Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης.

Χαρακτηριστικά : “Με τη δημιουργία ακόμη μιας επιτροπής – «άτυπης ομάδας εργασίας», η οποία «σε πρώτη φάση θα εξετάσει τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν από κοινοτικά κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα» το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραπέμπει στο απροσδιόριστα μακρινό μέλλον την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο, που είναι χρόνιο αίτημα όλων των εργαζομένων στις τοπικές δικαιοσύνης και των φορέων της πόλης.

Όπως είναι γνωστό το δικαστικό μέγαρο Βόλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», κτίριο του 1920, που, ύστερα από διάφορες προσθήκες και επισκευές για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των Δικαστηρίων, το εμβαδόν του ανήλθε στα 1341,21 τ.μ.

Το συγκεκριμένο κτίριο, εδώ και πολλά χρόνια έχει κριθεί ακατάλληλο γιατί δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών δικαιοσύνης και δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα και με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις. Η εκδίκαση υποθέσεων γίνεται σε γραφεία, υπάρχει απουσία χώρων για τα αρχεία, συσσώρευση υπαλλήλων σε περιορισμέ και ακατάλληλους χώρους, απουσία των κατάλληλων χώρων ς, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειψη ανελκυστήρων – εξόδων κινδύνου – υποδομών για ΑΜΕΑ, κ.ά.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μέρος ολοκληρωμένης προσέγγισης (ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου το 2012) του ζητήματος χωροθέτησης του νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο και πρότασης επιτροπής που αποτελούνταν από επιστήμονες του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΠΘ και του Δήμου Βόλου που εξέτασε, εκτός από την ανάγκη μετας και χωροθέτησης του δικαστικού μεγάρου και άλλες πολεοδομικές παραμέτρους που αφορούν τις αστικές λειτουργίες της πόλης (αποκέντρωση υπηρεσιών, κυκλοφοριακό, ανάδειξη ιστορικών μνημείων, το Γ.Π.Σ, κ.α.), αξιολόγησε εννέα συνολικά προτάσεις και τις ιεράρχησε προκρίνοντας δυο απ' αυτές. Την ανέγερση του νέου μεγάρου ή σε οικόπεδο στη «Στέγη Ανηλίκων» ή σε οικόπεδο του «Σωφρονιστικού Καταστήματος – οδός Μεταμορφώσεως», που ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι εύκολη η προσβασιμότητα επειδή βρίσκονται κοντά στον περιφερειακό δρόμο Βόλου.

Το Υπουργείο δικαιοσύνης γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα. Ήταν απαράδεκτη η απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου (23425/20-4-2016) με την οποία ανέβαζε, ψευδώς, το εμβαδόν του υπάρχοντος κτιρίου στα 2.400 τ.μ., θεωρώντας το ικανοποιητικό, δήθεν, για τις δικαστικές , απορρίπτοντας τις προτάσεις για μετα σε νέο κτίριο, απάντηση που προκάλεσε την αγανάκτηση και την οργή των υπαλλήλων, των δικαστικών λειτουργών και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Η απάντηση του υπουργού ότι «δε γνώριζε το θέμα» και η να φτιάξει μια ακόμη επιτροπή, να θεσμοθετήσει μια «άτυπη ομάδα εργασίας», ουσιαστικά έχει στόχο να αποφύγει την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος, να συγκαλύψει την αντιλαϊκή της κυβέρνησης, που είναι συνέχεια της ς των προηγούμενων κυβερνήσεων, να βρει μια πρόχειρη λύση μεταστέγασης κάποιων υπηρεσιών σε γειτονικά κτίρια στο κέντρο της πόλης για να «κλείσει τα στόματα», δημιουργώντας ενδεχομένως μεγαλύτερα προβλήματα και να αναβάλει για ακόμη μια φορά, προβάλλοντας ως δικαιολογία το δημοσιονομικό κόστος, τη μελέτη και την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου που έχει ανάγκη ο Βόλος για το απώτερο μέλλον, αναγκάζοντας να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες οι στις δικαστικές υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να δρομολογηθεί άμεσα η μελέτη και η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο, χωρίς τη σύμπραξη με ιδιωτικό φορέα (ΣΔΙΤ), σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων της πόλης;”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση