάταξη του Νόμου στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ότι για έργα ύδρευσης, δεν απαιτείται ούτε καν οικοδομική άδεια.

Ο κ. Ξηρός διερωτήθηκε αν περιβαλλοντική ανάπτυξη είναι η ηχορύπανση που θα προκληθεί από τις εργασίες ή η διαφύλαξη της ς του Παγασητικού, με την κα. Καπούλα να απαντά ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, προς όφελος των κατοίκων και να σεβαστεί η ΔΕΥΑΜΒ το δικαίωμα των κατοίκων για ουσιαστικό πράσινο, επαναλαμβάνοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ, δεν έχει απαντήσει γιατί επιμένει να γίνει εκεί το έργο, τη στιγμή που υπάρχει εναλλακτική πρόταση και δεν κινδυνεύει με απένταξη.

Στη συνέχεια η συνήγορος του Δήμου Ρούλα Τσακανίκα, ζήτησε από την κα. Καπούλα να απαντήσει πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται γι' αυτή την παραχώρηση, αναφέροντας ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία και την κα. Καπούλα να απαντά ότι η προτεινόμενη έκταση ανήκει στο Δημόσιο και μπορεί να γίνει παραχώρηση προς χρήση, υπενθυμίζοντας ότι για την κατασκευή του αντλιοστασίου έγινε παραχώρηση χώρου από τον ΟΣΕ.

Σε ερώτηση της κας. Τσακανίκα πού είναι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, η κα. Καπούλα, τόνισε ότι οι μελετητές δε ζήτησαν τα στοιχεία του οικοπέδου κι όπως είπε «Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε το έργο να γίνει και στην αυλή του σπιτιού μου. Θα έπρεπε να υπήρχε σχέδιο πόλης.

Αν ήταν χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου, τότε ο Δήμος θα πρέπει να δώσει αντίστοιχο χώρο πρασίνου. Δεν υπάρχουν έγγραφο που να λένε ότι ο Δήμος, μπορεί να παρέμβει εκεί. Σύμφωνα με το σχέδιο πόλης, ο χώρος ανήκει στο ρυμοτομικό σχέδιο Αστέρια Αγριάς. Δεν είναι κοινόχρηστος. Είναι χώρος στο σχέδιο πόλης. Μπορεί να γίνει τροποποίηση μελέτη για αλλαγή χωροθέτησης ».

Στη συνέχεια κατέθεσε ο επιβλέπων μηχανικός του έργου κι της ΔΕΥΑΜΒ . Ο κ. Φαφούτης, τόνισε ότι ήταν παρών και στις δύο παρουσιάσεις που έγιναν στο Πορφυρογένιο Ίδρυμα στην Αγριά για το σύνολο του έργου το 2010 και 2013, επισημαίνοντας ότι το 2014 η ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε άδεια από τον Δήμο χωροθέτησης του συγκεκριμένου έργου.

Όπως είπε «αυτό είναι το βασικό αντλιοστάσιο. Υπήρχαν προφορικές όχι όμως γραπτές». Επίσης για την εναλλακτική θέση που προτείνεται, πρόσθεσε ότι απαιτείται εξασφάλιση του χώρου και τροποποίηση των μελετών, εκτιμώντας ότι το κόστος για αυτό το αντλιοστάσιο υπολογίζεται σε πάνω από 300.000 ευρώ.

Μάλιστα επανέλαβε ότι ούτως η άλλως στη συγκεκριμένη θέση θα πρέπει να κατασκευαστεί αντλιοστάσιο, ενώ αν δεν δοθεί προθεσμία πέραν τις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΥΑΜΒ θα το χρεωθεί το έργο ως μη επιλέξιμη δαπάνη.

Επίσης σημείωσε ότι ο ανάδοχος έχει καταθέσει έγγραφο για τις αποζημιώσεις που θα ζητήσει. Ο επιβλέπων μηχανικός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο είναι στεγανό κι άοσμο και δεν είναι ίδιο με αυτό στον Αγ. νσταντίνο που είναι δεκαετίας '80.

Ο συνήγορος των κατοίκων Νικ. Μόσχος, ζήτησε από τον κ. Φαφούτη να του απαντήσει για την εισήγηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό του χώρου και του απάντησε ότι ζητήθηκε από την να απαντήσει και τώρα προέκυψε ότι δεν είναι κοινόχρηστος.

Ο κ. Μόσχος ρώτησε αν εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές προτάσεις που να πληρούν τις προδιαγραφές για την κατασκευή του έργου κι αν αποτυπώθηκαν στη μελέτη, με τον κ. Φαφούτη να κάνει λόγο για λύση «μονόδρομο», ενώ όπως έγινε γνωστό η χωροθέτηση του αντλιοστασίου έγινε τον Αύγουστο του 2014 με τη μελέτη εφαρμογής από τον ανάδοχο. «Η θέση υπήρχε απλά με τη μελέτη έγινε η τοπογραφική αποτύπωση» υποστήριξε ο κ. Φαφούτης.

Ο κ. Μόσχος ανέφερε ότι από την παρουσίαση που έγινε δε θα μπορούσε ένας απλός πολίτης να καταλάβει που ακριβώς θα χωροθετηθεί το αντλιοστάσιο.

asteria2asteria1asteria

"Αλιεύοντας" την είδηση